Nakon protesta odustali od većih cijena prevoza

Čileanski predsjednik odustao od podizanja cijene prevoza nakon haosa u Santjagu.  

Svijet 20.10.2019 | 16:43
Nakon protesta odustali od većih cijena prevoza
Čileanska vlada odustala je od podizanja cijena prevoza zbog već desetodnevnih protesta koji su postali nasilni i proširili se na dvadesetak gradova. Odluku o tome je saopštio predsjednik Čilea Sebastijan Pinera, prenio je AP. 

Predsjednik je prethodno proglasio vanredno stanje u glavnom gradu zemlje Santjagu poslije nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada bile zapaljene i gradski metro blokiran. On je obećao da će odgovorni za nasilje platiti za svoja djela, navodi AP.

Protesti su počeli u ponedjeljak, ali su se potom proširili na dvadesetak gradova gdje nezadovoljni protestuju ne samo zbog cijena prevoza, već i cijena struje, vode i lijekova. Za sada nije jasno da li će povlačenje odluke o poskupljenju prevoza uticati na prekid protesta. 

U međuvremenu, vlasti su saopštile da su u neredima povrijeđeni 156 policajaca i 11 civila, a da je više od 300 ljudi uhapšeno.

Rojters navodi da je Čile jedna od najbogatijih država Latinske Amerike, ali, istovremeno, i jedna od onih u kojima su najveće socijalne nejednakosti.

Nezadovoljstvo zbog visoke cijene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtjevi za reforme, počev od poreza i cijene rada do penzionog sistema.

(Agencije)
 

Komentari / 0

Ostavite komentar