Прогноза: Блага, мирна зима на Балкану

Метеоролошки сервис АццуWеатхер објавио је на својим страницама дугорочну прогнозу за надолазећу зиму.

 

Регион 17.10.2019 | 14:18
Прогноза: Блага, мирна зима на Балкану
Док се за подручје Велик Британије, Скандинавије и остатака сјеверне Европе очекују јаке олује већ почетком зиме, чини се да ће зима на Балкану бити блага - без јаких температурних осцилација, а изостаће и велике количине падавина.

Блага, мирна зима на Балкану

Док ће у већем дијелу Европе бити много олуја, снијега и продора хладних таласа, на Балканском полуострву очекује се прилично мирна зима.

"Биће олуја, али оне неће бити толико изражене као прошле године", прогнозира метеоролог Јасон Ницхоллс.

Умјесто тога, спорадичне олује ће се појављивати између дуготрајних сушних раздобља.

"Ова регија могла би имати дуга сува топла раздобља, праћена недјељом олује, а затим би се вратила на раздобље сушног времена од двије или три недјеље", рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

На Јадрану се не очекују ни учестали удари јаке и олујне буре, предвиђају метеоролози АццуWеатхера.

"То ће придонијети оскудној сњежној сезони у планинама", додао је Ројс.

Ледени таласи биће све гори на истоку Европе

Најоштрија зимска хладноћа захватиће источну Европу и источну Скандинавију.

Почетак зиме неће обиљежити продор јаких и изражених хладних таласа, али то би се могло догодити крајем зиме.

"Могли бисмо видјети неколико кратких хладних таласа у децембру, али права хладноћа неће се догодити све до касније у сезони", рекао је Ројс.

Највише снијега и велике хладноће очекује се крајем децембра и почетком јануара на подручјима од Финске до Украјине. Очекује се да ће велике количине снијега на том подручју бити све до краја фебруара. Ледени таласи који ће са тог подручја стизати у Европу могли би крајем зиме захватити и подручја Пољске, Словачке и Румуније.

Вјетровите олује у Британији и сјеверној Европи

Активан почетак сезоне јаких вјетрова предвиђа се за Британска острва, сјеверну Европу и Скандинавију.

Ове е године то подручје је већ погодило неколико олуја, укључујући олују "Лоренцо", која је у једном тренутку било ураган категорије 5 над Атлантским океаном.

Међутим, учесталост олуја неће достићи врхунац све до почетка 2020. године.

"Олује ће бити најактивније почетком јануара", предвиђа метеоролог Ројс.

Због олуја дијеловима Велике Британије пријетиће и велике поплаве, а крај сезоне олуја очекује се тек крајем фебруара и почетком марта.

"Други дио зиме биће много мирнији него њен почетак", предвиђају метеоролози.

Кишовито вријеме од Португала до Пољске

Док ће олује харати сјевером Европе, веће количине кише и снијега требало би да донесу олакшање за већи дио Европе - од Португала па све до Пољске, након што је то подручје погодила велика суша током љета.

"Ријека Рајна је током љета опет пресушила, а јесен није донијела веће количине кише које би помогле у рјешавању тешке ситуације", кажу метеоролози.

"Иако ће Пиренејско полуострво напокон доживјети олакшање од дуготрајних раздобља суше, веће количине кише довешће до бујања вегетације, што би током прољећа и љета опет могло довести до проблема и дивљања шумских пожара", упозоравају метеоролози.

У сјеверним Алпама очекују се и велике количине снијега, због чега метеоролози опет упозоравају на проблеме који би се могли појавити крајем зиме, када се снијег почиње топити, попут лавина и поплава.

(Индеx.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар