Zašto Pavkov vs zašto Tomane?

I jedan i drugi imaju svoje adute. . .

Fudbal 21.10.2019 | 20:02
Zašto Pavkov vs zašto Tomane?
Kada su spletom transfer okolnosti Ričmond Boaći i Milan Pavkov I posle 31. avgusta ostali igrači Crvene zvezde, znalo se da će Vladan Milojević povremeno imati kombinaciju slatkih i gorkih muka. U redove srpskog šampiona je doveden i dugo čekani Portugalac Tomane, pa se u špicu napada crveno-belih stvorio višak kvaliteta.

Za sezonski maraton, kakav crveno-bele očekuje, dobro je i poželjno imati tri špica u rosteru, iako bi svaki od njih voleo da je prvi i nedodrljiv. Međutim, za povremeni sprint kakvim je Zvezda izložena – jer se uvek nešto mora – to je prevelika brojka. Čestim rotacijama Milojević je uspeo da drži mobilnost Boaćija, Pavkova i Tomanea, posebno dvojice starosedelaca koji su do sada u Evropi kombinovano postigli šest golova. U prvenstvu je, na poslednjem meču protiv Rada, Zvezdin šef stručnog štaba upario nekadašnjeg člana Tondele i Milana Pavkova, najavljujući da će u bližoj budućnosti njegov tim igrati češće sa dvojicom napadača. Možda bi to neko voleo da se desi u Londonu, ali objektivno gledajući bio bi to fudbalski suicid, jer je Milojević tokom tri uspešne sezone na Starom kontinentu pribegavao oprobanoj formaciji 4-2-3-1.

Povreda Ričmonda Boaćija iz vidokruga Vladana Milojevića izbacila je trilemu koja ga je mučila uoči premijere u Ligi šampiona na Marakani protiv Olimpijakosa. Tada je Tomane dobio prednost (Pavkovimao lakšu povredu), a sveži Boaći je postavu grčkog šampiona sa igračem manje izgrizao agresijom. Uspeo je na kraju da podeblja konačan trijumf i uokviri svoje možda najbolje evropsko izdanje u drugom mandatu na Marakani. Zvezda će u Londonu igrati bez najboljeg evropskog strelca (povreda lista), a sigurni smo da će Vladana Milojevića do duboko u noć mučiti dilema: Pavkov ili Tomane?

I jedan I drugi imaju svoje adute. Gledajuči čistu statistiku Milan Pavkov je najučinkovitiji napadač Crvene zvezde. Na 12 zvaničnih mečeva u ovoj sezoni postigao je šest golova. Mrežu rivala trese na svakih 96 minuta. Ima I ona teza mnogo puta apostrfirana baš na stranicama ovog portala da kada god je visoki golgeter iz Begeča u igri nešto se ispred šesnesterca rivala dešava. Postoji još suvih činjenica. Kada god je bilo gusto Milan Pavkov je povukao, pokazao sposobnost da iz polušanse postigne kapitalan pogodak. Tako je bilo protiv Helsinkija u Beogradu, zatim dve sedmice kasnije kada je na najvećem srpskom stadionu gostovao Kopenhagen. Da ne pričamo o dostignuću iz prošlosezonskog sudara sa Liverpulom, kada su pozornice velike scene bile uperene isključivo ka njemu. Dakle, nije Pavkov nikakvo dete sreće ili napadač kome su se poklopile skazaljke sudbine. Počeo je da se ponavlja i konstantno demonstrira sirov talenat I još siroviji šut sa obe noge, koji je pomenuo i golman večitog rivala Vladimir Stojkovićposle martovskog derbija. Od tog kvaliteta spasa nema. I tu ne pomažu nikakvi algoritmi, ni trenerske analize bazirane na najsavremenijim platformama. Baš šutevima kakvim može da se pohvali MilanPavkov Bajern je deklasirao Totenhem u Londonu. Od sedam golova šest je završilo u maloj mreži tada zdravog Huga Ljorisa. Istina, Zvezdina devetka nije Gnabri, Levandovski ili Himik, ali… Postoje definitivno razlozi zbog kojih Vladan Milojević mirne duše može da se odluči za Milana Pavkova.

Naravno, ima I Tomane svoje adute. Oni se, pre svega, naslanjaju na ono što Pavkov u poslednje vreme nema - veliku agresiju, I glad u duelima. Deluje ljubimac navijača umornije ili malokrvnije nego pre 12 ili 15 meseci kada je leteo glavom na kopačke igrača Salcburga i zavijenom glavom doprineo preokretu na Red Bul Areni. Tada je sudbina nagrađivala Pavkova za dela koja je činio kao autsajder jednog dobrog tima u nastajanju. Posle meča sa Jang Bojsom javnosti je prezentovan snimak veselja iz Zvezdine svlačionice, na kojem se jasno vidi da Pavkov nije u najboljoj fizičkoj formi. Kumovale su takvom izgledu sitne povrede koje su se pojavile još na priprema u Austriji, kada se Pavkov spremao za put u Kinu. Ali prosto to je Milan Pavkov. Neće imati veliki radijus kretanja, njegov “Katapult” (sprava koja meri broj pretrčanih kilometra svakog igrača) neće očitati ništa iznad prosečnog rezultata, ali će možda izmisliti gol kada to niko ne očekuje.

Sa druge strane Tomane je napadač iz sasvim drugačije priče. Fizički besprekorno pripremljen, zategnut kao struna, doveden je da  ostale kolege iz ofanzivnog dela tima učini boljim. Baš kao što je to radio u Tondeli. Trener Vladan Milojević nije mogao da mu pruži šansu u kontinuitetu, ali kao da je u poslednjim mečevima protiv nejake Trepče i Rada nagovestio da bi Portugalac ponovo mogao da se nađe u startnih 11. Jer on je po nekim parametrima igrač iz Milojevićeve trenerske labaratorije. Statistika mu nije saveznik, jer je na devet utakmica postigao tri gola, te mrežu rivala tresao na svakih 180 minuta. Ali I pored toga što nema jak golgeterski učinak niko od navijača Crvene zvezde ne pomišlja da ga svrsta u folder promašenih investicija. Njegova sveprisutnost na terenu dovoljan je razlog za tezu o tome da će se o njemu suditi na uzorku od nešto više odigranih utakmica. Jer Tomane, baš kao i Pavkov, ima to nešto što će biti potrebno Crvenoj zvezdi na stadionu Totenhema. Jakim leđima sposoban je da se zagradi, zadrži loptu i simultano umara protivničku i odmara sopstvenu odbranu….

Izbor je na Vladanu Milojeviću.

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar