Ko dobija više novca od države - Zvezda ili Partizan? Evo...

Siniša Mali rekao sve do poslednjeg dinara. . .  Ministar Siniša Mali odgovorio je danas na pitanje ko je od države dobio više novca - Crvena zvezda ili Partizan.

Fudbal 22.10.2019 | 23:40
Ko dobija više novca od države - Zvezda ili Partizan? Evo...
Prethodnih meseci u javnosti se licitiralo koga vlast više voli od večitih beogradskih rivala.

Ko je "državni ljubimac" i ko dobija više novca iz budžeta, jedna je od tema kojom se bave ljubitelji fudbala u Srbiji, ali i uprave dva najpopularnija kluba u Srbiji, kojima je to izvor besomučnih prepucavanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još tokom boravka u Njujorku najavio da će biti saopšteni podaci o tome koliko su novca od države (dakle, novca poreskih obveznika) dobili Crvena zvezda i Partizan (i fudbalski i košarkaški klubovi). Ne čekajući istupanje nosilaca vlasti, Partizan je svoje podatke već ranije izneo.

Kada se podvuče crta, košarkaški i fudbaski ljuti rivali, više-manje su jednako voljeni od strane države, grada i javnih državnih preduzeća.

"Za KK Crvena Zvezda, od 2014. do 2019. godine ukupno je uplaćeno 1,626 milijarde dinara i to bez PDV-a", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, za KK Partizan u istom periodu od 2014. do 2019. godine ukupno je uplaćeno 1,217 milijardi dinara. Sve cifre su bez PDV-a.

Manje novca za fudbal

Što se tiče fudbalskih klubova, u pomenutom periodu od 2014. do 2019. godine FK Partizan ukupno je uplaćeno 543,87 miliona dinara, a već su primljena i sredstva do 2022. godine u iznosu od 355,5 miliona dinara. Ukupno, FK Partizan je dobio 899,4 miliona dinara. 

''Kada je reč o fudbalskom klubu Crvena zvezda, u periodu od 2014. do 2019. godine ukupno je uplaćeno 727 miliona dinara", zaključio je ministar finansija.

Pa kada se podvuče crta, ispada da su fudbalski i košarkaški klub Crvena zvezda od države dobili 727.044.337, odnosno 1.626.271.207 dinara. Crno-beli su dobili 1.217.129.353 za košarkaški i 899.443.886 dinara za fudbalski klub. Kako se navodi, sve cifre su bez PDV-a.

"Razlog što izlazimo sa brojevima, nije da se klubovi svađaju, već da građani znaju koliko se mi trudimo, da bude to uravnotoženo i da oni funkcionišu na najbolji način. Da dobro predstavljaju našu zemlju. Kako što se može videti, novac je ravnomerno raspoređen", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, ima institucija i kompanija koji pomažu našim sportskim klubovima, a ujedno se i promovišu. Takvih primera imamo i kada je u pitanju sponzorisanje Zvezde i Partizana.

"Imamo želju da Zvezda i Partizan ostvare što više pobeda, da budu najbolji primeri za mlade. A sa našom pomoću, oni mogu na najbolji način da reprezentuju našu zemlju", rekao je Mali.

Ministar finansija je na kraju konferencije za štampu, koja je održana u Klubu za stare na Vračaru, rekao da je ukupno za dva najtrofejnija i najpopularnija kluba izdvojeno 4,4 milijarde dinara.

Na pitanje novinara koliki su dugovi tih klubova, rekao je da ne zna, ali da je poreska uprava odobrila za ta četiri kluba reprogram dugova za porez na imovinu u iznosu od MILIJARDU DINARA.

Svako može dobiti reprogram poreskih dugova ukoliko obezbedi odgovarajuće garancije, rekao je on i dodao da nema informacije da li klubovi redovno izmiruju obaveze od trenutka reprograma.

Mali je rekao da te podatke daje kako bi građani videli da država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude "uravnotežena na najbolji mogući način". Dodao je i da će država nastaviti da pomaže ove klube.

Ovo je novac dat u gotovini, a tu je i podrška i kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza, istakao je on i dodao da o dodeli tih sredstava odlučuje veliki broj institucija, a pored toga, javna preduzeća, poput Telekoma Srbija, sama usvajaju svoje budžete.

"Vidite koliko se trudimo da to bude uravnoteženo na najbolji mogući način. U ovom slučaju više novca je dobio Partizan, a manje Crvena zvezda u fudbalu. S druge strane, kada je košarka u pitanju, više je dobila Crvena zvezda, ali je važno da građani shvate da ćemo iz godine u godinu podržavati ove klubove kao što smo to činili i do sada", rekao je Mali.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

someone

23.10.2019 06:36

partizanu računaju uplate do 2022 a zvezdi do 2019

ODGOVORITE