Najbolja fabrika talenata u Evropi!

Partizan svrgnuo Ajaks sa prvog mesta, iza su dva Dinama i Sporting. . .  Zvezda šesta, Vojvodina sedma, Rad u TOP 20!

Fudbal 22.10.2019 | 00:00
Najbolja fabrika talenata u Evropi!
Najbolja fabrika za proizvodnju fudbalera u Evropi je „Zemunelo“. Dugo je Ajaks važio za predvodnika na listi najboljih klubova za razvoj igrača, međutim, prema istraživanju Instituta za naučna istržaivanja u sportu, ove godine pretekao ga je – Partizan!

Fudbalska opservatorija CIES, koja prikuplja i obrađuje podatke iz svih delova sveta, formirala je listu klubova koji daju najviše igrača u 31 najboljoj ligi Starog kontinenta. Prvo mesto na toj tabeli zauzimaju crno-beli. Ove godine dali su čak 75 igrača širom Evrope i time napredovali za dve pozicije u odnosu na lane, pošto su osim Kopljanika nadmašili i kijevski Dinamo.

Prošle godine u oktobru na evropskim terenima špartalo je 69 igrača poniklih u „Zemunelu“, što je samo po sebi bio napredak za deset mesta u odnosu na 2017. Sad je i taj rezultat uvećan, jer ukupno 75 momaka koji su ili prošli kroz Partizanovu školu ili kroz prvi tim sad za hleb zarađuju u inostranstvu.

Pad za jedno mesto na ovoj listu u odnosu na prošlu godinu zabeležila je Crvena zvezda (šesta pozicija), pošto je proizvela 59 fudbalera za najjače evropske lige, dva manje nego oktobra 2018. U prvih deset je još novosadska Vojvodina sa 56, a od srpskih klubova u TOP 20 nalazi se samo još Rad, na 18. mestu i 42 igrača u različitim krajevima kontinenta.

Ova lista može da se posmatra dvojako. S jedne strane, lepo je biti bar u nečemu u Evropi prvi, pogotvo kad je osetljiva tema proizvodnje talenata u pitanju – nadmašiti veličine kakve su Ajaks, Sporting, kijevski, a naročito zagrebački Dinamo koji je dugo predstavljao simbol dobrog poslovanja u regionu –  međutim, isto tako besparica i loši insfrakstrukturni i drugi uslovi u kojima naši klubovi jedva krpe kraj s krajem primoravaju ih da prodaju bisere maltene čim se pojave, bez mogućnosti da iole ostave trag u Srbiji.S druge strane, istaživanje CIES-a pokazuje da sam krem evropskog fudbala, ipak, bira neke druge proizvode. Zato na listi „proizvođača“, za igrače rasute u pet najjačih liga Evrope (Engleska, Španija, Italija, Nemačka, Francuska) nema nijednog srpskog kluba. To društvo predvodi Real Madrid sa 39 fudbalera u „Ligama petice“ ispred Barselone koja daje pet manje.

Evo kako izgleda prvih deset...Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar