Ко добија више новца од државе - Звезда или Партизан? Ево...

Синиша Мали рекао све до последњег динара. . .  Министар Синиша Мали одговорио је данас на питање ко је од државе добио више новца - Црвена звезда или Партизан.

Фудбал 22.10.2019 | 23:40
Ко добија више новца од државе - Звезда или Партизан? Ево...
Претходних месеци у јавности се лицитирало кога власт више воли од вечитих београдских ривала.

Ко је "државни љубимац" и ко добија више новца из буџета, једна је од тема којом се баве љубитељи фудбала у Србији, али и управе два најпопуларнија клуба у Србији, којима је то извор бесомучних препуцавања.

Председник Србије Александар Вучић је још током боравка у Њујорку најавио да ће бити саопштени подаци о томе колико су новца од државе (дакле, новца пореских обвезника) добили Црвена звезда и Партизан (и фудбалски и кошаркашки клубови). Не чекајући иступање носилаца власти, Партизан је своје податке већ раније изнео.

Када се подвуче црта, кошаркашки и фудбаски љути ривали, више-мање су једнако вољени од стране државе, града и јавних државних предузећа.

"За КК Црвена Звезда, од 2014. до 2019. године укупно је уплаћено 1,626 милијарде динара и то без ПДВ-а", рекао је Мали.

Према његовим речима, за КК Партизан у истом периоду од 2014. до 2019. године укупно је уплаћено 1,217 милијарди динара. Све цифре су без ПДВ-а.

Мање новца за фудбал

Што се тиче фудбалских клубова, у поменутом периоду од 2014. до 2019. године ФК Партизан укупно је уплаћено 543,87 милиона динара, а већ су примљена и средства до 2022. године у износу од 355,5 милиона динара. Укупно, ФК Партизан је добио 899,4 милиона динара. 

''Када је реч о фудбалском клубу Црвена звезда, у периоду од 2014. до 2019. године укупно је уплаћено 727 милиона динара", закључио је министар финансија.

Па када се подвуче црта, испада да су фудбалски и кошаркашки клуб Црвена звезда од државе добили 727.044.337, односно 1.626.271.207 динара. Црно-бели су добили 1.217.129.353 за кошаркашки и 899.443.886 динара за фудбалски клуб. Како се наводи, све цифре су без ПДВ-а.

"Разлог што излазимо са бројевима, није да се клубови свађају, већ да грађани знају колико се ми трудимо, да буде то уравнотожено и да они функционишу на најбољи начин. Да добро представљају нашу земљу. Како што се може видети, новац је равномерно распоређен", рекао је Мали.

Према његовим речима, има институција и компанија који помажу нашим спортским клубовима, а уједно се и промовишу. Таквих примера имамо и када је у питању спонзорисање Звезде и Партизана.

"Имамо жељу да Звезда и Партизан остваре што више победа, да буду најбољи примери за младе. А са нашом помоћу, они могу на најбољи начин да репрезентују нашу земљу", рекао је Мали.

Министар финансија је на крају конференције за штампу, која је одржана у Клубу за старе на Врачару, рекао да је укупно за два најтрофејнија и најпопуларнија клуба издвојено 4,4 милијарде динара.

На питање новинара колики су дугови тих клубова, рекао је да не зна, али да је пореска управа одобрила за та четири клуба репрограм дугова за порез на имовину у износу од МИЛИЈАРДУ ДИНАРА.

Свако може добити репрограм пореских дугова уколико обезбеди одговарајуће гаранције, рекао је он и додао да нема информације да ли клубови редовно измирују обавезе од тренутка репрограма.

Мали је рекао да те податке даје како би грађани видели да држава за оба клуба издваја и подржава их подједнако и да се труди да буде "уравнотежена на најбољи могући начин". Додао је и да ће држава наставити да помаже ове клубе.

Ово је новац дат у готовини, а ту је и подршка и кроз кредите, давање различитих гаранција и репрограм пореских обавеза, истакао је он и додао да о додели тих средстава одлучује велики број институција, а поред тога, јавна предузећа, попут Телекома Србија, сама усвајају своје буџете.

"Видите колико се трудимо да то буде уравнотежено на најбољи могући начин. У овом случају више новца је добио Партизан, а мање Црвена звезда у фудбалу. С друге стране, када је кошарка у питању, више је добила Црвена звезда, али је важно да грађани схвате да ћемо из године у годину подржавати ове клубове као што смо то чинили и до сада", рекао је Мали.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сомеоне

23.10.2019 06:36

партизану рачунају уплате до 2022 а звезди до 2019

ОДГОВОРИТЕ