Након протеста одустали од већих цијена превоза

Чилеански предсједник одустао од подизања цијене превоза након хаоса у Сантјагу.  

Свијет 20.10.2019 | 16:43
Након протеста одустали од већих цијена превоза
Чилеанска влада одустала је од подизања цијена превоза због већ десетодневних протеста који су постали насилни и проширили се на двадесетак градова. Одлуку о томе је саопштио предсједник Чилеа Себастијан Пинера, пренио је АП. 

Предсједник је претходно прогласио ванредно стање у главном граду земље Сантјагу послије нереда у којима су многе зграде у центру града биле запаљене и градски метро блокиран. Он је обећао да ће одговорни за насиље платити за своја дјела, наводи АП.

Протести су почели у понедјељак, али су се потом проширили на двадесетак градова гдје незадовољни протестују не само због цијена превоза, већ и цијена струје, воде и лијекова. За сада није јасно да ли ће повлачење одлуке о поскупљењу превоза утицати на прекид протеста. 

У међувремену, власти су саопштиле да су у нередима повријеђени 156 полицајаца и 11 цивила, а да је више од 300 људи ухапшено.

Ројтерс наводи да је Чиле једна од најбогатијих држава Латинске Америке, али, истовремено, и једна од оних у којима су највеће социјалне неједнакости.

Незадовољство због високе цијене живота у Сантјагу једна је од главних политичких тема, као и захтјеви за реформе, почев од пореза и цијене рада до пензионог система.

(Агенције)
 

Коментари / 0

Оставите коментар