Плати казну или седи у полицијском возилу!

Естонска полиција ових дана је покренула је оригиналну и занимљиву кампању. Необична саобраћајна кампања возачима који воле да превише притискају папучицу за гас, понудили су избор новчана казна или прекид вожње док се не смире страсти.

Занимљивости 16.10.2019 | 21:00
Плати казну или седи у полицијском возилу!
Пилот програм је већ започео на делу пута Таллинн-Рапла крајем прошле седмице и вреди само за оне возаче који у евиденцији још немају ни један саобраћајни прекршај, прекорачења дозвољене брзине.

Према новој кампањи, ако се возач одлучи на тајм аут, мора да одседи у возилу одређено време. За прекорачење брзине до 21 километар на сат, морају да прекину вожњу на 45 минута, за прекорачење од 21 до 40 километара на сат, и читавих сат (60 минута) времена.

"Разговарали смо са бројним возачима и тако дошли на идеју о тајм ауту. Кажу да новчане казне данас више немају утицај. Возачи их доживљавају као обичне рачуне - плате и забораве на њих. Са друге стране, стварно се нервирају ако морају да проведу сат времена у полицијском аутомобилу" истиче саветник Елари Касеметс.

"Готово сви возачи који су овде провели време, заиста се смире. Чак и возе мало испод ограничења брзине, тако да мислим да се ово решење показало као исправно" "Желимо истражити како прекршиоци у саобраћају доживљавају губитак времена у односу на удар по џепу. Већ из ранијих искустава знамо да некима уопште није био проблем платити казну и наставити, док су други прекршиоци су били спремни разговарати с полицајцима и тражити укор те изгубити пуно времена, радије него да плате казну" додао је Касеметс.

Међутим, ово није једино креативно решење естонске саобраћајне полиције.

Од пре годину дана, полицајци уз новчану казну прекршиоцима деле и донорске картице, како би освестили возаче ризика повезаних са пребрзом вожњом.

Извор:Занимљивости.нет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ето Видис

16.10.2019 19:17

Код нас Полиција не спроводи репресивне мјере према возацима, они висе воле да платите новцану казну.

ОДГОВОРИТЕ