Dobre vijesti za srpsku košarku...

Milutinov i Micić dominiraju Evroligom! Posle tri runde ova dvojica se nalaze u vrhu svih statističkih parametara.

Košarka 21.10.2019 | 22:16
Dobre vijesti za srpsku košarku...
Od velike euforije do velikog razočaranja. Tim putem je prošla košarkaška reprezentacija Srbije zajedno sa navijačima i celom javnosti. Peto mesto na Svetskom prvenstvu nije zadovoljila ničije apetite. A oni su bili veliki. Kada se na to nadovežu vrlo loši rezultati reprezentacije u mlađim kategorijama, kao i veliki broj stranaca u našim klubovima, te sve slabija proizvodnja talentovanih momaka - stvarnost nije ružičasta. Ali, postoje i dobre stvari.

Njih u ovom momentu čine Nikola Milutinov i Vasilije Micić, momci koji imaju 24, odnosno 25 godina i koji dominiraju najjačim evropskim takmičenjem. Dominiraju Evroligom na njenom samom startu posle tri odigrana kola. Dovoljno da možemo da im damo aplauz i podstrek da tako nastave. Samo Nando de Kolo može za sada da im stane na crtu.

Ovo su dva igrača na kojima će se verovatno bazirati igra reprezentacije narednih godina uz naravno neprikosnovene Bogdana Bogdanovića i Nikolu Jokića. I zato posebno raduju njihove brojke. Krenimo da ih ređamo...

Za počekat - indeks korisnosti. Trenutno je Nikola Milutinov drugi najkorisniji igrač Evrolige sa 25,7 indeknih poena u proseku. Odmah iza njega na trećoj poziciji je Micić sa 22,7 indeksnih poena. Ispred dvojice srpskih igrača je samo neverovatni Nando de Kolo (27,7) i to najviše zahvaljujući onih 39 poena protiv Baskonije.

Svi ostali igrači Evrolige su iza Milutinova i Micića! Među njima i košarkaši poput Nika Kalatesa (22,3), Šejna Larkina (22,0), Nikole Mirotića (20,33), Majka Džejmsa (18,67)...

U onim najvažnijim pozicijama za svoje pozicije - Nikola i Vasa apsolutno dominiraju i to može samo da zagreje srca svim košarkaškim zaljubljenicima. Milutinov je apsolutni lider u skokovima - ima ih 13,3 po utakmici i najbolji je skakač Evrolige za sada. Brutalna brojka! Prati ga Džekiri iz Asvela sa 9,7 skokova i Monro sa 8,7.

Vasilije Micić je najbolji asistent Evrolige za sada Vasilije Micić je najbolji asistent Evrolige za sada sa 10 uspešnih dodavanja po utakmici i ubedljivo drži prvu poziciju za sada. Hermanson ima sedam, Kalates6,3 a Rodrigez 5,7. Dakle, Vasa za sada šije Rodrigeza skoro "duplo" u asistencijama.

Kada su poeni u pitanju Micić zauzima visoko sedmo mesto sa 17,3 poena po utakmici, Milutinov je na 19. mestu, a na visokom 13. je još jedan naš košarkaš - Vladimir Micov sa 15,5 poena po meču.

Tu nije kraj. Postoji još jedan parametar u kom možemo da se pohvalimo, a to su ukradene lopte. Micić ih ima 2,3 po utakmci i deli drugu poziciju po tom parametru u celoj Evroligi. Nikola Milutinov je drugi po broju ubačenih „dvojki“, ima ih 17, odmah iza Nanda de Koloa.

Milutinova u ovakvom Olimpijakosu doživljavaju kao nosioca igre, a nije ni čudio s obzirom da do sada ima dabl-dabl učinak u proseku u Evroligi od 14,3 poena i 13,3 skoka po utakmici. I prošle sezone je dominirao, a ove to tek čini. Gledaju ovo sve sigurno i San Antonio Sparsi...

Anadolu Efes je u sezonu ušao kao vicešampion Evrope, ali deluje da će opet Micić imati veoma bitnu ulogu u sistemu Ergina Atamana.

Sve u svemu, tri kola Evrolige nisu neki preveliki uzorak, ali dovoljan su da nam daju nadu da pored NBA igrača koje imamo, sazrevaju još dvojica koji su na najvišem evropskom nivou. U godinama koje slede mogu biti zlata vredni za naš nacionalni tim.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar