Боксер Деј преминуо четири дана након нокаута!

Амерички боксер Патрик Деј (27) преминуо је од повреда мозга задобијених у борби у Чикагу пре четири дана.

Остали спортови 17.10.2019 | 19:05
Боксер Деј преминуо четири дана након нокаута!
Њега је земљак Чарлс Конвел нокаутирао у десетој рунди борбе у супер-велтер категорији, након чега је Деј на носилима изнесен из ринга.

Због повреда мозга је уведен у вештачку кому, али је после четири дана борбе преминуо.

"Деју бок није био неопходан. Он је дошао из добре породице, био је паметан, образован, имао је друге могућности да зарађује за живот. Он је изабрао бокс, прихватајући неизбежан ризик с којим се сваки борац сусреће када уђе у ринг. Пет је волео бокс. Тако је инспирисао људе и због њега се осећао живим", саопштио је Дејов промотер Лу Дибела.

Деј је добио 17 од 22 борбе у каријери, уз четири пораза и један реми. Он је трећи боксер који је преминуо у последњих неколико месеци услед повреда задобијених у борби.

У јулу су страдали Рус Максим Дадашев и Аргентинац Уго Сантиљан.

"У оваквим тренуцима постаје веома тешко објаснити или оправдати опасности бокса. Ово није време када су изговори прикладни или могући неки одговори. Ипак, ово је време за реакцију. Иако немамо одговоре, знамо многа питања, имамо прилику да одговорно реагујемо и учинимо бокс сигурнијим за све учеснике. То је начин да поштујемо наслеђе Пета Деја".



Тужна вест стигла је из Чикага у ноћи између среде и четвртка.

Боксер велтер категорије Патрик Деј преминуо је у 28. години, четири дана након борбе са Чарлсом Конвелом, у којој је задобио повреду мозга и на носилима био изнет са ринга.

Деј је након нокаута стављен у вештачку кому, али његов промотер Лу Дибела пренео је да Деј, који је победио у 17 од 22 меча као професионалац, није успео да добије своју најважнију битку.


"Био је син, брат и многима добар пријатељ. Патова љубазност, позитивност и великодушност оставили су утисак на све који су га упознали", пише у саопштењу компаније "Дибела ентертејнмент".

"Патрик Деј није морао да се бави боксом. Потекао је из добре фамилије, био је паметан, образован и на располагању су му били многи други начини да заради за живот. Определио се за бокс, знајући за ризике којима је сваки борац изложен када уђе у ринг. Бокс је оно што је Пат волео. Тако је инспирисао друге људе и то је било оно што је чинило да се осећа живим".

Шест година млађи земљак Конвел такође се огласио после велике спортске трагедије.

"Никад не бих пожелео да ти се деси овако нешто, само сам желео да победим. Када бих могао да вратим време, учинио бих то. Нико не заслужује да му се ово догоди".

Ово је у последњих неколико месеци трећи смртни случај, директно проистекао из повреда задобијених током борбе. Пре Деја, несрећно су страдали руски боксер Максим Дадашев и Аргентинац Уго Сантиљан.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар