Оштра порука Влади Српске од Синдиката доктора

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске енергично подржава све захтјеве синдиката јавних служби да Влада Републике Српске, као и сви други послодавци коначно и јасно утврди шта је плата, шта је топли оброк и шта је регрес радника у јавним службама и то на начин како је то прописано Законом о раду који се доследно примјењује на све остале раднике у Републици Српској.

Република Српска 16.10.2019 | 13:18
Оштра порука Влади Српске од Синдиката доктора
-Исто тако овај Синдикат тражи и да се на законити и праведан начин уреде и плате директора у јавним службама са примањима осталих радника, укључујући и примања директора и других руководних радника у јавним здравственим установама у Републици Српској, каже се у саопштењу Струковног синдиката доктора медицине.

Наглашава се да је Законом о платама запослених лица у јавним установама у области здравства потпуно неправедно прописано да су накнаде за топли оброк, зимницу, огрјев и регрес урачунате у износ основне плате и да се не могу посебно исказивати, а што је у потпуној колизији са релевантним одредбама Закона о раду.

"На овај начин Влада Републике Српске се као послодавац потпуно неосновано ставља у повлаштен положај у односу на остале послодавце, а на који начин се озбиљно нарушава једнакост радника пред законом. Стога овај Синдикат тражи и да се у и области здравства наведене накнаде морају јасно утврдити и новчано исказати у наредним измјенама овог закона, а које су у припреми у складу са закључком Владе Републике Српске од 26.09.2019.године", каже се у саопштењу и додаје:

"Исто тако овај Синдикат тражи од Владе Републике Српске и да се плате директора и других руководних радника у  јавним здравственим установама убудуће искључиво утврђују одговарајућим актом оснивача здравствене установе и то у складу са Законом о раду, а не на основу платних коефицијента, како је то прописано важећим одредбама Закона о платама".

Даље се наводи да су према овом закону платни коефицијент директора највеће јавне здравствене установе у Републици Српској износи чак 28,75, платни коефицијент доктора медицине специјалисте износи 13,20, док платни коефицијент медицинске сестре износи свега 5,40. (Основна плата се утврђује на начин да се платни коефицијент помножи са цијеном рада од 145 КМ).

"У складу са наведеним начином расподјеле само са задњим повећањем цијене рада у области здравства појединим директорима здравствених установа повећане су плате у износу и до 70% најниже цијене рада у Републици Српској, што је неприхватљиво. На основу наведеног је потпуно јасно да је постојећа неправедна расподјела платних коефицијената у области здравства у цијелости неприхватљива и неодржива, а због чега овај Синдикат свим расположивим синдикалним средствима који укључују и штрајк и протесте, тражи од Владе Републике Српске да без даљих одлагања проведе потпуну и праведну реформу  система плата у здравству", поручили су Влади из Струковног синдиката доктора медицине.

 (БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Рале

16.10.2019 11:38

Ови наси синдикати су нека сега, дамо спрдају са радницима као несто тразе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

16.10.2019 12:21

Е РАЛЕ А ШТА ПРАВИ СИНДИКАЛЦИ ДРУГО ДА УРАДЕ, КАДА ВЛАСТ ИМА СВОГА СИНДИКАЛЦА ГРАНУЛИЋА, КОЈИ СВЕ ОПСТРУИШЕ, А РАДНИЦИ ЋУТЕЋИ БЈЕЖЕ У ИНОСТРАНСТВО.. СА ТОЉАГОМ БИ ЗАВРШИЛИ У ЗАТВОРУ !!!

Name

Ви сте јајаре

16.10.2019 11:45

Не требате оштро поруцивати Влади, требате организовати штрајк. Свака част здравственим радницима у Федерацији БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

16.10.2019 11:50

Тресу се Баји гаће колико су оштри!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

16.10.2019 16:10

Не смијете ви ниста јер вас је пола купило дипломе и не би вас нико примио да радите нигдје осим код нас.

ОДГОВОРИТЕ