Најбоља фабрика талената у Европи!

Партизан свргнуо Ајакс са првог места, иза су два Динама и Спортинг. . .  Звезда шеста, Војводина седма, Рад у ТОП 20!

Фудбал 22.10.2019 | 00:00
Најбоља фабрика талената у Европи!
Најбоља фабрика за производњу фудбалера у Европи је „Земунело“. Дуго је Ајакс важио за предводника на листи најбољих клубова за развој играча, међутим, према истраживању Института за научна истржаивања у спорту, ове године претекао га је – Партизан!

Фудбалска опсерваторија ЦИЕС, која прикупља и обрађује податке из свих делова света, формирала је листу клубова који дају највише играча у 31 најбољој лиги Старог континента. Прво место на тој табели заузимају црно-бели. Ове године дали су чак 75 играча широм Европе и тиме напредовали за две позиције у односу на лане, пошто су осим Копљаника надмашили и кијевски Динамо.

Прошле године у октобру на европским теренима шпартало је 69 играча пониклих у „Земунелу“, што је само по себи био напредак за десет места у односу на 2017. Сад је и тај резултат увећан, јер укупно 75 момака који су или прошли кроз Партизанову школу или кроз први тим сад за хлеб зарађују у иностранству.

Пад за једно место на овој листу у односу на прошлу годину забележила је Црвена звезда (шеста позиција), пошто је произвела 59 фудбалера за најјаче европске лиге, два мање него октобра 2018. У првих десет је још новосадска Војводина са 56, а од српских клубова у ТОП 20 налази се само још Рад, на 18. месту и 42 играча у различитим крајевима континента.

Ова листа може да се посматра двојако. С једне стране, лепо је бити бар у нечему у Европи први, поготво кад је осетљива тема производње талената у питању – надмашити величине какве су Ајакс, Спортинг, кијевски, а нарочито загребачки Динамо који је дуго представљао симбол доброг пословања у региону –  међутим, исто тако беспарица и лоши инсфракструктурни и други услови у којима наши клубови једва крпе крај с крајем приморавају их да продају бисере малтене чим се појаве, без могућности да иоле оставе траг у Србији.



С друге стране, истаживање ЦИЕС-а показује да сам крем европског фудбала, ипак, бира неке друге производе. Зато на листи „произвођача“, за играче расуте у пет најјачих лига Европе (Енглеска, Шпанија, Италија, Немачка, Француска) нема ниједног српског клуба. То друштво предводи Реал Мадрид са 39 фудбалера у „Лигама петице“ испред Барселоне која даје пет мање.

Ево како изгледа првих десет...



Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар