Дрљача: Хрватска неће одустати од Трговске горе

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да Хрватска наставља активности у вези са одлагањем радиоактивног отпада на локацији Черкезовац, о чему свједочи за данас заказана сједница Општинског вијећа Двор на којој ће вијећници бити информисани о плановима за одлагање и складиштење радиоактивног отпада на Трговској гори.

Република Српска 21.10.2019 | 09:56
Дрљача: Хрватска неће одустати од Трговске горе
Сједница је заказана на захтјев хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нукеларне електране из Кршког.

Дрљача је појаснио да вијећници на данашњој сједници неће бити у прилици да се изјашњавају јер је ријеч о информацији.

"Тежи се да се покаже да је процес транспарентан. Вјерујем да ће данас бити понуђени и бенефити општини Двор како би се што безболније прихватила одлука", рекао је Дрљача Срни.

Он каже да забрињава и чињеница да нема најава нових састанака државних комисија Хрватске и Словеније о теми заједничког одлагалишта на локацији Врбина у Словенији.

"То показује да Хрватска не намјерава да одустане од локације Трговска гора и да је ово само сљедећи корак", навео је Дрљача.

У Двору ће данас бити одржана сједница Општинског вијећа на којој ће представници Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нукеларне електране из Кршког представити Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива.

Националним програмом одређена је касарна Черкезовац у тој општини као преферентна локација за изградњу складишта ниско и средње радиоактивног отпада.

Према овом програму, предвиђену локацију треба потврдити истражним радовима, процјеном утицаја на животну средину и безбједносним студијама.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

зерро

21.10.2019 07:59

Па жали се ДодиГу! То је права адреса! Њихов је 113%!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2019 08:07

Можда није национални интерес Срба у РС ? А Пељешац јесте!!!

Name

Ре

21.10.2019 08:40

Ма то није витални интерес због цега би Додик реаговао.

Name

уна

21.10.2019 10:41

Дрљаца несретни Дрљаца, битно је да си окадио просторије СНСД-а, отпад??? Питај шефа и јарана му из блајбуршке коалиције ста је чинити?? Можда Пејина унука може помоћи, крв није вода...

Name

Надрљача

23.10.2019 16:32

И теба да се жали Додику!

Name

реалност

21.10.2019 08:11

Наставак трагицног расплета распада еx yу у последњем цину: Добијамо радиоактивни отпад у парку природе од демократских банана-дрзава којима руководе неуки корисни идиоти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све врсте отпада

21.10.2019 15:43

Умјесто зитних поља, здраве хране, цисте воде, привредних грана које нису загадјиваци, добијамо и нуклеарни отпад.

Name

Торино

21.10.2019 08:38

Нек пресједниство БиХ угрози пројркат Пељеског моста и рјесен проблрм са хрватима споразум само уцјрном никако другачије то су латини старе варалице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2019 11:23

Ма Додик каже да је Сепски национални интерес Хрватима низ длаку а муслиманима уз длаку па макар Срби ходали ко зомбие..

Name

Моли

21.10.2019 08:44

Ето вам Додик сада и његова блокада у предсјеениству...национални интерес срба изградња Пељеског моста....хахаха...како је народ само глуп...каква је оно била представа Додика...а гдје је сад Додик и Цовиц када треба ститити интересе дрзаве БИХ и њених становника, без обзира на вјеру... Мој глупи народе. БИХ је прије 100 година била задња рупа на свиралу, данас је и бит це у наредних 100 година, а то је све због насег глупог народа којем је национално испред економског

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

21.10.2019 09:14

Дрљача Додиков послушник, дошао да уништи Нови Град ко овај Српску што је осиромашио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

21.10.2019 09:39

Ма последњем протесту у НГ није било ни Додика нити Зељке. Није досла нити Голицка нити било ко други из врха власти. Мислим да је то довољно јасна порука да ли је или није РАО на 800м од НГ ствар вит.нац.интереса. Једини који мјесецима вец упозорава на овај проблем и уједно даје конкретне и конструктивне приједлоге јесте др Слободан Станиц, али мазалост све то објави само БН ТВ. Драги моји суградјани, ми смо једноставно пустени низ воду, ла ријека Уна заједно с нама у катастрофу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

21.10.2019 13:19

Неки дан је била вијест да је започела изградња моста у Градишци. Ето га објашњење зашто се Додик не оглашава по овом питању. Добро се Станковић уградио у све то, а и он са њим. Само, кад је доста, незајажљивом створу, када? Колико милијарди је потребно да станеш и пустиш овај народ да дише, за лијек вам требало.... Слажем се да је Нови Град и цијело Поуње пуштено низ воду. А ови Додикови професионални тапшачи нека опет загрију дланове, ускоро ћете опет тражити глас од тог народа доље... Имаћете образа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иселите се

21.10.2019 15:39

Па они це добро зарадјивати на васој, тј насој несреци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

21.10.2019 19:29

Па Дрљача би требао позвати рајлићку да помогне она је уклонила сточну пијацу из града да не смрди могуће да уклони и нуклеарни отпад сад тренутно се бори против инвалида неки дан је једног у колицима извријеђала у дому здравља њен шеф пјева неможе нам нико ништа .