LE: Mančesterske teme pred Partizan...

Gde treba da igra Rašford i otkud Junajted sa trojicom pozadi?! I Žoze Murinjo savetuje Solskjera. . .

Fudbal 23.10.2019 | 15:36
LE: Mančesterske teme pred Partizan...
Mogli su da okrenu sezonu za 180 stepeni da su sačuvali prednost, ali i sa ovih 1:1 iz velikog derbija opšti je utisak da je Mančester junajted mnogo dobio u sudaru sa Liverpulom. Bili su značajno bliži pobedi i videli su da mogu i protiv trenutno najboljeg tima Premijer lige, doduše bez Mohameda Salaha. Za Partizan briga više, jer je na Old Trafordu opet zavladao optimizam i to baš pred dvomeč sa crno-belima u Ligi Evrope.

Partizan doduše još nije tema u ostrvskoj javnosti. Engleski mediji uglavnom rekapituliraju dobru igru protiv Redsa i bave se detaljima u Junajtedovoj igri. Recimo, otkud odbrana sa trojicom pozadi? Ole Gunar Solskjer je nije koristio još od 2. marta i poraza na gostovanju kod Vulverhemptona, ali je protiv Liverpula na teren poslao Harija Megvajera, Viktora Lindelefa i Aksela Tuanzebea, koji se međutim povredio na zagrevanju pa je njegovo mesto zauzeo Markos Roho. I bez obzira na gol Adama Lalane u 85. minutu dobro je to izgledalo s tim da su veliki posao obavili i vezisti Skot Mektomini i Fred, dok sun a bekovima vrlo dobri bili Aron Van-Bisaka i Ešli jang.

“Može da se razvija odavde, jer imamo fudbalere koji mogu da igraju sa trojicom pozadi, a taj nam sistem daje više širine. Naravno, bilo je malo rizično protiv njihove napadačke trojke, sjajna je, moramo to da priznamo. Ali uradili smo to da bi stvorili i sebi šanse. Gol koji su kreirali Markus Rašford i Danijel Džejms je savršen primer onoga što smo želeli”, komentariše Solskjer, koji na štoperu može da računa i na Fila Džonsa, dok je Erik Baji povređen.

Priča se naravno i o drugim linijama. Ponajviše o Markusu Rašfordu, strelcu tog jednog Junajtedovog gola. Pred reprezentativnu pauzu delovalo je pomalo isrcpljen, ali protiv Liverpula je bio odličan. Iako u Mančesteru još debatuju da li je on klasična devetka. Žoze Murinjo, koji ga je koristio na levom krilu, ne vidi ga kao sidraša, jer smatra da mora da ima još nekog uz sebe.

“Kad smo pre par godina savladali Liverpulu igrači smo sa Rašfordom i Romeluom Lukakuom napred. Markus nije sidraš, on je čovek kretnje. Nije klasična devetka. Ovo kako ga je Ole danas koristio (pored je bio Džejms, prim.aut) je idealna pozicija za Rašforda. On je još mlad, a opet iskusan. Sa 21 godinom je verovatno odigrao više nego neki igrači sa 24 ili 25. Može potencijalno da postane veoma dobar igrač u nekim sistemima i na nekim pozicijama. Ali kao devetka… Ne vidim 30 golova u sezoni od jega. Ne mislim da može da napreduje kao sidraš”, ističe Murinjo.

I pre samog početka utakmice vrlo slična zapažanja je izneo.

“Za njega je najbolja pozicija leva strana terena sa koje može da ulazi u centar. Ne može on da bude devetka. Može kad se igra na kontre, ali ne kada dominiraš posedom. Nije on igrač koji igra dobro kada je leđima okrenut golu. Uvek sam mislio da je bolji kada ulati sa krila, posebno sa leve strane”.

Kad se priča o pozicijama, primećuje se i da se Andreas Pereira vratio na mesto ofanzivnog veznog, iako ga je Solskjer uglavnom koristio po desnom krilu. Protiv Liverpula se ipak videlo da mu mesto iza špiceva najbolje leži. Ali špicevi su uvek najatraktivnija tema. Posebno u klubu sa dugom istorijih vrhunskih devetki. Takvih fali već nekoliko sezona, a koliko u stvari nedostaje svedoči i sasvim jasna poruka legendarnog Roja Kina.

“Krenite po Harija Kejna iz Totenhema. Lako je. Oni su u haosu, uzmite ga”, savetuje Kin, mada svi znamo da to nije baš tako lako.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar