Каталонија гори, Ел класико и даље на чекању!

Иако се очекивало да Барса и Реал договоре нови датум сусрета, до тога јуче није дошло.

Фудбал 23.10.2019 | 20:40
Каталонија гори, Ел класико и даље на чекању!
Тренутно највећи фудбалски дерби на свету, чувени Ел класико једна је од жртава политичких немира у Каталонији узрокованим неразумним одлукама шпанских власти које су "ребнуле" вишегодишње, чак деценијске робије политичким вођама тамошњег покрета за самоопредељење, тачније отцепљење. А сви овде добро знамо како се таква ситуација завршава...

Било како било, Каталонија и Барселона су буквално у пламену, док са врха државе стижу "уверавања" да ће све бити сређено, док се са друге стране само долива уље на ватру. Наравно, као и већина модерних политичара, тао и шпански као да живе на Марсу, а не на Земљи те изговарају искључиво оно што би им очувало рејтинг, па тако и привилегије. Не улазећи у то да ли Каталонци имају право или не, што је пре питање за њих саме, становнике Каталоније него за било код другог, па чак и Мадрид, јасно је да испашта обичан народ.

А са њим и фудбал, то јест Примера. Јер, предстојећег викенда је планиран празник најважније споредне ствари на свету, то јест Ел класико. Ноу Камп би у суботу угостио Краљевиће из Мадрида, а свет спорта би на тих два сата стао и - гледао нетремице. Али ништа од тога јер је меч 10. рунде текуће сезоне Примере морао бити одложен због "политичких тензија", а када ће га бити и даље се не зна. Јер Барселона је одмах стала уз Каталонију, чији је заправо и симбол, док је познато уз кога стоји Краљевски клуб. Једноставно, то су сада два света које не треба мешати док улице горе. Афудбал је у таквом стању "више од игре".

За сада се незванично наводе два датума, 4. и 18. децембар. Овај други одговара и Барси у Реалу, али је поблем у томе што су за тај дан одређени окршаји Купа краља. На првом састанку специјалног комитета у оквиру ФС Шпаније наређено је клубовима да дају мишљење до понедељка, то јест до јуче, али нити једни нити други нису дали мишљење. Ситуација је запаљива и ни Блауграна ни Бланкоси не би баш да ризикују. А ФС Шпаније очигледно нема баш неки утицај на своја два највећа клуба, па је сада ситуација заиста чудна.

У суштини, фудбал и Ел класико су сада најмање важни, јер најважније је да се нађе добро решење за Каталонију и да се ситуација смири док не ескалира толико да више нема повратка назад на преговоре.

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар