Британци траже нови референдум о изласку из ЕУ

Десетине хиљада грађана изашле су данас на улице Лондона захтијевајући нови референдум о изласку Велике Британије из Европске уније, док се у парламенту води дебата о споразуму који је премијер Борис Џонсон постигао са Бриселом о Брегзиту, до кога би требало да дође 31. октобра.  

Свијет 19.10.2019 | 14:53
Британци траже нови референдум о изласку из ЕУ
Како јавља Ројтерс, демонстранти су се окупили у Парк лејну одакле су, носећи заставе ЕУ, кренули кроз центар града ка парламенту.

Многи су носили транспаренте са порукама у којима се, између осталог, Брегзит упоређује са избором предсједника САД Доналда Трампа, неки су били обучени у разне костиме, од којих једна група као воће и поврће, а неки су носили лутке исмијавајући политичаре, прије свега премијера Бориса Џонсона.

Џејмс Макгрори, директор кампање Глас народа, која је организовала ове демонстрације, изјавио је да би влада морала да смири бес проевропљана и да одржи нови референдум о чланству земље у ЕУ.

– Овај нови споразум не одговара ономе што је људима обећано, тако да је једино исправно да добију другу шансу да се изјасне – рекао је Макгрори. 

На референдуму 2016. 17,4 милиона грађана, односно 52 одсто, подржало је Брегзит, док је 16,1 милион (48 одсто) било против.

Према посљедњим испитивањима јавног мњења, у јавности је дошло до извјесног помијерања у корист останка земље у ЕУ, али није извјесно да ли и до одлучног преокрета.

Такође, многи грађани су изјавили да им је питање Брегзита постало досадно.

Од јула 2017. у 204 од 226 испитивања јавног мњења већина испитаника изјаснила се за останак у ЕУ, а у седам за Брегзит.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ето Видис

19.10.2019 13:47

Јос један разлог да и ми у Југославији тразимо нови референдум, на цијелој територији. Код њих не вази она пословица : ,,после ј....а нема кајања,, , то је само за глупе Балканце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2019 14:02

ЕУ је нула ста смо били ми.