Брчко: Изложба "Нови живот старог храста"

У Музеју Брчко дистрикта данас је отворена изложба здјела од абоноса под називом "Нови живот старог храста" аутора Иве Јелушића из Оџака. Јелушић каже да израдом реплика жели да подсјети људе на историју која говори о животу становника сјеверне Босне хиљадама година прије нове ере.

Република Српска 17.10.2019 | 20:53
Брчко: Изложба "Нови живот старог храста"
Аутор изложбе "Нови живот старог храста" је прецизирао да 35 изложених експоната представља реплике керамичких здјела костолачке културе, да их прави из хобија већ пет година и да је случајно дошао до абоноса. 

“Ради се о дрвету абоносу које је прије 3.000 до 8.000 хиљада година потопљено и фосилизовано и које се данас може пронаћи у кориту ријека Саве и Босне. Дошао сам на идеју да од дрвета извађеног из корита, на неки начин увежем ту културу од прије око 5.000 година са дрветом старим отприлике колико и то доба. Будући да су здјеле рађене од глине ја сам урадио нешто необично-да према цртежима стручњака из Земаљског музеја БиХ из Сарајева, урадим реконструкцију тих здјела у абоносу,” појаснио је Јелушић. 

Кустос Музеја Брчко дистрикта каже да су у оквиру изложбе повезане двије компоненте које се не повезују често-дрво као сировина и археологија. 

“У археологији се јако ријетко дешава и изузетни су случајеви када се дође до открића предмета од дрвета. То су органски пропадљиви материјали који не остају у археолошком културном слоју. Међутим ове посуде које видите су израђене од абоноса.

То је једна посебна врста дрвета које је након неколико хиљада година проведених у ријечном корито дјелимично фосилизовано и добило неке посебне хемијске и физичке ообине,” навела је кустос Музеја Брчко дистрикта,  Вања Жигић. 

“Ја сам желио да на неки начин афирмишем костолачку културу, јер Пивница код Оџака, Вис код Дервенте и Доња Махала код Орашја су јединствени локалитети на свјетском нивоу. Ради се о локалитетима из праисторије од око 3.200 година прије Христа. Јединствени су јер се костолачка култура не мијеша ни са једном другом културом у сјеверној Босни,” рекао је Јелушић. 

Кустос Музеја је додала да су изложене реплике посуда украшене на исти начин као оригинали, али је аутор користио савремене материјале.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар