Bokser Dej preminuo četiri dana nakon nokauta!

Američki bokser Patrik Dej (27) preminuo je od povreda mozga zadobijenih u borbi u Čikagu pre četiri dana.

Ostali sportovi 17.10.2019 | 19:05
Bokser Dej preminuo četiri dana nakon nokauta!
Njega je zemljak Čarls Konvel nokautirao u desetoj rundi borbe u super-velter kategoriji, nakon čega je Dej na nosilima iznesen iz ringa.

Zbog povreda mozga je uveden u veštačku komu, ali je posle četiri dana borbe preminuo.

"Deju bok nije bio neophodan. On je došao iz dobre porodice, bio je pametan, obrazovan, imao je druge mogućnosti da zarađuje za život. On je izabrao boks, prihvatajući neizbežan rizik s kojim se svaki borac susreće kada uđe u ring. Pet je voleo boks. Tako je inspirisao ljude i zbog njega se osećao živim", saopštio je Dejov promoter Lu Dibela.

Dej je dobio 17 od 22 borbe u karijeri, uz četiri poraza i jedan remi. On je treći bokser koji je preminuo u poslednjih nekoliko meseci usled povreda zadobijenih u borbi.

U julu su stradali Rus Maksim Dadašev i Argentinac Ugo Santiljan.

"U ovakvim trenucima postaje veoma teško objasniti ili opravdati opasnosti boksa. Ovo nije vreme kada su izgovori prikladni ili mogući neki odgovori. Ipak, ovo je vreme za reakciju. Iako nemamo odgovore, znamo mnoga pitanja, imamo priliku da odgovorno reagujemo i učinimo boks sigurnijim za sve učesnike. To je način da poštujemo nasleđe Peta Deja".Tužna vest stigla je iz Čikaga u noći između srede i četvrtka.

Bokser velter kategorije Patrik Dej preminuo je u 28. godini, četiri dana nakon borbe sa Čarlsom Konvelom, u kojoj je zadobio povredu mozga i na nosilima bio iznet sa ringa.

Dej je nakon nokauta stavljen u veštačku komu, ali njegov promoter Lu Dibela preneo je da Dej, koji je pobedio u 17 od 22 meča kao profesionalac, nije uspeo da dobije svoju najvažniju bitku.


"Bio je sin, brat i mnogima dobar prijatelj. Patova ljubaznost, pozitivnost i velikodušnost ostavili su utisak na sve koji su ga upoznali", piše u saopštenju kompanije "Dibela entertejnment".

"Patrik Dej nije morao da se bavi boksom. Potekao je iz dobre familije, bio je pametan, obrazovan i na raspolaganju su mu bili mnogi drugi načini da zaradi za život. Opredelio se za boks, znajući za rizike kojima je svaki borac izložen kada uđe u ring. Boks je ono što je Pat voleo. Tako je inspirisao druge ljude i to je bilo ono što je činilo da se oseća živim".

Šest godina mlađi zemljak Konvel takođe se oglasio posle velike sportske tragedije.

"Nikad ne bih poželeo da ti se desi ovako nešto, samo sam želeo da pobedim. Kada bih mogao da vratim vreme, učinio bih to. Niko ne zaslužuje da mu se ovo dogodi".

Ovo je u poslednjih nekoliko meseci treći smrtni slučaj, direktno proistekao iz povreda zadobijenih tokom borbe. Pre Deja, nesrećno su stradali ruski bokser Maksim Dadašev i Argentinac Ugo Santiljan.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar