Šta je bilo kad je Mančester zadnji put krenuo ovako loše?

Kapiten naredio - svi u kafanu! I nema izlaska dok se problemi ne reše! Na kraju sezone u vitrine Old Traforda stigao je pehar FA kupa, Aleks Ferguson zadržao je posao i započela je čuvena dominacija Crvenih đavola!

Fudbal 18.10.2019 | 12:26
Šta je bilo kad je Mančester zadnji put krenuo ovako loše?
Poslednji put kada je Mančester Junajted ovako loše započeo sezonu bilo je to pre ravno 30 godina. Na dan 30. septembar '89. u okviru 8. kola tadašnje Prve divizije Đavoli su odigrali 0:0 na Enfildu protiv lidera Liverpula, ali bio je to tek osami bod za četu Aleksa Fergusona, kome se naveliko tih dana pripremao otkaz. Posle tog duela sa najvećim rivalom dogodio se čuveni sastanak fudbalera u jednom pabu u centru Mančestera. Inicirali su ga stariji igrači predvođeni kapitenom Brajanom Robsonom. Posle tog sastanka više ništa neće biti isto... 

Junajted će do kraja sezone uspeti da se kako-tako stabilizuje, da uzme FA kup, Fergi je samim tim preživeo, čime je polako počela da se događa smena na tronu u engleskom fudbalu. Liverpul je silazio, a Mančester krčio put ka statusu najtrofejnijeg ostrvskog kluba. Barem ako govorimo o domaćim trofejima.

Tih dana i tog sastanka u kafani prisetio se nekadašnji defanzivca Đavola Viv Anderson...

"Bila je takva situacija da su menadžeru trebali stariji igrači, trebala mu je naša pomoć. Nešto smo morali da uradimo. Tako smo Robo (Bobi Robson), Stiv (Brus) i ja preuzeli na sebe odgovornost. Rekli smo momcima: Slušajte, naša forma je neprihvatljiva. Ovo je Manečster Junajted! Moramo nešto da promenimo", ispričao je nekadašnji reprezentativac Engelske (1978-1988).

"Naredba je bila sledeća: Idemo svi zajedno u pab! Završili smo trening i bez odlaska kućama otišli pravo na dogovorenu adresu. Koliko smo vremena proveli tamo? Koliko je bilo potrebno da otklonimo sve probleme među nama".

Junajted je tu 1990. završio u donjem delu tabele, međutim kup osvojen protiv Kristal Palasa sačuvao je Fergusona na klupi. Već u maju 1992. Đavoli su završili kao drugi, u junu je stigao Erik Kantona i započela je čuvena dominacija engleskim fudbalom koja će strajati sve do pojave Manečster Sitija i Fergijevog odlaska.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar