Јачати стратешко партнерство Србије и Русије

Председница Владе Ана Брнабић и председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев данас су у срдачном разговору потврдили чврсто опредељење за даље јачање политичких односа и стратешког партнерства две земље и продубљивање сарадње у свим областима.

Србија 19.10.2019 | 17:53
Јачати стратешко партнерство Србије и Русије
Потврда добрих односа је и то што ће данас бити потписан велики број важних споразума о сарадњи, чиме се реализују договори постигнути током посете председника Русије Владимира Путина Београду почетком године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

 
Брнабић је истакла да је Србија захвална председнику Путину на позивима које је упутио председнику Александру Вучићу да посети Русију до краја године, као и на позиву да учествује на свечаностима поводом обележавања 75 година од победе у Другом светском рату у мају следеће године, и истакла да је то велика част за Србију и потврда савезништва и пријатељства.

-Захвални смо Руској Федерацији на чврстој подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на подршци против чланства тзв. Косово за чланство у међународним организацијама-, нагласила је премијерка Брнабић у разговору. Она је рекла да је Србија посвећена наставку дијалога у циљу долажења до компромисног решења.

Брнабић и Медведев разговарали су о предстојећој посети председнице Владе Србије Москви, током које ће бити потписан Споразум о слободној трговини између Републике Србије и Евроазијске економске уније.

Посебно важна је сарадња у области енергетике, железнице и високих технологија, као и војнотехничка сарадња. Прошле године Руска Федерација била је трећи спољнотрговински партнер Србије, пето по значају наше извозно тржиште и четврто по величини увоза.

Брнабић и Медведев разговарали су о пројектима сарадње у области енергетике и инфраструктуре.



Започета је изградња гасовода на територији Србије од границе са Бугарском до границе са Мађарском који заједнички спроводе ЈП Србијагас и Гаспром. Такође, у току је пројекат реконструкције и модернизације отворене пруге на деоници Стара Пазова-Нови Сад.

Премијери су разговарали и о реализацији Уговора за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре Републике Србије, као и на изградњи Јединственог диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Републици Србији, укупне вредности 230 милиона евра, наводи се у саопштењу.

Брнабић и Медведев истакли су у разговору важност неговања антифашистичких вредности који су темељ модерне Европе и поштовања великог броја жртава српског и руског народа у борбама за слободу током Другог светског рата.

У наставку посете, премијерка Брнабић и премијер Медведев заједно су положили венце на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Споменик Црвеноармејцу, у оквиру обележавања 75 година ослобођења Београда у Другом светском рату.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миса

20.10.2019 09:55

Зеље и поздрави, братски народ и тако то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Двоје

20.10.2019 10:24

статиста...