Brčko: Izložba "Novi život starog hrasta"

U Muzeju Brčko distrikta danas je otvorena izložba zdjela od abonosa pod nazivom "Novi život starog hrasta" autora Ive Jelušića iz Odžaka. Jelušić kaže da izradom replika želi da podsjeti ljude na istoriju koja govori o životu stanovnika sjeverne Bosne hiljadama godina prije nove ere.

Republika Srpska 17.10.2019 | 20:53
Brčko: Izložba "Novi život starog hrasta"
Autor izložbe "Novi život starog hrasta" je precizirao da 35 izloženih eksponata predstavlja replike keramičkih zdjela kostolačke kulture, da ih pravi iz hobija već pet godina i da je slučajno došao do abonosa. 

“Radi se o drvetu abonosu koje je prije 3.000 do 8.000 hiljada godina potopljeno i fosilizovano i koje se danas može pronaći u koritu rijeka Save i Bosne. Došao sam na ideju da od drveta izvađenog iz korita, na neki način uvežem tu kulturu od prije oko 5.000 godina sa drvetom starim otprilike koliko i to doba. Budući da su zdjele rađene od gline ja sam uradio nešto neobično-da prema crtežima stručnjaka iz Zemaljskog muzeja BiH iz Sarajeva, uradim rekonstrukciju tih zdjela u abonosu,” pojasnio je Jelušić. 

Kustos Muzeja Brčko distrikta kaže da su u okviru izložbe povezane dvije komponente koje se ne povezuju često-drvo kao sirovina i arheologija. 

“U arheologiji se jako rijetko dešava i izuzetni su slučajevi kada se dođe do otkrića predmeta od drveta. To su organski propadljivi materijali koji ne ostaju u arheološkom kulturnom sloju. Međutim ove posude koje vidite su izrađene od abonosa.

To je jedna posebna vrsta drveta koje je nakon nekoliko hiljada godina provedenih u riječnom korito djelimično fosilizovano i dobilo neke posebne hemijske i fizičke oobine,” navela je kustos Muzeja Brčko distrikta,  Vanja Žigić. 

“Ja sam želio da na neki način afirmišem kostolačku kulturu, jer Pivnica kod Odžaka, Vis kod Dervente i Donja Mahala kod Orašja su jedinstveni lokaliteti na svjetskom nivou. Radi se o lokalitetima iz praistorije od oko 3.200 godina prije Hrista. Jedinstveni su jer se kostolačka kultura ne miješa ni sa jednom drugom kulturom u sjevernoj Bosni,” rekao je Jelušić. 

Kustos Muzeja je dodala da su izložene replike posuda ukrašene na isti način kao originali, ali je autor koristio savremene materijale.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar