Банке дијеле милионе од продаје Медицинске електронике

Подјела близу пет милиона КМ добијених продајом објеката бањалучке Медицинске електронике, након деценијског стечајног поступка, заказана је за понедјељак, а највећи дио добиће банке.

Република Српска 17.10.2019 | 20:01
Банке дијеле милионе од продаје Медицинске електронике
Рочиште за главну диобу одржаће се у Окружном привредном суду Бањалука, рекао је за портал ЦАПИТАЛ стечајни управник Лазо Томић подсјећајући да ће разлучни повјериоци бити намирени након што су у априлу прошле године два објекта продата фирми „Гранд траде“ у власништву породице Миле Радишића.

Расположива средства за исплату разлучним повјериоцима су 4.866.055 КМ, што чини 58 одсто признатих потраживања.

У 100 одстотном износу треба да буде намирена УниЦредит банка чије је потраживање 3,1 милион КМ, затим Развојна банка са 1,3 милиона КМ потраживања, те Аддико банка са 126.000 КМ.

Након њих је Пореска управа РС са око 208.000 КМ потраживања и она се намирују дјелимично.

„Послије уплате разлучним повјериоцима, предајем суду да су извршене уплате, он уводи ревизију стечајног процеса и након тога се закључује стечајни поступак. Ако има судских поступака, то наставља неко у име стечајне масе. Поред спора са „Вентуром“ имамо и спор с УниЦредит банком у износу од 2,8 милиона, то смо добили на првостепеном суду, не знам да ли ће се жалити, али ако добијемо тај спор биће накнадна диоба“, рекао је Томић.

Подсјећамо, након што је портал ЦАПИТАЛ објавио у јануару ове године да се ближи крај стечаја Медицинске електронике и да је издато обавјештење о главној диоби, кипарска фирма „АБ Вентуре Цапитал ЛТД“ упутила је приговор Окружном привредном суду Бањалука на главну диобу.

У “Вентури” сматрају да треба да добију 2,2 милиона КМ која потражују од Медицинске електронике јер су преузели сва могућа потраживања некадашње „Зептер Комерц банке“ у БиХ, а да је једно од њих и потраживање према Медицинској електроници. Тај спор је тренутно пред Уставним судом БиХ, али то не одгађа диобу.

Предстечајни постпак покренут је 2008. године, а Медицинска електроника отишла је у стечај 2010. године.

На Медицинској електроници профитирао Миле Радишић

Миле Радишић, у чијем је породичном власништву фирма „Гранд траде“ купио је у априлу прошле године на лицитацији зграду Медицинске електронике за три милиона КМ. Два објекта била су процијењена на 7,8 милиона КМ.

Медицинска електроника, односно њене некретнине, Радишићу су биле потребне како би објединио грађевинску парцелу и наставио са изградњом још двије пословно – стамбене зграде у такозваном Пицином парку гдје је изградио пословни објекат чији је дио купио М:тел и Лутрија РС.

Радишић је крајем 2013. године осуђен на три године пред Окружним судом у Бањалуци због тога што је манипулисањем цијенама Медицинске електронике, те подстрекавањем и ширењем лажних информација оштетио Републику Српску за више од 550.000 евра.

Он је искористио „пропуст“ полиције и тужилаштва да против њега покрену и финансијску истрагу, па је у међувремену тужио Инвестиционо-развојну банку (ИРБ) РС јер му није вратила 183.000 КМ којима је купио акције Медицинске електронике, а које су, након што је осуђен на казну затвора враћене ИРБ-у.

На издржавање казне затвора у Казнено-поправни завод (КПЗ) Туњице у Бањалуци јавио се 18. новембра 2015. године, и то након што је готово девет мјесеци био у бјекству. Претпостављало се да је боравио у Србији.

Почетком октобра 2017. године пуштен је на слободу.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Поријекло имовине

17.10.2019 18:10

И даље нико не пита одакле некоме новац. Отео, украо, опљачкао, убио... властима ништа није битно. Зато што су се и сами тако обогатили. Проклети били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

17.10.2019 18:34

И даље незадрзиво тонемо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко са стране

17.10.2019 18:44

МилебРадисиц за своје криминалне радње осудјен на само 3 године затвора у нај луксузнијем павиљону сваког петка излазијо на слободу а врацо се понедељком одлезо ни пуне 2 године овдје је сваки коментар сувисан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бљак

18.10.2019 07:32

Нормалном цовјеку се све ово гади и једва цека да оде негдје одавде. Ово је дно дна, оваква колицина криминала, мита, корупције, овакав олос и криминалци у највисем дрзавном врху...ово није земља ни за умирање, а камоли а за радјање дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тртмрт

18.10.2019 09:46

Зато сам и побјегао у ЕУ