Najmanje deset lažnih diploma u Federaciji BiH

Provjera diploma zaposlenih u federalnim institucijama do sada je pokazala da je najmanje deset namještenika u proteklom periodu posao dobilo na osnovu lažnih diploma, a otkriveno je i nekoliko takvih službenika, piše "Dnevni avaz“.

Bosna i Hercegovina 16.10.2019 | 10:08
Najmanje deset lažnih diploma u Federaciji BiH
Ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović, koja je pokrenula incijativu provjere diploma, rekla je da je ova kontrola pokazala da u 102 institucije s hiljadama zaposlenih, čiji rad plaćaju građani, ima onih sa lažnim diplomama, mahom srednjoškolskih, ali da ih ima i sa lažnim fakultetskim diplomama.

Ona nije željela precizirati o kojem se broju radi niti kojim institucijama, dodavši da se priprema izvještaj za Vladu FBiH, nakon čega će javnost o svemu biti detaljno obaviještena.

"Neke su institucije tim svojim zaposlenim već dale otkaze, a neke su obavijestile i nadležno tužilaštvo", dodala je Dilberovićeva.

Diplome su provjeravale same institucije za svoje zaposlene tako što su slale upite školama i fakultetima. Podaci su se na kraju slali Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH, čiji bi izvještaj, nakon što bude napisan, uskoro trebalo da bude na dnevnom redu Vlade.

Zaključak o provjeri diploma svih zaposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i preduzećima u većinskom vlasništvu FBiH donijela je Vlada početkom godine.

Rok od šest mjeseci za završetak posla je prošao, a do kašnjenja je došlo zbog niza problema, među kojima je taj što su pojedini fakulteti počeli tražiti i do 350 КM za potvrde. 

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

vss

16.10.2019 08:13

Ako hoćeš da napraviš poštenu provjeru o stepenu obrazovanja odmah dobiješ nepoštenu cijenu tog rada. Šta je to što košta 350 KM po osobi. To je isto kriminal.

ODGOVORITE
Name

Kika

16.10.2019 08:34

Na osnovu čega traže 350 KM? Neke njihove odluke, je l ? A šta je sa privatnim fakultetima? kaže da je ekonomista, a ne zna uplatnicu ispuniti. Nema više nazad. O ovakvim stvarima se trebalo davno razmišljati.

ODGOVORITE
Name

Navali narode!!!

16.10.2019 08:52

Apeironi, NUBL-ovi, Prometeji (BL Harvard), UPS-ovi (akronim - U P. Strininu) i ostali Klincovi rade punom parom, samo se stampaju papiri. Treba vladajucoj sekti uz clansku knjizicu da se nadju i papiri.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

16.10.2019 09:07

Jedino rjršenja ovog problema je da dođe poštena vlast i da uvede obevezno polaganje dršavnog ispita, gdje bi se na osnovo odgovorne provjere znanja ocijenilo ko zna,a ko nezna. odnosno da se zaposliti može samo onaj ko pošteno položi takav ispit.

ODGOVORITE
Name

BOBA

16.10.2019 11:04

NIJE VALJDA.FALI JOŠ JEDNA NULA

ODGOVORITE
Name

Rado

16.10.2019 20:21

A kakvu diplomu ima presednik presednistva Komsic

ODGOVORITE
Name

JA

17.10.2019 11:07

Odnio vrag šalu....još ćemo postati i pravna država kada sve ispitaju.....sada su na tapetu diplome, onda će doći imovina.....i eto nama narode pravne države. I ja se tad probudih iz dubokog sna.....

ODGOVORITE
Name

Cirkus se nastavlja

19.10.2019 08:40

Propast drzave i drustva.

ODGOVORITE