ŠPA: Ajaksov štoper junak Mendizoroze!

Selti opet sleduje borba za opstanak! Lisandro Magaljan za pobedu Alavesa.  Gonzales Gonzales se nije razbudio za "matine", spasao ga VAR u Baskiji! Tehnologija je ipak neophodna. . .  Real pozajmio "norveško čudo", "norveško čudo" za vratom Realu! Istog leta, Betis se rastao sa Kikeom Setijenom razočaran što nije izborio Evropu, pa se našao u borbi za opstanak.

Fudbal 20.10.2019 | 16:26
ŠPA: Ajaksov štoper junak Mendizoroze!
Čudan je klub ta Selta. Uzme po bod na gostovanju kod Sevilje i Atletika, savlada Valensijui Atletik iz Bilbaa, ali kad treba da napadne – muka je. Pa posle poraza od Granade i Eibara još jedan neuspeh za tim iz Galicije, Alaves je na Mendizorozi slavio sa 2:0 u devetom kolu Primere i tako utekao iz zone ispadanja.

I nije nemoguće da je baš tamo gurnuo Seltu mada bi za tako nešto prvo Betis morao da ostane neporažen na vrućem gostovanju kod Real Sosijedada. Ali taman i da se to ne desi jasno je već sad da će se Selta i ove sezone grčevito boriti za opstanak, iako bi sa Jagom Aspasom, Ugom Maljom, Denisom Suarezom i Santijem Minom, sve lokalcima vaspitavanim u Galiciji, morali da su daleko bolji od toga.

Međutim, čudan je klub ta Selta. Danas apsolutno zaslužen poraz, bez obzira na to što su gosti prvi zatresli protivničku mrežu samo da bi pogodak Santija Mine bio opravdano poništen zbog ofsajda.

Alaves je bio opasniji, da je Hoselu bio prisebniji sve bi bilo gotovo još ranije, ovako se čekao 50. minut, centaršut Lukasa Pereza iz kornera i očajna postavka gostujuće odbrane koja je zaboravila Lisandra Magaljana što je Ajaksov štoper na pozajmici u Alavesu umeo da kazni i glavom zakuca loptu za 1:0.

Selta više nije imala izbora, morala je da krene napred, a kako rekosmo – ne umeju oni baš da napadnu. Izgubljena lopta u opasnoj zoni, oštar centaršut Aleiša Vidala, na prvoj stative loptu čeka Perez i pokazuje zašto ga je svojevremeno i Arsenal uzeo, nema veze što u Londonu nije prošao.

Alaves slavi. Alaves bar danas ne razmišlja o status prvoligaša.

Španski arbitar Hose Luis Gonzales Gonzales nije briljirao na meču 9. kola između Alavesa i Selte, ali na njegovu sreću od prošle sezone u Primeri se koristi VAR tehnologija.

Tako su reakcije iz VAR sobe onemogućile sudiju da napravi dva velika previda, po jedan na štetu svakog tima u prvom poluvremenu, dok se u nastavku "razbudio" i utakmicu u Vitoriji bez grešaka priveo kraju, iako je bilo mnogo nervoze na terenu.

ALAVES - SELTA 2:0 (1:0)

Gonzales Gonzales je prvo priznao gol Santija Mine za Seltu u 13. minutu, kada je bilo jasno da mu je Jago Aspas dodao loptu dok se on nalazio u ofsajdu, pa je tada prvi put dobio "poziv" iz VAR sobe da bi trebalo proveriti tu situaciju...

Već u 37. minutu razočarao je i domaće navijače pošto je dosudio penal za Alaves zbog navodnog igranja rukom jednog igrača Selte - iako je snimak pokazao da toga nije bilo.

I tada se umešala VAR tehnologija i sprečila Gonzalesa Gonzalesa da se obruka...

U nastavku konačno golovi. Magaljan je u 50. minutu dao gol glavom posle prekida Lukasa Pereza, dok je nekadašnji napadač Deportiva i Arsenala postavio konačan rezultat u 82. minutu, na asistenciju Aleša Vidala (eks Sevilja, Barselona).

Alaves je bio bolji na ovom meču pošto je pogodio i prečku preko Hoselua, dok je Selta u problemu i ostaje u opasnoj zoni posle 9. kola.

Real pozajmio "norveško čudo", "norveško čudo" za vratom Realu! Istog leta, Betis se rastao sa Kikeom Setijenom razočaran što nije izborio Evropu, pa se našao u borbi za opstanak. Ne može da bude dosadno kad igra Betis, ali ne mora da bude dobro. Real Sosijedad slavio sa 3:1.

Samo Borha Iglesijas i Nabil Fekir zajedno su plaćeni 47.750.000 evra.  A osnova je već bila tu i negde je i bilo očekivano što su se Betisovi navijači ponadali da će se ove sezone porvati za Evropu. Međutim, ideja je jedno, realizacija nešto sasvim drugo, pa je Betis posle devet kola u Primeri umesto pri vrhu tabele u – zoni ispadanja. Tamo ga je gurnuo današnji poraz na gostovanju kod Real Sosijedada na kome ni gol za inicijalno vođstvo nije mogao da zamaksira sve probleme u igri zelenog, seviljskog tima – 3:1 na Anoeti.

Loren Moron je već u 12. minutu pogodio za 1:0 za goste, ali je vrlo brzo postalo sasvim evidentno koliko je Real Sosijedad u ovom trenutku bolji tim. Pa čak ni posle tog Moronovog pogotka nije zavladao utisak da bi Betis ovde mogao do iznenađenja. Samo se čekalo da se vidi kad će Baski okrenuti rivala. Nije im trebalo dugo.

Već u 22. minutu autogol Havija Garsije za izjednačenje, pa u 36. i pogodak Vilijana Žozea na dobar pas Zaldue za preokret. A ni tu nije bio kraj Betisovim mukama, pošto je vrlo brzo nakon početka drugog poluvremena i Portu pogodio za ispostavilo se konačnih 3:1, mada je Hoakin u nastavku pogodio stativu, a Kristijan Teljo i prečku posle koje su gosti tražili da im se prizna gol iako je lopta pala na liniju.

Umor je potom učinio svoje. I jasno opredeljenje Sosijedada da umrtvi igru što mu je i uspelo, pa su se Baski probili do četvrtog mesta i potvrdili da će se oni, ako već Betis neće, sigurno boriti za Evropu.

Posle Herenvena i Vitesea, Real Madrid nastavio je da pozajmljuje Martina Odegarda i prošlog leta izabrao Real Sosijedad za njegov sledeći klub u kom će čekati šansu da zaigra i na "Santijago Bernabeu" stadionu.

Posle 9. kola Primere, klub iz San Sebastijana sa "norveškim čudom" na poziciji "desetke" ponovo je za vratom najtrofejnijem klubu u zemlji.

Pred 28.400 navijača na "Anoeti", gosti su po pljusku poveli sedmim golom Lorena na osam mečeva ove sezone, a onda doživeli novi poraz koji ih ostavlja u borbi za opstanak: Real Sosijedad - Betis 3:1 (2:1).

Zeleno-beli sa "Viljamarina" letos su procenili da je trenutak za rastanak sa Kikeom Setijenom, trenerom koji ih je umalo uveo u Ligu Evrope, pa su postavili Đoana Rubija i sa veoma jakim i respektabilnim timom za španske uslove završili u - borbi za opstanak.

Nespretnom reakcijom na svom petercu Havi Garsija nagovestio je preokret, koji je potom usledio preko starog-dobrog golgetera iz Brazila, Vilijana Žozea. On je u 36. minutu natrčao na loptu Hosebe Zaldue sa desne strane i "iz prve" savladao Đoela Roblesa za 2:1.

Golman gostiju bio je statičan i u 58. minutu, kada je Odegard lob pasom u srce šesnaesterca pronašao Mikela Ojarzabala, ovaj odložio po zemlji za Portua, a vezista drugim golom u sezoni potvrdio prekid mini-serije od dva poraza pre i posle pauze za UEFA kvalifikacije.

Sosijedad je imao skor 4-1-1 do gostovanja Sevilji na "Pichuanu", kada je doživeo dramatičan poraz od 3:2 i "potvrdio" ga naredne sedmoce i San Sebastijanu iz kog je bodove odneo Hetafe (1:2). Trener Imanol Algasil iskoristio je "brejk" u La Ligi da poveže redove ekipe i ponovo zadovolji ukuse navijača koji su renovirani stadion ispunili u zavidnom procentu ove nedelje popodne.

"Anoeta" prima 39.500 gledalaca, a prosek ove sezone iznosi oko 30.000.

Odegard, 20-godišnji reprezentativac Norveške koji je još kao maloletan imao usmeni dogovor sa Realom, postigao je dva gola i zabeležio dve asistencije ove sezone, a većina reportera sa utakmica španskog prvenstva proglašavala ga je najboljim igračem lige u ranoj fazi sezone 2019/20.

REZULTATI 9. KOLA:

Eibar - Barselona 0:3 (0:1)
/Grizman 13, Mesi 58, Suarez 67/

Atletiko - Valensija 1:1 (1:0)
/Kosta 36p - Pareho 82/

Hetafe - Leganes 2:0 (0:0)
/Anhel 64, 84/

Majorka - Real Madrid 1:0 (1:0)
/Lago 7/

nedelja:

Alaves - Selta 2:0 (0:0)
/Magaljan 50, Perez 82/

Real Sosijedad - Betis 3:1 (2:1)
/Garsija ag 22, Vilijan Žoze 36, Portu 58 - Loren 12/

Espanjol - Viljareal 16.00
Bilbao - Valjadolid 18.30
Sevilja - Levante 21.00

odigrano u petak:

Granada - Osasuna 1:0 (1:0)
/Duarte 38/

TABELA: Barselona 19, Real 18, Granada 17, Atletiko M. 16, Sosijedad 16, Hetafe 13, Valensija 13, Sevilja (-1) 13, Atletik B. (-1) 12, Viljareal (-1) 11, Levante (-1) 11, Osasuna 11, Alaves 11, Valjadolid (-1) 10, Majorka 10, Eibar 9, Betis 9, Selta 9, Espanjol (-1) 5, Leganes 2.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar