Најмање десет лажних диплома у Федерацији БиХ

Провјера диплома запослених у федералним институцијама до сада је показала да је најмање десет намјештеника у протеклом периоду посао добило на основу лажних диплома, а откривено је и неколико таквих службеника, пише "Дневни аваз“.

Босна и Херцеговина 16.10.2019 | 10:08
Најмање десет лажних диплома у Федерацији БиХ
Министар образовања и науке Федерације БиХ Елвира Дилберовић, која је покренула инцијативу провјере диплома, рекла је да је ова контрола показала да у 102 институције с хиљадама запослених, чији рад плаћају грађани, има оних са лажним дипломама, махом средњошколских, али да их има и са лажним факултетским дипломама.

Она није жељела прецизирати о којем се броју ради нити којим институцијама, додавши да се припрема извјештај за Владу ФБиХ, након чега ће јавност о свему бити детаљно обавијештена.

"Неке су институције тим својим запосленим већ дале отказе, а неке су обавијестиле и надлежно тужилаштво", додала је Дилберовићева.

Дипломе су провјеравале саме институције за своје запослене тако што су слале упите школама и факултетима. Подаци су се на крају слали Министарству образовања и науке ФБиХ, чији би извјештај, након што буде написан, ускоро требало да буде на дневном реду Владе.

Закључак о провјери диплома свих запослених у свим федералним органима управе, заводима, агенцијама, па и предузећима у већинском власништву ФБиХ донијела је Влада почетком године.

Рок од шест мјесеци за завршетак посла је прошао, а до кашњења је дошло због низа проблема, међу којима је тај што су поједини факултети почели тражити и до 350 КМ за потврде. 

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

всс

16.10.2019 08:13

Ако хоћеш да направиш поштену провјеру о степену образовања одмах добијеш непоштену цијену тог рада. Шта је то што кошта 350 КМ по особи. То је исто криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

16.10.2019 08:34

На основу чега траже 350 КМ? Неке њихове одлуке, је л ? А шта је са приватним факултетима? каже да је економиста, а не зна уплатницу испунити. Нема више назад. О оваквим стварима се требало давно размишљати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навали народе!!!

16.10.2019 08:52

Апеирони, НУБЛ-ови, Прометеји (БЛ Харвард), УПС-ови (акроним - У П. Стринину) и остали Клинцови раде пуном паром, само се стампају папири. Треба владајуцој секти уз цланску књизицу да се надју и папири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

16.10.2019 09:07

Једино рјршења овог проблема је да дође поштена власт и да уведе обевезно полагање дршавног испита, гдје би се на осново одговорне провјере знања оцијенило ко зна,а ко незна. односно да се запослити може само онај ко поштено положи такав испит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.10.2019 11:04

НИЈЕ ВАЉДА.ФАЛИ ЈОШ ЈЕДНА НУЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радо

16.10.2019 20:21

А какву диплому има преседник преседниства Комсиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

17.10.2019 11:07

Однио враг шалу....још ћемо постати и правна држава када све испитају.....сада су на тапету дипломе, онда ће доћи имовина.....и ето нама народе правне државе. И ја се тад пробудих из дубоког сна.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус се наставља

19.10.2019 08:40

Пропаст дрзаве и друства.

ОДГОВОРИТЕ