ЕП: Шпанци на ЕП-у, Сеферовић гура Швајцарце! И још...

Шпанци у надокнади до Еура, 30. 000 деце заплакало у Букурешту! Швеђани губитници вечери! Гужва, гужва! Сеферовић погурао Швајцарце, биће тесно до самог краја! Швајцарска је сада на 11 бодова из шест утакмица, Данска има 12, док и Ирска има 12 али уз меч више у односу на два такмаца.

Фудбал 15.10.2019 | 23:31
ЕП: Шпанци на ЕП-у, Сеферовић гура Швајцарце! И још...
Шпанија и званично на Европском првенству, Румуни и Швеђани у редовима испред апотека, отимају се око лекова за смирење. Најкраћи опис шокантне вечери у Групи Ф квалификација за континенталну смотру која је приредила две завршнице за инфаркт. На страни добитника Шпанци и Норвежани, мада се чини да они свеједно неће моћи до Еура, а у амбулантним колима Румуни и Швеђани, који су се таман спремали за прославе да би им се свет срушио у последњим секундама утакмица њихових репрезентација.

Кад су у питању Швеђани, они су у Солни имали вођство од 1:0 против Шпаније и чинило се да су једном ногом међу 24 најбоље екипе на Старом континенту. У ствари, да није било Давида Де Хее на голу Шпанаца – бар до 60. минута када је због повреде морао ван терена – можда би Швеђани и раније осигурали победу. Али како је Де Хеа имао неколико запажених интервенција само је Маркус Берг - можда из офсајда, мада нам се ипак чини да је све било регуларно - успео да затресе мрежу противничког тима.

Шпанци су изгледали бескрвно, поражено, невољно. По друштвеним мрежама већ су се ређале критике на рачун Родрига Морена, који је на клупи оставио Серхија Бускетса и тиме му показао да више није недодирљив, док је Серхио Рамос због картона свакако морао да меч испрати са трибина. Није то изгледало као она Фурија од пре неколико година, већ неко време не изгледа тако, али..

Ипак су Шпанци. У 92. минуту корнер и погодак резервисте Родрига за коначних 1:1 који су Фурију и теоретски спровели до смотре најбољих у Европи.

У том тренутку Швеђани падају на друго место на табели са бодом иза Румуна, баш уочи гостовања у Букурешту. На тренутак је деловало да су Швеђани у озбиљном проблему и да им Европско првенство измиче. Румунија је имала 1:0 против Норвешке. Имала је и тај меч са Шведском пред домаћом публиком у новембру. Чинило се да се све црта нашим комшијама.

Али као што су Шпанци увек Шпанци тако су и Румуни ипак – Балканци. Мајстори да пролију ону кофу млека коју су тешком муком измузли. Само тридесетак секунди након што је Шпанија “узела” два бода Шведској, Румунија је предала своја два. Матијас Норман је центрирао, а Александер Серлот скочио и главом закуцао лопту иза леђа до тог тренутка одличног Кристијана Татарушануа за коначних 1:1.

Тек тада је Румуне заболео онај раније промашени пенал Георгеа Пушкаша при резултату 1:1. Могли су да буду други и да против Шведске циљају победу која би их и дефинитивно одвела на Еуро. Овако, чак ни та победа ништа не би гарантовала, јер Румуне у последњем колу чекају Шпанци – незаинтересовани, али опет Шпанци – док Швеђани на домаћем терену имају лак посао против Фарских Острва.

Норвежани су што се тиче календара у најбољем положају, они имају Фаране и Малту, али имају и гори учинак у међусобним дуелима са Шведском и Румунијом и то само захваљујући головима примљеним код куће. Што ће рећи да би њима ипак требало превише тога да се поклопи, па је најреалније да се у марту обрачунају са Србијом у баражу Лиге нације.

Па ако прођу даље… О томе ни нећемо. Мада, ако су вечерас расплакали тачно 29.854 клинаца млађих од 14 година на стадиона у Букурешту – а толико деце је било због Уефине казне за расизам, нешто слично смо виђали и на утакмицама Партизана, па се Румуни сада диче да су оборили светски рекорд црно-белих по броју малишана на трибинама – будите сигурни да неће бити милостиви ни према нама. Ако им се дозволи јасно је.

ГРУПА Ф

Фарска Острва – Малта 1:0 (0:0)
/Балдвинсон 71/

Шведска – Шпанија 1:1 (0:0)
/Берг 51 - Морено/

Румунија – Норвешка 1:1 (0:0)
/Митрица 62 – Серлот 92/



Гужва, гужва! Сеферовић погурао Швајцарце, биће тесно до самог краја! Швајцарска је сада на 11 бодова из шест утакмица, Данска има 12, док и Ирска има 12 али уз меч више у односу на два такмаца.

Гужва, гужва! Тако може да се опише сање у групи Д квалифкација за Европско првенство. Швајцарска је дочекала Ирску и победом значајно закомпликовала ствари да је једноставно немогуће знати које две екипе ће заузети позиције један и два. Да је Ирска којим случајем вечерас победила доста тога би било решено, али овако... Све је могуће.

Швајцарци су играли под великим притиском и успели су да славе највише захваљујући голом Хариса Сеферовића који је пао у 16. минуту - 2:0 (1:0). Добио је убојити фудбалер лопту и онда левицом шутирао кроз ноге противничког одбрамбеног играча, тик уз стативу, сасвим довољно да Швајцарска дође до предности од 1:0. 

Могао је домаћин мало да одахне и заигра за нијансу опуштеније...

Други врло битан детаљ са ове утакмице био је 76. минут. После играња руком Шејмус Колмен је добио други жути картон, а Рикардо Родригез је имао прилику да са беле тачке реши све дилеме.

И да све буде интересантније и узбудљивије - није погодио!

То је дало шансу Ирцима да можда пробају са играчем мање да дођу барем до бода, међутим у таквим околностима то није било баш реално, а на крају је домаћин после аутогола Дафија славио са 2:0. Све је то довело до ситуације да Швајцарска после шест утакмица има 11 бодова, да Данска после шест мечева има 12, а Ирска такође 12, али после седам одиграних утакмица. Укупно ће свака репрезентација одиграти осам, што значи да тек следе она највећа узбуђења.

Швајцарци конкретно имају Грузију код куће и Гибралтар у гостима, тако да лако могу до шест бодова. А онда ни Ирци ни Данци више нису ни изблиза сигурни.

Када смо код Гибралтара, тај тим је био близу да освоји први бод у квалификацијама, али је Грузија ипак успела да у финишу добије са 3:2 (2:0) и на тај начин дође до целог плена.

ГРУПА Д

Уторак

Швајцарска - Република Ирска 2:0 (1:0)
/Сеферовић 16, Дафи 90+3аг/
 
Гибралтар - Грузија 2:3 (0:2)
/Каскијаро 66, Чиполина 74 - Караишвили 10, Канкава 21, Квилитаја 84/



Мајстор Дабур сам уништио Летонце, Израелу остала теорија... Фудбалер Севиље два пута тресао мрежу и уписао асистенцију.

Ни након меча у Бер Шеви нема промена - Летонија суверено држи фењер са кромпиром на рачуну, а Израел се и даље држи, додуше, само математички. Јунак домаћих вечерас био је фантастични Мунас Дабур, који је готово сам креирао и режирао победу над немоћним гостима - 3:1 (3:1).

Израелци су већ од старта преузели ствар у своје руке и кренули у велики напад на гол Летонаца. Успевали су момци са Балтика колико-толико да задрже налете захукталог домаћина све до 16. минута утакмице. Одбрана гостију је тада само могла да прати сјајну кретњу лопте у нападу Израела. Све је кренуло из задње линије, дошло на леви бок где се налазио Тавата, а завршило беспрекорним шутом Мунаса Дабура - 1:0.

Дабур је могао до другог гола у 26. минуту утакмице. Поново су Летонци врло лако испали у одбрани, али је фудбалер Севиље овога пута шутирао право у голмана Стејнборса. Овај је лопту одбио право на ноге Ерана Захавија, који је искористио шансу за поправни и повисио на 2:0.

Олако су Израелци схватили један напад Летоније у 40. минуту што их је коштало, пошто су морали да изваде лопту из мреже. Сјајно се снашао Гутковскис, који је видео да му у празан простор утрчава Камешс, а овај је постигао леп гол из контре (иначе тек други гол Летоније у овим квалификацијама), и смањио на 2:1. Тим резултатом, ипак, није се отишло на велики одмор.

А за све је крив Мунас Дабур. Фантастични шпиц Севиље још једном је показао своје фудбалско умеће и голом као на "малом фудбалу" матирао голмана Летоније. Домаћи су имали великих 3:1 у џепу и могли су знатно опуштеније да уђу у наставак меча.

Они су то буквално тако и схватили. Иако су имали потпуну теренску иницијативу и чак 12 упућених удараца ка голу госта, резултат на крају је био исти онај који је био на снази и на полувремену. Дабур, ипак, није успео да комплетира хет-трик, али домаћи навијачи ће и без тога бити задовољни са три покупљена бода којим Израелцима остаје теорија да могу даље, додуше минимална.

Да би Израел отишао даље, морали би да се поклопе бројни резултати. Пре свега, Аустријанци не би до краја смели да узму ниједан бод, а уз то Израел би до краја морао да савлада Пољску код куће и Северну Македонију у гостима, те да се нада још неком киксу Словенаца... Дакле, тешка математика.

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО - 8. КОЛО

Група Г

Недеља

Пољска - Северна Македонија 2:0 (0:0)
/Франковски 74, Милик 80/

Словенија - Аустрија 0:1 (0:1)
/Пош 21/

Уторак

Израел - Летонија 3:1 (3:1)
/Дабур 16, 42, Захави 26 - Камешс 40/



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар