Шта је било кад је Манчестер задњи пут кренуо овако лоше?

Капитен наредио - сви у кафану! И нема изласка док се проблеми не реше! На крају сезоне у витрине Олд Трафорда стигао је пехар ФА купа, Алекс Фергусон задржао је посао и започела је чувена доминација Црвених ђавола!

Фудбал 18.10.2019 | 12:26
Шта је било кад је Манчестер задњи пут кренуо овако лоше?
Последњи пут када је Манчестер Јунајтед овако лоше започео сезону било је то пре равно 30 година. На дан 30. септембар '89. у оквиру 8. кола тадашње Прве дивизије Ђаволи су одиграли 0:0 на Енфилду против лидера Ливерпула, али био је то тек осами бод за чету Алекса Фергусона, коме се навелико тих дана припремао отказ. После тог дуела са највећим ривалом догодио се чувени састанак фудбалера у једном пабу у центру Манчестера. Иницирали су га старији играчи предвођени капитеном Брајаном Робсоном. После тог састанка више ништа неће бити исто... 

Јунајтед ће до краја сезоне успети да се како-тако стабилизује, да узме ФА куп, Ферги је самим тим преживео, чиме је полако почела да се догађа смена на трону у енглеском фудбалу. Ливерпул је силазио, а Манчестер крчио пут ка статусу најтрофејнијег острвског клуба. Барем ако говоримо о домаћим трофејима.

Тих дана и тог састанка у кафани присетио се некадашњи дефанзивца Ђавола Вив Андерсон...

"Била је таква ситуација да су менаџеру требали старији играчи, требала му је наша помоћ. Нешто смо морали да урадимо. Тако смо Робо (Боби Робсон), Стив (Брус) и ја преузели на себе одговорност. Рекли смо момцима: Слушајте, наша форма је неприхватљива. Ово је Манечстер Јунајтед! Морамо нешто да променимо", испричао је некадашњи репрезентативац Енгелске (1978-1988).

"Наредба је била следећа: Идемо сви заједно у паб! Завршили смо тренинг и без одласка кућама отишли право на договорену адресу. Колико смо времена провели тамо? Колико је било потребно да отклонимо све проблеме међу нама".

Јунајтед је ту 1990. завршио у доњем делу табеле, међутим куп освојен против Кристал Паласа сачувао је Фергусона на клупи. Већ у мају 1992. Ђаволи су завршили као други, у јуну је стигао Ерик Кантона и започела је чувена доминација енглеским фудбалом која ће страјати све до појаве Манечстер Ситија и Фергијевог одласка.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар