Зашто Павков вс зашто Томане?

И један и други имају своје адуте. . .

Фудбал 21.10.2019 | 20:02
Зашто Павков вс зашто Томане?
Када су сплетом трансфер околности Ричмонд Боаћи и Милан Павков И после 31. августа остали играчи Црвене звезде, знало се да ће Владан Милојевић повремено имати комбинацију слатких и горких мука. У редове српског шампиона је доведен и дуго чекани Португалац Томане, па се у шпицу напада црвено-белих створио вишак квалитета.

За сезонски маратон, какав црвено-беле очекује, добро је и пожељно имати три шпица у ростеру, иако би сваки од њих волео да је први и недодрљив. Међутим, за повремени спринт каквим је Звезда изложена – јер се увек нешто мора – то је превелика бројка. Честим ротацијама Милојевић је успео да држи мобилност Боаћија, Павкова и Томанеа, посебно двојице староседелаца који су до сада у Европи комбиновано постигли шест голова. У првенству је, на последњем мечу против Рада, Звездин шеф стручног штаба упарио некадашњег члана Тонделе и Милана Павкова, најављујући да ће у ближој будућности његов тим играти чешће са двојицом нападача. Можда би то неко волео да се деси у Лондону, али објективно гледајући био би то фудбалски суицид, јер је Милојевић током три успешне сезоне на Старом континенту прибегавао опробаној формацији 4-2-3-1.

Повреда Ричмонда Боаћија из видокруга Владана Милојевића избацила је трилему која га је мучила уочи премијере у Лиги шампиона на Маракани против Олимпијакоса. Тада је Томане добио предност (Павковимао лакшу повреду), а свежи Боаћи је поставу грчког шампиона са играчем мање изгризао агресијом. Успео је на крају да подебља коначан тријумф и уоквири своје можда најбоље европско издање у другом мандату на Маракани. Звезда ће у Лондону играти без најбољег европског стрелца (повреда листа), а сигурни смо да ће Владана Милојевића до дубоко у ноћ мучити дилема: Павков или Томане?

И један И други имају своје адуте. Гледајучи чисту статистику Милан Павков је најучинковитији нападач Црвене звезде. На 12 званичних мечева у овој сезони постигао је шест голова. Мрежу ривала тресе на сваких 96 минута. Има И она теза много пута апострфирана баш на страницама овог портала да када год је високи голгетер из Бегеча у игри нешто се испред шеснестерца ривала дешава. Постоји још сувих чињеница. Када год је било густо Милан Павков је повукао, показао способност да из полушансе постигне капиталан погодак. Тако је било против Хелсинкија у Београду, затим две седмице касније када је на највећем српском стадиону гостовао Копенхаген. Да не причамо о достигнућу из прошлосезонског судара са Ливерпулом, када су позорнице велике сцене биле уперене искључиво ка њему. Дакле, није Павков никакво дете среће или нападач коме су се поклопиле сказаљке судбине. Почео је да се понавља и константно демонстрира сиров таленат И још сировији шут са обе ноге, који је поменуо и голман вечитог ривала Владимир Стојковићпосле мартовског дербија. Од тог квалитета спаса нема. И ту не помажу никакви алгоритми, ни тренерске анализе базиране на најсавременијим платформама. Баш шутевима каквим може да се похвали МиланПавков Бајерн је декласирао Тотенхем у Лондону. Од седам голова шест је завршило у малој мрежи тада здравог Хуга Љориса. Истина, Звездина деветка није Гнабри, Левандовски или Химик, али… Постоје дефинитивно разлози због којих Владан Милојевић мирне душе може да се одлучи за Милана Павкова.

Наравно, има И Томане своје адуте. Они се, пре свега, наслањају на оно што Павков у последње време нема - велику агресију, И глад у дуелима. Делује љубимац навијача уморније или малокрвније него пре 12 или 15 месеци када је летео главом на копачке играча Салцбурга и завијеном главом допринео преокрету на Ред Бул Арени. Тада је судбина награђивала Павкова за дела која је чинио као аутсајдер једног доброг тима у настајању. После меча са Јанг Бојсом јавности је презентован снимак весеља из Звездине свлачионице, на којем се јасно види да Павков није у најбољој физичкој форми. Кумовале су таквом изгледу ситне повреде које су се појавиле још на припрема у Аустрији, када се Павков спремао за пут у Кину. Али просто то је Милан Павков. Неће имати велики радијус кретања, његов “Катапулт” (справа која мери број претрчаних километра сваког играча) неће очитати ништа изнад просечног резултата, али ће можда измислити гол када то нико не очекује.

Са друге стране Томане је нападач из сасвим другачије приче. Физички беспрекорно припремљен, затегнут као струна, доведен је да  остале колеге из офанзивног дела тима учини бољим. Баш као што је то радио у Тондели. Тренер Владан Милојевић није могао да му пружи шансу у континуитету, али као да је у последњим мечевима против нејаке Трепче и Рада наговестио да би Португалац поново могао да се нађе у стартних 11. Јер он је по неким параметрима играч из Милојевићеве тренерске лабараторије. Статистика му није савезник, јер је на девет утакмица постигао три гола, те мрежу ривала тресао на сваких 180 минута. Али И поред тога што нема јак голгетерски учинак нико од навијача Црвене звезде не помишља да га сврста у фолдер промашених инвестиција. Његова свеприсутност на терену довољан је разлог за тезу о томе да ће се о њему судити на узорку од нешто више одиграних утакмица. Јер Томане, баш као и Павков, има то нешто што ће бити потребно Црвеној звезди на стадиону Тотенхема. Јаким леђима способан је да се загради, задржи лопту и симултано умара противничку и одмара сопствену одбрану….

Избор је на Владану Милојевићу.

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар