Britanci traže novi referendum o izlasku iz EU

Desetine hiljada građana izašle su danas na ulice Londona zahtijevajući novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, dok se u parlamentu vodi debata o sporazumu koji je premijer Boris Džonson postigao sa Briselom o Bregzitu, do koga bi trebalo da dođe 31. oktobra.  

Svijet 19.10.2019 | 14:53
Britanci traže novi referendum o izlasku iz EU
Kako javlja Rojters, demonstranti su se okupili u Park lejnu odakle su, noseći zastave EU, krenuli kroz centar grada ka parlamentu.

Mnogi su nosili transparente sa porukama u kojima se, između ostalog, Bregzit upoređuje sa izborom predsjednika SAD Donalda Trampa, neki su bili obučeni u razne kostime, od kojih jedna grupa kao voće i povrće, a neki su nosili lutke ismijavajući političare, prije svega premijera Borisa Džonsona.

Džejms Makgrori, direktor kampanje Glas naroda, koja je organizovala ove demonstracije, izjavio je da bi vlada morala da smiri bes proevropljana i da održi novi referendum o članstvu zemlje u EU.

– Ovaj novi sporazum ne odgovara onome što je ljudima obećano, tako da je jedino ispravno da dobiju drugu šansu da se izjasne – rekao je Makgrori. 

Na referendumu 2016. 17,4 miliona građana, odnosno 52 odsto, podržalo je Bregzit, dok je 16,1 milion (48 odsto) bilo protiv.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnjenja, u javnosti je došlo do izvjesnog pomijeranja u korist ostanka zemlje u EU, ali nije izvjesno da li i do odlučnog preokreta.

Takođe, mnogi građani su izjavili da im je pitanje Bregzita postalo dosadno.

Od jula 2017. u 204 od 226 ispitivanja javnog mnjenja većina ispitanika izjasnila se za ostanak u EU, a u sedam za Bregzit.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eto Vidis

19.10.2019 13:47

Jos jedan razlog da i mi u Jugoslaviji trazimo novi referendum, na cijeloj teritoriji. Kod njih ne vazi ona poslovica : ,,posle j....a nema kajanja,, , to je samo za glupe Balkance.

ODGOVORITE
Name

Re

19.10.2019 14:02

EU je nula sta smo bili mi.