ФЗО РС: Повезати боловање и имати пуну плату

Осигураници Фонда здравственог осигурања РС који се налазе на боловању због повреде на раду или професионалног обољења од 1. новембра ће имати право на повезиње дана привремене неспособности за рад, ако надлежна установа за пензијско-инвалидско осигурање донесе оцјену да лијечење није завршено.

Република Српска 20.10.2019 | 14:48
ФЗО РС: Повезати боловање и имати пуну плату
То значи да за вријеме овог боловања осигураник има право на накнаду плате у износу од 100 одсто, јер је ријеч о професионалном обољењу или повреди која се десила на радном мјесту, саопштили су из ФЗО РС.

Осигураник је ослобођен и плаћања партиципације за све здравствене услуге које се тичу професионалног обољења или повреде на раду, како је предвиђено Законом о раду РС.

– Ово је омогућено измјеном Правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад којим је јасније прецизирано када осигураник има право на повезивање дана боловања, а све у циљу још боље заштите права осигураних особа, посебно када су у питању повреде на раду или професионална обољења

На овај начин Фонд је уважио и мишљење осигураника, али и представника здравствених установа, те смо још једном потврдили да је Фонд увијек отворен за приједлоге и сугестије које могу да допринесу бољој здравственој заштити – наводе из Фонда.

Прије измјене овог правилника пракса је била да ако установа за пензијско-инвалидско осигурање донесе оцјену да лијечење није завршено, дани привремене неспособности за рад се нису повезивали у погледу основа, висине и исплатиоца накнаде плате, него је боловање отварано по другом основу. 
 
То је значило да накнада плате, након оцјене да лијечење није завршено, није више износила 100 одсто колико износи за случајеве повреде на раду или професионалних обољења.

– У циљу заштите права осигураних особа, Фонд је допуном правилника, само прецизније дефинисао одређена правила, јер је наша намјера да сваку уочену недореченост у актима, максимално поједноставимо како би пут остваривања права осигураних особа био бржи и знатно ефикаснији – истичу из Фонда.

Подсјећају да накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад у случају професионалног обољења или повреде на раду сноси послодавац, како је и Законом о раду РС дефинисано.

– Измјена поменутог правилника на неки начин је наставак нашег опредјељења да максимално уредимо област боловања, јер смо и прије годину дана у овој области поједноставили многе процедуре и увели нова права попут могућности да родитељи имају право на боловање за вријеме трајања болничког лијечења дјетета у РС или у здравственим установама изван РС – објашњавају из Фонда.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЈА

20.10.2019 13:37

Сви сте ви само обицни пљацкаси и незналице са купљеним дипломама. Док ви нсте досли на власт, то је раније тако и билло. Професионално обољење и повреде на раду су били основни видови здавствене застите и боловамје је било 100%ниста се није умањивало.!!! Ви само гледате како да украдете и отмезе од радника. Неби ви ни сад то измјенили, да вас нису притисли са стране, јел код свих у окрузењу се знало које су основне тацке обавезног вида здр осигурања. ОБИЦНЕ НЕЗНАЛИЦЕ.!!!! .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уаааааа

20.10.2019 14:42

Тако је. Запослене докторске жене са купљеним дипломама. Бивше продавачице.

Name

Цхеф

20.10.2019 17:23

Свака ти цаст на тексту, раде ста хоце а закон за све није исти јер им се мозе док ми овце сутимо тако це бити.скоро ми је преминила мајка и у фирми ми казу немас право на новцану надокнаду за смрт родитеља мајка није узи цлан породице и ми не дајемо никакви помоц само кад умре дијете оооо бозе какви болесници знаци фуј дотакли смо дно дна

Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

20.10.2019 14:06

У ФБиХ то се примјењује одавно

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја

20.10.2019 14:08

Масхина која је опрала трицавих милијарду и сто милиона, сада покусава да се представи као доброцинитељ обицних градјана. Повјеровали смо, али замало.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма НЕ

20.10.2019 15:20

Масинерија се спрема на боловање под дијагнозом ПРОФЕСИОНАЛНО ОБОЉЕЊЕ ; не мозе се реци ниста не раде а примају плате него болесни и примају 100 % плате .

Name

АНТИРЕКЛАМА

20.10.2019 21:31

Колико год се трудите да истакнете своје добре потезе тонете још дубље у сопствена говна српски политичари. Морала сам ићи неуропсихијатру да измишљам и ја и он дијагнозу да би била уз своје дијете које је у коми лежало у болници и наравно одбили сте ми 30% од плате као и другима наравно. Људи обољели од карцинома на боловању ви им узимате тих 30%. А истовремено ваш кадар страначки уопште не мора на посао ни долазити добиће пуну плату. Смрт фашизму слобода народу!

ОДГОВОРИТЕ