Добре вијести за српску кошарку...

Милутинов и Мицић доминирају Евролигом! После три рунде ова двојица се налазе у врху свих статистичких параметара.

Кошарка 21.10.2019 | 22:16
Добре вијести за српску кошарку...
Од велике еуфорије до великог разочарања. Тим путем је прошла кошаркашка репрезентација Србије заједно са навијачима и целом јавности. Пето место на Светском првенству није задовољила ничије апетите. А они су били велики. Када се на то надовежу врло лоши резултати репрезентације у млађим категоријама, као и велики број странаца у нашим клубовима, те све слабија производња талентованих момака - стварност није ружичаста. Али, постоје и добре ствари.

Њих у овом моменту чине Никола Милутинов и Василије Мицић, момци који имају 24, односно 25 година и који доминирају најјачим европским такмичењем. Доминирају Евролигом на њеном самом старту после три одиграна кола. Довољно да можемо да им дамо аплауз и подстрек да тако наставе. Само Нандо де Коло може за сада да им стане на црту.

Ово су два играча на којима ће се вероватно базирати игра репрезентације наредних година уз наравно неприкосновене Богдана Богдановића и Николу Јокића. И зато посебно радују њихове бројке. Кренимо да их ређамо...

За почекат - индекс корисности. Тренутно је Никола Милутинов други најкориснији играч Евролиге са 25,7 индекних поена у просеку. Одмах иза њега на трећој позицији је Мицић са 22,7 индексних поена. Испред двојице српских играча је само невероватни Нандо де Коло (27,7) и то највише захваљујући оних 39 поена против Басконије.

Сви остали играчи Евролиге су иза Милутинова и Мицића! Међу њима и кошаркаши попут Ника Калатеса (22,3), Шејна Ларкина (22,0), Николе Миротића (20,33), Мајка Џејмса (18,67)...

У оним најважнијим позицијама за своје позиције - Никола и Васа апсолутно доминирају и то може само да загреје срца свим кошаркашким заљубљеницима. Милутинов је апсолутни лидер у скоковима - има их 13,3 по утакмици и најбољи је скакач Евролиге за сада. Брутална бројка! Прати га Џекири из Асвела са 9,7 скокова и Монро са 8,7.

Василије Мицић је најбољи асистент Евролиге за сада Василије Мицић је најбољи асистент Евролиге за сада са 10 успешних додавања по утакмици и убедљиво држи прву позицију за сада. Хермансон има седам, Калатес6,3 а Родригез 5,7. Дакле, Васа за сада шије Родригеза скоро "дупло" у асистенцијама.

Када су поени у питању Мицић заузима високо седмо место са 17,3 поена по утакмици, Милутинов је на 19. месту, а на високом 13. је још један наш кошаркаш - Владимир Мицов са 15,5 поена по мечу.

Ту није крај. Постоји још један параметар у ком можемо да се похвалимо, а то су украдене лопте. Мицић их има 2,3 по утакмци и дели другу позицију по том параметру у целој Евролиги. Никола Милутинов је други по броју убачених „двојки“, има их 17, одмах иза Нанда де Колоа.

Милутинова у оваквом Олимпијакосу доживљавају као носиоца игре, а није ни чудио с обзиром да до сада има дабл-дабл учинак у просеку у Евролиги од 14,3 поена и 13,3 скока по утакмици. И прошле сезоне је доминирао, а ове то тек чини. Гледају ово све сигурно и Сан Антонио Спарси...

Анадолу Ефес је у сезону ушао као вицешампион Европе, али делује да ће опет Мицић имати веома битну улогу у систему Ергина Атамана.

Све у свему, три кола Евролиге нису неки превелики узорак, али довољан су да нам дају наду да поред НБА играча које имамо, сазревају још двојица који су на највишем европском нивоу. У годинама које следе могу бити злата вредни за наш национални тим.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар