Oštra poruka Vladi Srpske od Sindikata doktora

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske energično podržava sve zahtjeve sindikata javnih službi da Vlada Republike Srpske, kao i svi drugi poslodavci konačno i jasno utvrdi šta je plata, šta je topli obrok i šta je regres radnika u javnim službama i to na način kako je to propisano Zakonom o radu koji se dosledno primjenjuje na sve ostale radnike u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 16.10.2019 | 13:18
Oštra poruka Vladi Srpske od Sindikata doktora
-Isto tako ovaj Sindikat traži i da se na zakoniti i pravedan način urede i plate direktora u javnim službama sa primanjima ostalih radnika, uključujući i primanja direktora i drugih rukovodnih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, kaže se u saopštenju Strukovnog sindikata doktora medicine.

Naglašava se da je Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva potpuno nepravedno propisano da su naknade za topli obrok, zimnicu, ogrjev i regres uračunate u iznos osnovne plate i da se ne mogu posebno iskazivati, a što je u potpunoj koliziji sa relevantnim odredbama Zakona o radu.

"Na ovaj način Vlada Republike Srpske se kao poslodavac potpuno neosnovano stavlja u povlašten položaj u odnosu na ostale poslodavce, a na koji način se ozbiljno narušava jednakost radnika pred zakonom. Stoga ovaj Sindikat traži i da se u i oblasti zdravstva navedene naknade moraju jasno utvrditi i novčano iskazati u narednim izmjenama ovog zakona, a koje su u pripremi u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske od 26.09.2019.godine", kaže se u saopštenju i dodaje:

"Isto tako ovaj Sindikat traži od Vlade Republike Srpske i da se plate direktora i drugih rukovodnih radnika u  javnim zdravstvenim ustanovama ubuduće isključivo utvrđuju odgovarajućim aktom osnivača zdravstvene ustanove i to u skladu sa Zakonom o radu, a ne na osnovu platnih koeficijenta, kako je to propisano važećim odredbama Zakona o platama".

Dalje se navodi da su prema ovom zakonu platni koeficijent direktora najveće javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj iznosi čak 28,75, platni koeficijent doktora medicine specijaliste iznosi 13,20, dok platni koeficijent medicinske sestre iznosi svega 5,40. (Osnovna plata se utvrđuje na način da se platni koeficijent pomnoži sa cijenom rada od 145 KM).

"U skladu sa navedenim načinom raspodjele samo sa zadnjim povećanjem cijene rada u oblasti zdravstva pojedinim direktorima zdravstvenih ustanova povećane su plate u iznosu i do 70% najniže cijene rada u Republici Srpskoj, što je neprihvatljivo. Na osnovu navedenog je potpuno jasno da je postojeća nepravedna raspodjela platnih koeficijenata u oblasti zdravstva u cijelosti neprihvatljiva i neodrživa, a zbog čega ovaj Sindikat svim raspoloživim sindikalnim sredstvima koji uključuju i štrajk i proteste, traži od Vlade Republike Srpske da bez daljih odlaganja provede potpunu i pravednu reformu  sistema plata u zdravstvu", poručili su Vladi iz Strukovnog sindikata doktora medicine.

 (BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rale

16.10.2019 11:38

Ovi nasi sindikati su neka sega, damo sprdaju sa radnicima kao nesto traze.

ODGOVORITE
Name

PERO

16.10.2019 12:21

E RALE A ŠTA PRAVI SINDIKALCI DRUGO DA URADE, KADA VLAST IMA SVOGA SINDIKALCA GRANULIĆA, KOJI SVE OPSTRUIŠE, A RADNICI ĆUTEĆI BJEŽE U INOSTRANSTVO.. SA TOLJAGOM BI ZAVRŠILI U ZATVORU !!!

Name

Vi ste jajare

16.10.2019 11:45

Ne trebate oštro porucivati Vladi, trebate organizovati štrajk. Svaka čast zdravstvenim radnicima u Federaciji BiH.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

16.10.2019 11:50

Tresu se Baji gaće koliko su oštri!

ODGOVORITE
Name

Baja

16.10.2019 16:10

Ne smijete vi nista jer vas je pola kupilo diplome i ne bi vas niko primio da radite nigdje osim kod nas.

ODGOVORITE