Prognoza: Blaga, mirna zima na Balkanu

Meteorološki servis AccuWeather objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

 

Region 17.10.2019 | 14:18
Prognoza: Blaga, mirna zima na Balkanu
Dok se za područje Velik Britanije, Skandinavije i ostataka sjeverne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga - bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostaće i velike količine padavina.

Blaga, mirna zima na Balkanu

Dok će u većem dijelu Evrope biti mnogo oluja, snijega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.

"Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine", prognozira meteorolog Jason Nicholls.

Umjesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

"Ova regija mogla bi imati duga suva topla razdoblja, praćena nedjeljom oluje, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri nedjelje", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi AccuWeathera.

"To će pridonijeti oskudnoj snježnoj sezoni u planinama", dodao je Rojs.

Ledeni talasi biće sve gori na istoku Evrope

Najoštrija zimska hladnoća zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju.

Početak zime neće obilježiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi krajem zime.

"Mogli bismo vidjeti nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava hladnoća neće se dogoditi sve do kasnije u sezoni", rekao je Rojs.

Najviše snijega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snijega na tom području biti sve do kraja februara. Ledeni talasi koji će sa tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime zahvatiti i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.

Vjetrovite oluje u Britaniji i sjevernoj Evropi

Aktivan početak sezone jakih vjetrova predviđa se za Britanska ostrva, sjevernu Evropu i Skandinaviju.

Ove e godine to područje je već pogodilo nekoliko oluja, uključujući oluju "Lorenco", koja je u jednom trenutku bilo uragan kategorije 5 nad Atlantskim okeanom.

Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

"Oluje će biti najaktivnije početkom januara", predviđa meteorolog Rojs.

Zbog oluja dijelovima Velike Britanije prijetiće i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.

"Drugi dio zime biće mnogo mirniji nego njen početak", predviđaju meteorolozi.

Kišovito vrijeme od Portugala do Poljske

Dok će oluje harati sjeverom Evrope, veće količine kiše i snijega trebalo bi da donesu olakšanje za veći dio Evrope - od Portugala pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom ljeta.

"Rijeka Rajna je tokom ljeta opet presušila, a jesen nije donijela veće količine kiše koje bi pomogle u rješavanju teške situacije", kažu meteorolozi.

"Iako će Pirenejsko poluostrvo napokon doživjeti olakšanje od dugotrajnih razdoblja suše, veće količine kiše dovešće do bujanja vegetacije, što bi tokom proljeća i ljeta opet moglo dovesti do problema i divljanja šumskih požara", upozoravaju meteorolozi.

U sjevernim Alpama očekuju se i velike količine snijega, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se snijeg počinje topiti, poput lavina i poplava.

(Index.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar