EP: Španci na EP-u, Seferović gura Švajcarce! I još...

Španci u nadoknadi do Eura, 30. 000 dece zaplakalo u Bukureštu! Šveđani gubitnici večeri! Gužva, gužva! Seferović pogurao Švajcarce, biće tesno do samog kraja! Švajcarska je sada na 11 bodova iz šest utakmica, Danska ima 12, dok i Irska ima 12 ali uz meč više u odnosu na dva takmaca.

Fudbal 15.10.2019 | 23:31
EP: Španci na EP-u, Seferović gura Švajcarce! I još...
Španija i zvanično na Evropskom prvenstvu, Rumuni i Šveđani u redovima ispred apoteka, otimaju se oko lekova za smirenje. Najkraći opis šokantne večeri u Grupi F kvalifikacija za kontinentalnu smotru koja je priredila dve završnice za infarkt. Na strani dobitnika Španci i Norvežani, mada se čini da oni svejedno neće moći do Eura, a u ambulantnim kolima Rumuni i Šveđani, koji su se taman spremali za proslave da bi im se svet srušio u poslednjim sekundama utakmica njihovih reprezentacija.

Kad su u pitanju Šveđani, oni su u Solni imali vođstvo od 1:0 protiv Španije i činilo se da su jednom nogom među 24 najbolje ekipe na Starom kontinentu. U stvari, da nije bilo Davida De Hee na golu Španaca – bar do 60. minuta kada je zbog povrede morao van terena – možda bi Šveđani i ranije osigurali pobedu. Ali kako je De Hea imao nekoliko zapaženih intervencija samo je Markus Berg - možda iz ofsajda, mada nam se ipak čini da je sve bilo regularno - uspeo da zatrese mrežu protivničkog tima.

Španci su izgledali beskrvno, poraženo, nevoljno. Po društvenim mrežama već su se ređale kritike na račun Rodriga Morena, koji je na klupi ostavio Serhija Busketsa i time mu pokazao da više nije nedodirljiv, dok je Serhio Ramos zbog kartona svakako morao da meč isprati sa tribina. Nije to izgledalo kao ona Furija od pre nekoliko godina, već neko vreme ne izgleda tako, ali..

Ipak su Španci. U 92. minutu korner i pogodak rezerviste Rodriga za konačnih 1:1 koji su Furiju i teoretski sproveli do smotre najboljih u Evropi.

U tom trenutku Šveđani padaju na drugo mesto na tabeli sa bodom iza Rumuna, baš uoči gostovanja u Bukureštu. Na trenutak je delovalo da su Šveđani u ozbiljnom problemu i da im Evropsko prvenstvo izmiče. Rumunija je imala 1:0 protiv Norveške. Imala je i taj meč sa Švedskom pred domaćom publikom u novembru. Činilo se da se sve crta našim komšijama.

Ali kao što su Španci uvek Španci tako su i Rumuni ipak – Balkanci. Majstori da proliju onu kofu mleka koju su teškom mukom izmuzli. Samo tridesetak sekundi nakon što je Španija “uzela” dva boda Švedskoj, Rumunija je predala svoja dva. Matijas Norman je centrirao, a Aleksander Serlot skočio i glavom zakucao loptu iza leđa do tog trenutka odličnog Kristijana Tatarušanua za konačnih 1:1.

Tek tada je Rumune zaboleo onaj ranije promašeni penal Georgea Puškaša pri rezultatu 1:1. Mogli su da budu drugi i da protiv Švedske ciljaju pobedu koja bi ih i definitivno odvela na Euro. Ovako, čak ni ta pobeda ništa ne bi garantovala, jer Rumune u poslednjem kolu čekaju Španci – nezainteresovani, ali opet Španci – dok Šveđani na domaćem terenu imaju lak posao protiv Farskih Ostrva.

Norvežani su što se tiče kalendara u najboljem položaju, oni imaju Farane i Maltu, ali imaju i gori učinak u međusobnim duelima sa Švedskom i Rumunijom i to samo zahvaljujući golovima primljenim kod kuće. Što će reći da bi njima ipak trebalo previše toga da se poklopi, pa je najrealnije da se u martu obračunaju sa Srbijom u baražu Lige nacije.

Pa ako prođu dalje… O tome ni nećemo. Mada, ako su večeras rasplakali tačno 29.854 klinaca mlađih od 14 godina na stadiona u Bukureštu – a toliko dece je bilo zbog Uefine kazne za rasizam, nešto slično smo viđali i na utakmicama Partizana, pa se Rumuni sada diče da su oborili svetski rekord crno-belih po broju mališana na tribinama – budite sigurni da neće biti milostivi ni prema nama. Ako im se dozvoli jasno je.

GRUPA F

Farska Ostrva – Malta 1:0 (0:0)
/Baldvinson 71/

Švedska – Španija 1:1 (0:0)
/Berg 51 - Moreno/

Rumunija – Norveška 1:1 (0:0)
/Mitrica 62 – Serlot 92/



Gužva, gužva! Seferović pogurao Švajcarce, biće tesno do samog kraja! Švajcarska je sada na 11 bodova iz šest utakmica, Danska ima 12, dok i Irska ima 12 ali uz meč više u odnosu na dva takmaca.

Gužva, gužva! Tako može da se opiše sanje u grupi D kvalifkacija za Evropsko prvenstvo. Švajcarska je dočekala Irsku i pobedom značajno zakomplikovala stvari da je jednostavno nemoguće znati koje dve ekipe će zauzeti pozicije jedan i dva. Da je Irska kojim slučajem večeras pobedila dosta toga bi bilo rešeno, ali ovako... Sve je moguće.

Švajcarci su igrali pod velikim pritiskom i uspeli su da slave najviše zahvaljujući golom Harisa Seferovića koji je pao u 16. minutu - 2:0 (1:0). Dobio je ubojiti fudbaler loptu i onda levicom šutirao kroz noge protivničkog odbrambenog igrača, tik uz stativu, sasvim dovoljno da Švajcarska dođe do prednosti od 1:0. 

Mogao je domaćin malo da odahne i zaigra za nijansu opuštenije...

Drugi vrlo bitan detalj sa ove utakmice bio je 76. minut. Posle igranja rukom Šejmus Kolmen je dobio drugi žuti karton, a Rikardo Rodrigez je imao priliku da sa bele tačke reši sve dileme.

I da sve bude interesantnije i uzbudljivije - nije pogodio!

To je dalo šansu Ircima da možda probaju sa igračem manje da dođu barem do boda, međutim u takvim okolnostima to nije bilo baš realno, a na kraju je domaćin posle autogola Dafija slavio sa 2:0. Sve je to dovelo do situacije da Švajcarska posle šest utakmica ima 11 bodova, da Danska posle šest mečeva ima 12, a Irska takođe 12, ali posle sedam odigranih utakmica. Ukupno će svaka reprezentacija odigrati osam, što znači da tek slede ona najveća uzbuđenja.

Švajcarci konkretno imaju Gruziju kod kuće i Gibraltar u gostima, tako da lako mogu do šest bodova. A onda ni Irci ni Danci više nisu ni izbliza sigurni.

Kada smo kod Gibraltara, taj tim je bio blizu da osvoji prvi bod u kvalifikacijama, ali je Gruzija ipak uspela da u finišu dobije sa 3:2 (2:0) i na taj način dođe do celog plena.

GRUPA D

Utorak

Švajcarska - Republika Irska 2:0 (1:0)
/Seferović 16, Dafi 90+3ag/
 
Gibraltar - Gruzija 2:3 (0:2)
/Kaskijaro 66, Čipolina 74 - Karaišvili 10, Kankava 21, Kvilitaja 84/



Majstor Dabur sam uništio Letonce, Izraelu ostala teorija... Fudbaler Sevilje dva puta tresao mrežu i upisao asistenciju.

Ni nakon meča u Ber Ševi nema promena - Letonija suvereno drži fenjer sa krompirom na računu, a Izrael se i dalje drži, doduše, samo matematički. Junak domaćih večeras bio je fantastični Munas Dabur, koji je gotovo sam kreirao i režirao pobedu nad nemoćnim gostima - 3:1 (3:1).

Izraelci su već od starta preuzeli stvar u svoje ruke i krenuli u veliki napad na gol Letonaca. Uspevali su momci sa Baltika koliko-toliko da zadrže nalete zahuktalog domaćina sve do 16. minuta utakmice. Odbrana gostiju je tada samo mogla da prati sjajnu kretnju lopte u napadu Izraela. Sve je krenulo iz zadnje linije, došlo na levi bok gde se nalazio Tavata, a završilo besprekornim šutom Munasa Dabura - 1:0.

Dabur je mogao do drugog gola u 26. minutu utakmice. Ponovo su Letonci vrlo lako ispali u odbrani, ali je fudbaler Sevilje ovoga puta šutirao pravo u golmana Stejnborsa. Ovaj je loptu odbio pravo na noge Erana Zahavija, koji je iskoristio šansu za popravni i povisio na 2:0.

Olako su Izraelci shvatili jedan napad Letonije u 40. minutu što ih je koštalo, pošto su morali da izvade loptu iz mreže. Sjajno se snašao Gutkovskis, koji je video da mu u prazan prostor utrčava Kamešs, a ovaj je postigao lep gol iz kontre (inače tek drugi gol Letonije u ovim kvalifikacijama), i smanjio na 2:1. Tim rezultatom, ipak, nije se otišlo na veliki odmor.

A za sve je kriv Munas Dabur. Fantastični špic Sevilje još jednom je pokazao svoje fudbalsko umeće i golom kao na "malom fudbalu" matirao golmana Letonije. Domaći su imali velikih 3:1 u džepu i mogli su znatno opuštenije da uđu u nastavak meča.

Oni su to bukvalno tako i shvatili. Iako su imali potpunu terensku inicijativu i čak 12 upućenih udaraca ka golu gosta, rezultat na kraju je bio isti onaj koji je bio na snazi i na poluvremenu. Dabur, ipak, nije uspeo da kompletira het-trik, ali domaći navijači će i bez toga biti zadovoljni sa tri pokupljena boda kojim Izraelcima ostaje teorija da mogu dalje, doduše minimalna.

Da bi Izrael otišao dalje, morali bi da se poklope brojni rezultati. Pre svega, Austrijanci ne bi do kraja smeli da uzmu nijedan bod, a uz to Izrael bi do kraja morao da savlada Poljsku kod kuće i Severnu Makedoniju u gostima, te da se nada još nekom kiksu Slovenaca... Dakle, teška matematika.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 8. KOLO

Grupa G

Nedelja

Poljska - Severna Makedonija 2:0 (0:0)
/Frankovski 74, Milik 80/

Slovenija - Austrija 0:1 (0:1)
/Poš 21/

Utorak

Izrael - Letonija 3:1 (3:1)
/Dabur 16, 42, Zahavi 26 - Kamešs 40/



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar