Осам Нејмарових гријехова...

Зашто га нема међу 30 кандидата за Златну лопту? Први пут претходни добитник остао без номинације, чудесне бројке Месија и Роналда!

Фудбал 23.10.2019 | 00:00
Осам Нејмарових гријехова...
Добар играч и ништа више од тога. Врхунски (још  није. Да јесте, добио би Нејмар макар глас у претходном избору за Златну лопту, док га у најновијем нема ни на скраћеној листи од 30 најбољих фудбалера света, што само појачава утисак о томе да је Бразилац индивидуалац који уме да развесели широке народне масе, али да није победник.

Први пут од 2010, док је носио дрес Сантоса, Нејмар није у конкуренцији за најпрестижније појединачно признање у свету фудбала. Велики ударац на његов его, јер је баш од образложењем да жели да изађе из сенке Лионела Месија и постане најбољи на планети пре две године Барселону заменио Паризом и – преварио се. Ем није израстао у доминантног лидера Пари Сен Жермена, ем су га константне невоље на и ван терена спречавале да уопште уђе у конкуренцију са Аргентинцем и Кристијаном Роналдом, уз Вирџила ван Дајка, највећим фаворитима за освајање престижне награде. Нејмар није испунио очекивања у Француској и нема га међу номинованима, што Франс фудбал – који и додељује пехар – тумачи кроз осам тачака и кад се оне имају у виду постаје јасно због чега је 27-годишњи крилни нападач остао ван списка.

Хронолошки, први пех задесио га га 23. јанура, кад му је у Купу Фрнацуске страдала метатарзална кост стопала, па је практично већ тад завршио сезону, без шансе да заигра до краја. Затим је 6. марта, по окончању реванша шеснаестине финала Лиге шампиона фрсутрацију због још једне ране елиминације Светаца, овога пута од Манчестер јунајтеда у драматичној завршници, испољио вербалним нападом и простачким речником ка судијама, због чега је „попио“ казну УЕФА да игра наредна два меча елитног купа. Ђаво му није дао мира, па је 27. априла ушао у беспотребну расправу са једном навијачем по окончању Купа Француске и практично желео физички да се разрачуна са њим.

Пролеми су се наставили у отаџбини, јер је у освит Копа Америка, играног у Бразилу, задобио нову повреду и пропустио турнир који је на крају Селесао освојио. У међувремену је испливала на површину „афера силовање“, која се касније испоставила лажном, али је неколико недеља Нејмар пунио ступце детаљима из приватног живота који везе са фудбалом немају и слао у јавност негативну слику о себи. Као велико финале црне године стигла је сапуница у којој је као уцвељена девојчица тражио од ПСЖ-а да га пусти назад у Баселону, што су катарске газде француског клуба одбиле. Због свега тога навукао је гнев „рођених“ навијача који га извиждали кад се вратио на терен против Стразбура средином септембра. На крају, прошле седмице, током пријатељског дуела Бразила и Нигерије опет се повредио, као доказ да се током 2019. најмање бавио фудбалом.

Кад се овако осматрају чињенице постаје јасно због чега Нејмара нема у конкуренцији, а ако настави да се повређује – стручњаци кажу да ни то није случајно – и кука сваки пут кад није по његовом ризикује да створи од себе старлету, а не фудбалера какав би могао да буде. Опет, чак и да је здрав, па и на врхунцу могућности, Нејмар засад није убедио фудбалски свет да је на нивоу Кристијана Роналда и Лионела Месија. А већ му је 27 година. У једном тренутку чинило се да би могао да их наследи на трону, али то је била оптичка варка. Најдоминатнији фудбалер данашњице – можда и фудбала уопште – толико су изнад свих осталих да малтене свакодневно померају границе. Лео је 14. узастопни пут номинован за Златну лопту, а ЦР7 је и овде ркордер, пошто је од 2004. редовно у конкуренцији. И не само да су ова два колоса у најужем кругу кандидата, већ су у последњих десет година освојили девет трофеја.

Њихову супремацију светским фудбалом, после Каке 2007, прекинуо је лане Лука Модрић пре свега због чињенице да је са Реалом трећи пут узастопно освојио Лигу шампиона, а као капитен водио Хрватску до финала Мундијала у Русији. После тога – потоп. Такву је сезону одирагао искусни везиста за краљевски клуб да је сасвим логично и оправдано да и њега нема на листу од 30 номинованих, што је први пут у историји да претходни добитник не уђе на скраћену листу.

И то показује неконстантност осталих, јер само се за Месија и Роналда може постићи консенсуз да су врхунски. Момци који сад играју за Шпанију и Италију дефинитивно нису, јер се први пут десило да ниједан представник те две велесиле нема играча у конкуренцији. За све остале, укључујући Нејмара и Модрића може се рећи да су (само) добри. И ништа више од тога. Тренутно.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар