ЛЕ: Манчестерске теме пред Партизан...

Где треба да игра Рашфорд и откуд Јунајтед са тројицом позади?! И Жозе Мурињо саветује Солскјера. . .

Фудбал 23.10.2019 | 15:36
ЛЕ: Манчестерске теме пред Партизан...
Могли су да окрену сезону за 180 степени да су сачували предност, али и са ових 1:1 из великог дербија општи је утисак да је Манчестер јунајтед много добио у судару са Ливерпулом. Били су значајно ближи победи и видели су да могу и против тренутно најбољег тима Премијер лиге, додуше без Мохамеда Салаха. За Партизан брига више, јер је на Олд Трафорду опет завладао оптимизам и то баш пред двомеч са црно-белима у Лиги Европе.

Партизан додуше још није тема у острвској јавности. Енглески медији углавном рекапитулирају добру игру против Редса и баве се детаљима у Јунајтедовој игри. Рецимо, откуд одбрана са тројицом позади? Оле Гунар Солскјер је није користио још од 2. марта и пораза на гостовању код Вулверхемптона, али је против Ливерпула на терен послао Харија Мегвајера, Виктора Линделефа и Аксела Туанзебеа, који се међутим повредио на загревању па је његово место заузео Маркос Рохо. И без обзира на гол Адама Лалане у 85. минуту добро је то изгледало с тим да су велики посао обавили и везисти Скот Мектомини и Фред, док сун а бековима врло добри били Арон Ван-Бисака и Ешли јанг.

“Може да се развија одавде, јер имамо фудбалере који могу да играју са тројицом позади, а тај нам систем даје више ширине. Наравно, било је мало ризично против њихове нападачке тројке, сјајна је, морамо то да признамо. Али урадили смо то да би створили и себи шансе. Гол који су креирали Маркус Рашфорд и Данијел Џејмс је савршен пример онога што смо желели”, коментарише Солскјер, који на штоперу може да рачуна и на Фила Џонса, док је Ерик Баји повређен.

Прича се наравно и о другим линијама. Понајвише о Маркусу Рашфорду, стрелцу тог једног Јунајтедовог гола. Пред репрезентативну паузу деловало је помало исрцпљен, али против Ливерпула је био одличан. Иако у Манчестеру још дебатују да ли је он класична деветка. Жозе Мурињо, који га је користио на левом крилу, не види га као сидраша, јер сматра да мора да има још неког уз себе.

“Кад смо пре пар година савладали Ливерпулу играчи смо са Рашфордом и Ромелуом Лукакуом напред. Маркус није сидраш, он је човек кретње. Није класична деветка. Ово како га је Оле данас користио (поред је био Џејмс, прим.аут) је идеална позиција за Рашфорда. Он је још млад, а опет искусан. Са 21 годином је вероватно одиграо више него неки играчи са 24 или 25. Може потенцијално да постане веома добар играч у неким системима и на неким позицијама. Али као деветка… Не видим 30 голова у сезони од јега. Не мислим да може да напредује као сидраш”, истиче Мурињо.

И пре самог почетка утакмице врло слична запажања је изнео.

“За њега је најбоља позиција лева страна терена са које може да улази у центар. Не може он да буде деветка. Може кад се игра на контре, али не када доминираш поседом. Није он играч који игра добро када је леђима окренут голу. Увек сам мислио да је бољи када улати са крила, посебно са леве стране”.

Кад се прича о позицијама, примећује се и да се Андреас Переира вратио на место офанзивног везног, иако га је Солскјер углавном користио по десном крилу. Против Ливерпула се ипак видело да му место иза шпицева најбоље лежи. Али шпицеви су увек најатрактивнија тема. Посебно у клубу са дугом историјих врхунских деветки. Таквих фали већ неколико сезона, а колико у ствари недостаје сведочи и сасвим јасна порука легендарног Роја Кина.

“Крените по Харија Кејна из Тотенхема. Лако је. Они су у хаосу, узмите га”, саветује Кин, мада сви знамо да то није баш тако лако.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар