Osam Nejmarovih grijehova...

Zašto ga nema među 30 kandidata za Zlatnu loptu? Prvi put prethodni dobitnik ostao bez nominacije, čudesne brojke Mesija i Ronalda!

Fudbal 23.10.2019 | 00:00
Osam Nejmarovih grijehova...
Dobar igrač i ništa više od toga. Vrhunski (još  nije. Da jeste, dobio bi Nejmar makar glas u prethodnom izboru za Zlatnu loptu, dok ga u najnovijem nema ni na skraćenoj listi od 30 najboljih fudbalera sveta, što samo pojačava utisak o tome da je Brazilac individualac koji ume da razveseli široke narodne mase, ali da nije pobednik.

Prvi put od 2010, dok je nosio dres Santosa, Nejmar nije u konkurenciji za najprestižnije pojedinačno priznanje u svetu fudbala. Veliki udarac na njegov ego, jer je baš od obrazloženjem da želi da izađe iz senke Lionela Mesija i postane najbolji na planeti pre dve godine Barselonu zamenio Parizom i – prevario se. Em nije izrastao u dominantnog lidera Pari Sen Žermena, em su ga konstantne nevolje na i van terena sprečavale da uopšte uđe u konkurenciju sa Argentincem i Kristijanom Ronaldom, uz Virdžila van Dajka, najvećim favoritima za osvajanje prestižne nagrade. Nejmar nije ispunio očekivanja u Francuskoj i nema ga među nominovanima, što Frans fudbal – koji i dodeljuje pehar – tumači kroz osam tačaka i kad se one imaju u vidu postaje jasno zbog čega je 27-godišnji krilni napadač ostao van spiska.

Hronološki, prvi peh zadesio ga ga 23. janura, kad mu je u Kupu Frnacuske stradala metatarzalna kost stopala, pa je praktično već tad završio sezonu, bez šanse da zaigra do kraja. Zatim je 6. marta, po okončanju revanša šesnaestine finala Lige šampiona frsutraciju zbog još jedne rane eliminacije Svetaca, ovoga puta od Mančester junajteda u dramatičnoj završnici, ispoljio verbalnim napadom i prostačkim rečnikom ka sudijama, zbog čega je „popio“ kaznu UEFA da igra naredna dva meča elitnog kupa. Đavo mu nije dao mira, pa je 27. aprila ušao u bespotrebnu raspravu sa jednom navijačem po okončanju Kupa Francuske i praktično želeo fizički da se razračuna sa njim.

Prolemi su se nastavili u otadžbini, jer je u osvit Kopa Amerika, igranog u Brazilu, zadobio novu povredu i propustio turnir koji je na kraju Selesao osvojio. U međuvremenu je isplivala na površinu „afera silovanje“, koja se kasnije ispostavila lažnom, ali je nekoliko nedelja Nejmar punio stupce detaljima iz privatnog života koji veze sa fudbalom nemaju i slao u javnost negativnu sliku o sebi. Kao veliko finale crne godine stigla je sapunica u kojoj je kao ucveljena devojčica tražio od PSŽ-a da ga pusti nazad u Baselonu, što su katarske gazde francuskog kluba odbile. Zbog svega toga navukao je gnev „rođenih“ navijača koji ga izviždali kad se vratio na teren protiv Strazbura sredinom septembra. Na kraju, prošle sedmice, tokom prijateljskog duela Brazila i Nigerije opet se povredio, kao dokaz da se tokom 2019. najmanje bavio fudbalom.

Kad se ovako osmatraju činjenice postaje jasno zbog čega Nejmara nema u konkurenciji, a ako nastavi da se povređuje – stručnjaci kažu da ni to nije slučajno – i kuka svaki put kad nije po njegovom rizikuje da stvori od sebe starletu, a ne fudbalera kakav bi mogao da bude. Opet, čak i da je zdrav, pa i na vrhuncu mogućnosti, Nejmar zasad nije ubedio fudbalski svet da je na nivou Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. A već mu je 27 godina. U jednom trenutku činilo se da bi mogao da ih nasledi na tronu, ali to je bila optička varka. Najdominatniji fudbaler današnjice – možda i fudbala uopšte – toliko su iznad svih ostalih da maltene svakodnevno pomeraju granice. Leo je 14. uzastopni put nominovan za Zlatnu loptu, a CR7 je i ovde rkorder, pošto je od 2004. redovno u konkurenciji. I ne samo da su ova dva kolosa u najužem krugu kandidata, već su u poslednjih deset godina osvojili devet trofeja.

Njihovu supremaciju svetskim fudbalom, posle Kake 2007, prekinuo je lane Luka Modrić pre svega zbog činjenice da je sa Realom treći put uzastopno osvojio Ligu šampiona, a kao kapiten vodio Hrvatsku do finala Mundijala u Rusiji. Posle toga – potop. Takvu je sezonu odiragao iskusni vezista za kraljevski klub da je sasvim logično i opravdano da i njega nema na listu od 30 nominovanih, što je prvi put u istoriji da prethodni dobitnik ne uđe na skraćenu listu.

I to pokazuje nekonstantnost ostalih, jer samo se za Mesija i Ronalda može postići konsensuz da su vrhunski. Momci koji sad igraju za Španiju i Italiju definitivno nisu, jer se prvi put desilo da nijedan predstavnik te dve velesile nema igrača u konkurenciji. Za sve ostale, uključujući Nejmara i Modrića može se reći da su (samo) dobri. I ništa više od toga. Trenutno.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar