Овај глумац играће Теслу у филму као Србина!

Глумац Томаш Кот из Пољске тумачиће улогу Николе Тесле у филму "Никола", и каже за "Вечерње новости" да је то велика част. Филм ће режирати Ананд Такер, познат по филму "Девојка са бисерном минђушом".

Забава 17.10.2019 | 18:00
Овај глумац играће Теслу у филму као Србина!
"Глумићу Николу Теслу, и веома се радујем тој улози. Иако је за мене била помало изненађујућа. Кад су ми јавили да сам изабран, било ми је тешко да поверујем. Међутим, у Пољској важим за глумца који игра биографске филмове, а филм 'Хладни рат' је продуцентима 'Николе' био мој пасош за Холивуд. Додатно, одговарао сам им због моје грађе, због тога што ликом подсећам на њега, а и због мог словенског порекла и темперамента," рекао је он.

"За мене је велика част што ћу глумити једног од највећих научника које је свет икада имао! Знам да на Балкану има много спорења око тога да ли је Тесла Србин или Хрват, али за мене ту нема питања. Николу Теслу ћу играти као Србина, јер он то и јесте. Радовао сам се целокупном пројекту и било ми је веома важно од почетка да представим његову етничку припадност Балкану, иако је живео у Њујорку. Сећам се да сам инсистирао да неке делове глумим на српском. Поготово кад је он љут, јер је тешко замислити Србина како псује и бесни на енглеском. Зато сам захтевао да ме упознају са неким Србима да бих од њих научио како се псује на српском. Тада ми је један од продуцената рекао да нема потребе да трагамо за Србима, јер он долази из Хрватске и лако ће ми објаснити како се то ради. А од једног пријатеља сам добио и сјајан савет како да откријем да ли има Срба у мојој околини. Рекао ми је да само викнем да је Тесла Хрват, они који почну да псују, то су Срби."

Припреме су биле захтевне, и како Кот каже, и даље су.

Већ сам погледао сваки филм о Тесли који постоји на интернету, али имам велику жељу да посетим његово родно место. Волео бих да идем његовим корацима од рођења. Да доживим сваки тренутак његовог живота. У Хрватској сам већ био, будући да смо део филма 'Хладни рат' снимали у Сплиту. Али волео бих да посетим Србију, да осетим тај менталитет који је био део његове личности, и да трагом његових открића и мисли стигнем до Америке," рекао је он. Теслину причу разуме, јер је у неку руку и његова. "Сви ми са овог простора смо на неки начин Николе. Мада смо у нашој земљи и у Европи врхунски стручњаци, научници, глумци, сваког од нас по доласку у Америку очекује живот који почиње скоро од нуле. Следи много доказивања, борбе, савладавања огромних препрека. Од језичких, до прихватања у друштву. Довољно је само да знате да су ваше тамошње колеге, да би дошле ујутру на снимање филма, једноставно позвале такси, а да сте ви морали да прелетите океан, и одмах ће вам бити јасна та разлика између нас и њих. У том погледу, Николина животна прича је на неки начин и моја. И то је још један важан разлог због којег сам прихватио улогу у овом филму," рекао је Кот.


Извор:Мондо.рс Фото:Yоутубе/еллеполска

Коментари / 0

Оставите коментар