Турци преузели контролу над сиријским градом

Конвој са рањеним и борцима Сиријских демократских снага, већином Курда, напустио је у недељу град Рас ал-Ајин на сјеверу Сирије, преноси новинар Франс преса.

Свијет 20.10.2019 | 18:50
Турци преузели контролу над сиријским градом
Конвој од 50 возила укључујући комбије и кола хитне помоћи напустио је градску болницу која представља демаркациону линију између зараћених страна. Из болнице се видио пламен послије одласка конвоја.

Агенција Франс прес није могла да потврди званично са курдске стране да ли је то потпуно повлачење, ни да ли се одвија у складу са примирјем које је Вашингтон испреговарао и које је ступило на снагу у четвртак на сјевероистоку Сирије.

Примирје између осталог предвиђа повлачење Сиријских демократских снага из тог града који је био под њиховом контролом.

Један курдски званичник је само рекао да постоји план повлачења.

Конвој са десетинама бораца у војним униформама прошао је поред положаја бораца који су за Анкару и који су гласно славили повлачење својих противника.

Турска је 9. октобра кренула у војну операцију против курдских снага на сјеверу Сирије прије него што је постигнут петодневно примирје 17. октобра у договор између Вашингтона и Анкаре. 

Од почетка операције турске снаге и њихови сиријски помагачи освојили су погранични појас дуг око 120 километара између мјеста Тал Абјад и Рас ал-Ајин, град у коме су ове недјеље Курди пружали жесток отпор турским снагама прије него што је објављено примирје.

Повлачење курдских бораца из Рас ал-Ајина отворило би пут за њихово напуштање ширег појаса територије дуж сиријско-турску границу, у оквиру споразума постигнутог између САД и Турске.

Један курдски званичник, који није желео да му се наведе име, рекао је да није јасно да ли ће ово повлачење данас бити завршено, преноси агенција АП.

Послије евакуације курдски борци би се поново разместили иза зоне широке 120 километара и дубоке 30 километара између градова Рас ал Ајин и Тал Абијад.

Офанзива коју је покренула Анкара 9. октобра отворила је нови фронт у сиријском сукобу који траје од 2011. године.

(Бета/АФП)

Коментари / 0

Оставите коментар