Drljača: Hrvatska neće odustati od Trgovske gore

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da Hrvatska nastavlja aktivnosti u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac, o čemu svjedoči za danas zakazana sjednica Opštinskog vijeća Dvor na kojoj će vijećnici biti informisani o planovima za odlaganje i skladištenje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Republika Srpska 21.10.2019 | 09:56
Drljača: Hrvatska neće odustati od Trgovske gore
Sjednica je zakazana na zahtjev hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog.

Drljača je pojasnio da vijećnici na današnjoj sjednici neće biti u prilici da se izjašnjavaju jer je riječ o informaciji.

"Teži se da se pokaže da je proces transparentan. Vjerujem da će danas biti ponuđeni i benefiti opštini Dvor kako bi se što bezbolnije prihvatila odluka", rekao je Drljača Srni.

On kaže da zabrinjava i činjenica da nema najava novih sastanaka državnih komisija Hrvatske i Slovenije o temi zajedničkog odlagališta na lokaciji Vrbina u Sloveniji.

"To pokazuje da Hrvatska ne namjerava da odustane od lokacije Trgovska gora i da je ovo samo sljedeći korak", naveo je Drljača.

U Dvoru će danas biti održana sjednica Opštinskog vijeća na kojoj će predstavnici Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog predstaviti Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Nacionalnim programom određena je kasarna Čerkezovac u toj opštini kao preferentna lokacija za izgradnju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Prema ovom programu, predviđenu lokaciju treba potvrditi istražnim radovima, procjenom uticaja na životnu sredinu i bezbjednosnim studijama.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

(Srna)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

zerro

21.10.2019 07:59

Pa žali se DodiGu! To je prava adresa! Njihov je 113%!

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2019 08:07

Možda nije nacionalni interes Srba u RS ? A Pelješac jeste!!!

Name

Re

21.10.2019 08:40

Ma to nije vitalni interes zbog cega bi Dodik reagovao.

Name

una

21.10.2019 10:41

Drljaca nesretni Drljaca, bitno je da si okadio prostorije SNSD-a, otpad??? Pitaj šefa i jarana mu iz blajburške koalicije sta je činiti?? Možda Pejina unuka može pomoći, krv nije voda...

Name

Nadrljača

23.10.2019 16:32

I teba da se žali Dodiku!

Name

realnost

21.10.2019 08:11

Nastavak tragicnog raspleta raspada ex yu u poslednjem cinu: Dobijamo radioaktivni otpad u parku prirode od demokratskih banana-drzava kojima rukovode neuki korisni idioti!

ODGOVORITE
Name

Sve vrste otpada

21.10.2019 15:43

Umjesto zitnih polja, zdrave hrane, ciste vode, privrednih grana koje nisu zagadjivaci, dobijamo i nuklearni otpad.

Name

Torino

21.10.2019 08:38

Nek presjednistvo BiH ugrozi projrkat Peljeskog mosta i rjesen problrm sa hrvatima sporazum samo ucjrnom nikako drugačije to su latini stare varalice.

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2019 11:23

Ma Dodik kaže da je Sepski nacionalni interes Hrvatima niz dlaku a muslimanima uz dlaku pa makar Srbi hodali ko zombie..

Name

Moli

21.10.2019 08:44

Eto vam Dodik sada i njegova blokada u predsjeenistvu...nacionalni interes srba izgradnja Peljeskog mosta....hahaha...kako je narod samo glup...kakva je ono bila predstava Dodika...a gdje je sad Dodik i Covic kada treba stititi interese drzave BIH i njenih stanovnika, bez obzira na vjeru... Moj glupi narode. BIH je prije 100 godina bila zadnja rupa na sviralu, danas je i bit ce u narednih 100 godina, a to je sve zbog naseg glupog naroda kojem je nacionalno ispred ekonomskog

ODGOVORITE
Name

Ti

21.10.2019 09:14

Drljača Dodikov poslušnik, došao da uništi Novi Grad ko ovaj Srpsku što je osiromašio...

ODGOVORITE
Name

Novi Grad

21.10.2019 09:39

Ma poslednjem protestu u NG nije bilo ni Dodika niti Zeljke. Nije dosla niti Golicka niti bilo ko drugi iz vrha vlasti. Mislim da je to dovoljno jasna poruka da li je ili nije RAO na 800m od NG stvar vit.nac.interesa. Jedini koji mjesecima vec upozorava na ovaj problem i ujedno daje konkretne i konstruktivne prijedloge jeste dr Slobodan Stanic, ali mazalost sve to objavi samo BN TV. Dragi moji sugradjani, mi smo jednostavno pusteni niz vodu, la rijeka Una zajedno s nama u katastrofu.

ODGOVORITE
Name

Novi Grad

21.10.2019 13:19

Neki dan je bila vijest da je započela izgradnja mosta u Gradišci. Eto ga objašnjenje zašto se Dodik ne oglašava po ovom pitanju. Dobro se Stanković ugradio u sve to, a i on sa njim. Samo, kad je dosta, nezajažljivom stvoru, kada? Koliko milijardi je potrebno da staneš i pustiš ovaj narod da diše, za lijek vam trebalo.... Slažem se da je Novi Grad i cijelo Pounje pušteno niz vodu. A ovi Dodikovi profesionalni tapšači neka opet zagriju dlanove, uskoro ćete opet tražiti glas od tog naroda dolje... Imaćete obraza?

ODGOVORITE
Name

Iselite se

21.10.2019 15:39

Pa oni ce dobro zaradjivati na vasoj, tj nasoj nesreci.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

21.10.2019 19:29

Pa Drljača bi trebao pozvati rajlićku da pomogne ona je uklonila stočnu pijacu iz grada da ne smrdi moguće da ukloni i nuklearni otpad sad trenutno se bori protiv invalida neki dan je jednog u kolicima izvrijeđala u domu zdravlja njen šef pjeva nemože nam niko ništa .