ШПА: Ајаксов штопер јунак Мендизорозе!

Селти опет следује борба за опстанак! Лисандро Магаљан за победу Алавеса.  Гонзалес Гонзалес се није разбудио за "матине", спасао га ВАР у Баскији! Технологија је ипак неопходна. . .  Реал позајмио "норвешко чудо", "норвешко чудо" за вратом Реалу! Истог лета, Бетис се растао са Кикеом Сетијеном разочаран што није изборио Европу, па се нашао у борби за опстанак.

Фудбал 20.10.2019 | 16:26
ШПА: Ајаксов штопер јунак Мендизорозе!
Чудан је клуб та Селта. Узме по бод на гостовању код Севиље и Атлетика, савлада Валенсијуи Атлетик из Билбаа, али кад треба да нападне – мука је. Па после пораза од Гранаде и Еибара још један неуспех за тим из Галиције, Алавес је на Мендизорози славио са 2:0 у деветом колу Примере и тако утекао из зоне испадања.

И није немогуће да је баш тамо гурнуо Селту мада би за тако нешто прво Бетис морао да остане непоражен на врућем гостовању код Реал Сосиједада. Али таман и да се то не деси јасно је већ сад да ће се Селта и ове сезоне грчевито борити за опстанак, иако би са Јагом Аспасом, Угом Маљом, Денисом Суарезом и Сантијем Мином, све локалцима васпитаваним у Галицији, морали да су далеко бољи од тога.

Међутим, чудан је клуб та Селта. Данас апсолутно заслужен пораз, без обзира на то што су гости први затресли противничку мрежу само да би погодак Сантија Мине био оправдано поништен због офсајда.

Алавес је био опаснији, да је Хоселу био присебнији све би било готово још раније, овако се чекао 50. минут, центаршут Лукаса Переза из корнера и очајна поставка гостујуће одбране која је заборавила Лисандра Магаљана што је Ајаксов штопер на позајмици у Алавесу умео да казни и главом закуца лопту за 1:0.

Селта више није имала избора, морала је да крене напред, а како рекосмо – не умеју они баш да нападну. Изгубљена лопта у опасној зони, оштар центаршут Алеиша Видала, на првој стативе лопту чека Перез и показује зашто га је својевремено и Арсенал узео, нема везе што у Лондону није прошао.

Алавес слави. Алавес бар данас не размишља о статус прволигаша.

Шпански арбитар Хосе Луис Гонзалес Гонзалес није бриљирао на мечу 9. кола између Алавеса и Селте, али на његову срећу од прошле сезоне у Примери се користи ВАР технологија.

Тако су реакције из ВАР собе онемогућиле судију да направи два велика превида, по један на штету сваког тима у првом полувремену, док се у наставку "разбудио" и утакмицу у Виторији без грешака привео крају, иако је било много нервозе на терену.

АЛАВЕС - СЕЛТА 2:0 (1:0)

Гонзалес Гонзалес је прво признао гол Сантија Мине за Селту у 13. минуту, када је било јасно да му је Јаго Аспас додао лопту док се он налазио у офсајду, па је тада први пут добио "позив" из ВАР собе да би требало проверити ту ситуацију...

Већ у 37. минуту разочарао је и домаће навијаче пошто је досудио пенал за Алавес због наводног играња руком једног играча Селте - иако је снимак показао да тога није било.

И тада се умешала ВАР технологија и спречила Гонзалеса Гонзалеса да се обрука...

У наставку коначно голови. Магаљан је у 50. минуту дао гол главом после прекида Лукаса Переза, док је некадашњи нападач Депортива и Арсенала поставио коначан резултат у 82. минуту, на асистенцију Алеша Видала (екс Севиља, Барселона).

Алавес је био бољи на овом мечу пошто је погодио и пречку преко Хоселуа, док је Селта у проблему и остаје у опасној зони после 9. кола.

Реал позајмио "норвешко чудо", "норвешко чудо" за вратом Реалу! Истог лета, Бетис се растао са Кикеом Сетијеном разочаран што није изборио Европу, па се нашао у борби за опстанак. Не може да буде досадно кад игра Бетис, али не мора да буде добро. Реал Сосиједад славио са 3:1.

Само Борха Иглесијас и Набил Фекир заједно су плаћени 47.750.000 евра.  А основа је већ била ту и негде је и било очекивано што су се Бетисови навијачи понадали да ће се ове сезоне порвати за Европу. Међутим, идеја је једно, реализација нешто сасвим друго, па је Бетис после девет кола у Примери уместо при врху табеле у – зони испадања. Тамо га је гурнуо данашњи пораз на гостовању код Реал Сосиједада на коме ни гол за иницијално вођство није могао да замаксира све проблеме у игри зеленог, севиљског тима – 3:1 на Аноети.

Лорен Морон је већ у 12. минуту погодио за 1:0 за госте, али је врло брзо постало сасвим евидентно колико је Реал Сосиједад у овом тренутку бољи тим. Па чак ни после тог Мороновог поготка није завладао утисак да би Бетис овде могао до изненађења. Само се чекало да се види кад ће Баски окренути ривала. Није им требало дуго.

Већ у 22. минуту аутогол Хавија Гарсије за изједначење, па у 36. и погодак Вилијана Жозеа на добар пас Залдуе за преокрет. А ни ту није био крај Бетисовим мукама, пошто је врло брзо након почетка другог полувремена и Порту погодио за испоставило се коначних 3:1, мада је Хоакин у наставку погодио стативу, а Кристијан Тељо и пречку после које су гости тражили да им се призна гол иако је лопта пала на линију.

Умор је потом учинио своје. И јасно опредељење Сосиједада да умртви игру што му је и успело, па су се Баски пробили до четвртог места и потврдили да ће се они, ако већ Бетис неће, сигурно борити за Европу.

После Херенвена и Витесеа, Реал Мадрид наставио је да позајмљује Мартина Одегарда и прошлог лета изабрао Реал Сосиједад за његов следећи клуб у ком ће чекати шансу да заигра и на "Сантијаго Бернабеу" стадиону.

После 9. кола Примере, клуб из Сан Себастијана са "норвешким чудом" на позицији "десетке" поново је за вратом најтрофејнијем клубу у земљи.

Пред 28.400 навијача на "Аноети", гости су по пљуску повели седмим голом Лорена на осам мечева ове сезоне, а онда доживели нови пораз који их оставља у борби за опстанак: Реал Сосиједад - Бетис 3:1 (2:1).

Зелено-бели са "Виљамарина" летос су проценили да је тренутак за растанак са Кикеом Сетијеном, тренером који их је умало увео у Лигу Европе, па су поставили Ђоана Рубија и са веома јаким и респектабилним тимом за шпанске услове завршили у - борби за опстанак.

Неспретном реакцијом на свом петерцу Хави Гарсија наговестио је преокрет, који је потом уследио преко старог-доброг голгетера из Бразила, Вилијана Жозеа. Он је у 36. минуту натрчао на лопту Хосебе Залдуе са десне стране и "из прве" савладао Ђоела Роблеса за 2:1.

Голман гостију био је статичан и у 58. минуту, када је Одегард лоб пасом у срце шеснаестерца пронашао Микела Ојарзабала, овај одложио по земљи за Портуа, а везиста другим голом у сезони потврдио прекид мини-серије од два пораза пре и после паузе за УЕФА квалификације.

Сосиједад је имао скор 4-1-1 до гостовања Севиљи на "Пицхуану", када је доживео драматичан пораз од 3:2 и "потврдио" га наредне седмоце и Сан Себастијану из ког је бодове однео Хетафе (1:2). Тренер Иманол Алгасил искористио је "брејк" у Ла Лиги да повеже редове екипе и поново задовољи укусе навијача који су реновирани стадион испунили у завидном проценту ове недеље поподне.

"Аноета" прима 39.500 гледалаца, а просек ове сезоне износи око 30.000.

Одегард, 20-годишњи репрезентативац Норвешке који је још као малолетан имао усмени договор са Реалом, постигао је два гола и забележио две асистенције ове сезоне, а већина репортера са утакмица шпанског првенства проглашавала га је најбољим играчем лиге у раној фази сезоне 2019/20.

РЕЗУЛТАТИ 9. КОЛА:

Еибар - Барселона 0:3 (0:1)
/Гризман 13, Меси 58, Суарез 67/

Атлетико - Валенсија 1:1 (1:0)
/Коста 36п - Парехо 82/

Хетафе - Леганес 2:0 (0:0)
/Анхел 64, 84/

Мајорка - Реал Мадрид 1:0 (1:0)
/Лаго 7/

недеља:

Алавес - Селта 2:0 (0:0)
/Магаљан 50, Перез 82/

Реал Сосиједад - Бетис 3:1 (2:1)
/Гарсија аг 22, Вилијан Жозе 36, Порту 58 - Лорен 12/

Еспањол - Виљареал 16.00
Билбао - Ваљадолид 18.30
Севиља - Леванте 21.00

одиграно у петак:

Гранада - Осасуна 1:0 (1:0)
/Дуарте 38/

ТАБЕЛА: Барселона 19, Реал 18, Гранада 17, Атлетико М. 16, Сосиједад 16, Хетафе 13, Валенсија 13, Севиља (-1) 13, Атлетик Б. (-1) 12, Виљареал (-1) 11, Леванте (-1) 11, Осасуна 11, Алавес 11, Ваљадолид (-1) 10, Мајорка 10, Еибар 9, Бетис 9, Селта 9, Еспањол (-1) 5, Леганес 2.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар