Katalonija gori, El klasiko i dalje na čekanju!

Iako se očekivalo da Barsa i Real dogovore novi datum susreta, do toga juče nije došlo.

Fudbal 23.10.2019 | 20:40
Katalonija gori, El klasiko i dalje na čekanju!
Trenutno najveći fudbalski derbi na svetu, čuveni El klasiko jedna je od žrtava političkih nemira u Kataloniji uzrokovanim nerazumnim odlukama španskih vlasti koje su "rebnule" višegodišnje, čak decenijske robije političkim vođama tamošnjeg pokreta za samoopredeljenje, tačnije otcepljenje. A svi ovde dobro znamo kako se takva situacija završava...

Bilo kako bilo, Katalonija i Barselona su bukvalno u plamenu, dok sa vrha države stižu "uveravanja" da će sve biti sređeno, dok se sa druge strane samo doliva ulje na vatru. Naravno, kao i većina modernih političara, tao i španski kao da žive na Marsu, a ne na Zemlji te izgovaraju isključivo ono što bi im očuvalo rejting, pa tako i privilegije. Ne ulazeći u to da li Katalonci imaju pravo ili ne, što je pre pitanje za njih same, stanovnike Katalonije nego za bilo kod drugog, pa čak i Madrid, jasno je da ispašta običan narod.

A sa njim i fudbal, to jest Primera. Jer, predstojećeg vikenda je planiran praznik najvažnije sporedne stvari na svetu, to jest El klasiko. Nou Kamp bi u subotu ugostio Kraljeviće iz Madrida, a svet sporta bi na tih dva sata stao i - gledao netremice. Ali ništa od toga jer je meč 10. runde tekuće sezone Primere morao biti odložen zbog "političkih tenzija", a kada će ga biti i dalje se ne zna. Jer Barselona je odmah stala uz Kataloniju, čiji je zapravo i simbol, dok je poznato uz koga stoji Kraljevski klub. Jednostavno, to su sada dva sveta koje ne treba mešati dok ulice gore. Afudbal je u takvom stanju "više od igre".

Za sada se nezvanično navode dva datuma, 4. i 18. decembar. Ovaj drugi odgovara i Barsi u Realu, ali je poblem u tome što su za taj dan određeni okršaji Kupa kralja. Na prvom sastanku specijalnog komiteta u okviru FS Španije naređeno je klubovima da daju mišljenje do ponedeljka, to jest do juče, ali niti jedni niti drugi nisu dali mišljenje. Situacija je zapaljiva i ni Blaugrana ni Blankosi ne bi baš da rizikuju. A FS Španije očigledno nema baš neki uticaj na svoja dva najveća kluba, pa je sada situacija zaista čudna.

U suštini, fudbal i El klasiko su sada najmanje važni, jer najvažnije je da se nađe dobro rešenje za Kataloniju i da se situacija smiri dok ne eskalira toliko da više nema povratka nazad na pregovore.

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar