FZO RS: Povezati bolovanje i imati punu platu

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji se nalaze na bolovanju zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja od 1. novembra će imati pravo na povezinje dana privremene nesposobnosti za rad, ako nadležna ustanova za penzijsko-invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno.

Republika Srpska 20.10.2019 | 14:48
FZO RS: Povezati bolovanje i imati punu platu
To znači da za vrijeme ovog bolovanja osiguranik ima pravo na naknadu plate u iznosu od 100 odsto, jer je riječ o profesionalnom oboljenju ili povredi koja se desila na radnom mjestu, saopštili su iz FZO RS.

Osiguranik je oslobođen i plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge koje se tiču profesionalnog oboljenja ili povrede na radu, kako je predviđeno Zakonom o radu RS.

– Ovo je omogućeno izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad kojim je jasnije precizirano kada osiguranik ima pravo na povezivanje dana bolovanja, a sve u cilju još bolje zaštite prava osiguranih osoba, posebno kada su u pitanju povrede na radu ili profesionalna oboljenja

Na ovaj način Fond je uvažio i mišljenje osiguranika, ali i predstavnika zdravstvenih ustanova, te smo još jednom potvrdili da je Fond uvijek otvoren za prijedloge i sugestije koje mogu da doprinesu boljoj zdravstvenoj zaštiti – navode iz Fonda.

Prije izmjene ovog pravilnika praksa je bila da ako ustanova za penzijsko-invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno, dani privremene nesposobnosti za rad se nisu povezivali u pogledu osnova, visine i isplatioca naknade plate, nego je bolovanje otvarano po drugom osnovu. 
 
To je značilo da naknada plate, nakon ocjene da liječenje nije završeno, nije više iznosila 100 odsto koliko iznosi za slučajeve povrede na radu ili profesionalnih oboljenja.

– U cilju zaštite prava osiguranih osoba, Fond je dopunom pravilnika, samo preciznije definisao određena pravila, jer je naša namjera da svaku uočenu nedorečenost u aktima, maksimalno pojednostavimo kako bi put ostvarivanja prava osiguranih osoba bio brži i znatno efikasniji – ističu iz Fonda.

Podsjećaju da naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad u slučaju profesionalnog oboljenja ili povrede na radu snosi poslodavac, kako je i Zakonom o radu RS definisano.

– Izmjena pomenutog pravilnika na neki način je nastavak našeg opredjeljenja da maksimalno uredimo oblast bolovanja, jer smo i prije godinu dana u ovoj oblasti pojednostavili mnoge procedure i uveli nova prava poput mogućnosti da roditelji imaju pravo na bolovanje za vrijeme trajanja bolničkog liječenja djeteta u RS ili u zdravstvenim ustanovama izvan RS – objašnjavaju iz Fonda.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

JA

20.10.2019 15:37

Svi ste vi samo obicni pljackasi i neznalice sa kupljenim diplomama. Dok vi nste dosli na vlast, to je ranije tako i billo. Profesionalno oboljenje i povrede na radu su bili osnovni vidovi zdavstvene zastite i bolovamje je bilo 100%nista se nije umanjivalo.!!! Vi samo gledate kako da ukradete i otmeze od radnika. Nebi vi ni sad to izmjenili, da vas nisu pritisli sa strane, jel kod svih u okruzenju se znalo koje su osnovne tacke obaveznog vida zdr osiguranja. OBICNE NEZNALICE.!!!! .

ODGOVORITE
Name

Uaaaaaa

20.10.2019 16:42

Tako je. Zaposlene doktorske žene sa kupljenim diplomama. Bivše prodavačice.

Name

Chef

20.10.2019 19:23

Svaka ti cast na tekstu, rade sta hoce a zakon za sve nije isti jer im se moze dok mi ovce sutimo tako ce biti.skoro mi je preminila majka i u firmi mi kazu nemas pravo na novcanu nadoknadu za smrt roditelja majka nije uzi clan porodice i mi ne dajemo nikakvi pomoc samo kad umre dijete oooo boze kakvi bolesnici znaci fuj dotakli smo dno dna

Name

SMIJEŠNI DODIK

20.10.2019 16:06

U FBiH to se primjenjuje odavno

ODGOVORITE
Name

I ja

20.10.2019 16:08

Mashina koja je oprala tricavih milijardu i sto miliona, sada pokusava da se predstavi kao dobrocinitelj obicnih gradjana. Povjerovali smo, ali zamalo.....

ODGOVORITE
Name

Ma NE

20.10.2019 17:20

Masinerija se sprema na bolovanje pod dijagnozom PROFESIONALNO OBOLJENJE ; ne moze se reci nista ne rade a primaju plate nego bolesni i primaju 100 % plate .

Name

ANTIREKLAMA

20.10.2019 23:31

Koliko god se trudite da istaknete svoje dobre poteze tonete još dublje u sopstvena govna srpski političari. Morala sam ići neuropsihijatru da izmišljam i ja i on dijagnozu da bi bila uz svoje dijete koje je u komi ležalo u bolnici i naravno odbili ste mi 30% od plate kao i drugima naravno. Ljudi oboljeli od karcinoma na bolovanju vi im uzimate tih 30%. A istovremeno vaš kadar stranački uopšte ne mora na posao ni dolaziti dobiće punu platu. Smrt fašizmu sloboda narodu!

ODGOVORITE