Jačati strateško partnerstvo Srbije i Rusije

Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev danas su u srdačnom razgovoru potvrdili čvrsto opredeljenje za dalje jačanje političkih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje i produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Srbija 19.10.2019 | 17:53
Jačati strateško partnerstvo Srbije i Rusije
Potvrda dobrih odnosa je i to što će danas biti potpisan veliki broj važnih sporazuma o saradnji, čime se realizuju dogovori postignuti tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu početkom godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

 
Brnabić je istakla da je Srbija zahvalna predsedniku Putinu na pozivima koje je uputio predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Rusiju do kraja godine, kao i na pozivu da učestvuje na svečanostima povodom obeležavanja 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u maju sledeće godine, i istakla da je to velika čast za Srbiju i potvrda savezništva i prijateljstva.

-Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci protiv članstva tzv. Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama-, naglasila je premijerka Brnabić u razgovoru. Ona je rekla da je Srbija posvećena nastavku dijaloga u cilju dolaženja do kompromisnog rešenja.

Brnabić i Medvedev razgovarali su o predstojećoj poseti predsednice Vlade Srbije Moskvi, tokom koje će biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Posebno važna je saradnja u oblasti energetike, železnice i visokih tehnologija, kao i vojnotehnička saradnja. Prošle godine Ruska Federacija bila je treći spoljnotrgovinski partner Srbije, peto po značaju naše izvozno tržište i četvrto po veličini uvoza.

Brnabić i Medvedev razgovarali su o projektima saradnje u oblasti energetike i infrastrukture.Započeta je izgradnja gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom koji zajednički sprovode JP Srbijagas i Gasprom. Takođe, u toku je projekat rekonstrukcije i modernizacije otvorene pruge na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Premijeri su razgovarali i o realizaciji Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Republike Srbije, kao i na izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Republici Srbiji, ukupne vrednosti 230 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Brnabić i Medvedev istakli su u razgovoru važnost negovanja antifašističkih vrednosti koji su temelj moderne Evrope i poštovanja velikog broja žrtava srpskog i ruskog naroda u borbama za slobodu tokom Drugog svetskog rata.

U nastavku posete, premijerka Brnabić i premijer Medvedev zajedno su položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu, u okviru obeležavanja 75 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Misa

20.10.2019 11:55

Zelje i pozdravi, bratski narod i tako to...

ODGOVORITE
Name

Dvoje

20.10.2019 12:24

statista...