ЕП: БиХ разочарала - остала само теорија...

Просинечком и екипи остала само теоретска шанса! Фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине поражена је од Грчке 2:1, у осмом колу Европског првенства.  Шехић и срећа нису могли против аутогола у Атини! Босна и Херцеговина је поражена од Грчке (2:1) иако је заслужила да изгуби много убједљивије на сабласно празном Олимпијском стадиону "Спирос Луис" у Атини. "Змајевима" је остала шанса за пласман на ЕУРО 2020 само кроз бараж Лиге нација.  Најгори меч откако је Роберт Просинечки преузео Змајеве. . .  Финци на прагу највећег успеха у историји, Пуки два пута мајсторски! Ово значи и велика померања у плеј-офу. . .  Србија ће уместо Финске, врло вероватно имати другог потенцијалног ривала у финалу доигравања. . .

Фудбал 15.10.2019 | 23:24
ЕП: БиХ разочарала - остала само теорија...
Изабраници Роберта Просинечког овим поразом су затворили врата ЕУРО 2020, с обзиром да имају пет бодова мање од Финске на два кола до краја.

Финци се у наредном дуелу састају са последњепласираним Лихтенштајном, док се БиХ састаје са водећом екипом групе Ј, Италијом.

Грчка је потпуно надиграла Босну, упутили су чак 26 шутева, од чега је осам ишло у оквир гола. Са друге стране, имали су свега четири шута и "хелени" су заслужено дошли до тријумфа.

Трагичар Босне и Херцеговине је Ковачевић, који је у 88. минуту постигао аутогол. Претходно је Грчка повела преко Павлидиса у 30. минуту, док је Гојак изједначио у 35.

Репрезентација БиХ ће, уколико не направи чудо, имати шансу да се пласира на ЕП путем завршног турнира Лиге нација.

У другом мечу групе селекција Италије савладала је Лихтенштајн резултатом 5:0. "Азури" су оправдали улогу фаворита, а голове су редом постизали Бернардески 2, Белоти 70, 90+2, Ромањоли 77. и Ел Шарави 82.

Босна и Херцеговина, попут Србије, од вечерас може у потпуности да се посвети плеј-офу Лиге нације. Оно што су Јеремни започели у септембру (добили БиХ са 4:2), данас су довршили Грци - чета Роберта Просинечког изгубила је све реалне шансе да се кроз квалификације нађе на ЕУРУ. У сабласном амбијенту грандиозног и празног стадиона Спирос Луис, Хелени су касним голом срушили Босанце (2:1) и практично погурали Финце до улазних врата првог великог такмичења у њиховој историји. 

Ситуација у групи Ј сада је потпуно јасна. Финска у новембру игра код куће против слабашног Лихтенштајна и сваком победом оверава пласман на Европски шампионат. Босни и Херцеговини остаје да кроз два преостала сурета ове групе (Италија и Лихтенштајн) уиграва тим за плеј-оф...

Довољан је летимичан поглед на статистику да се "оправда" овај тријумф домаћег тима коме овај меч апсолутно ништа није значио. Грци су већ изгубили све шансе, али вечерас су одиграла за част. И спасли су је. Мада то није имао ко да види, јер на олимпијском стадиону није било ни 2.000 људи?! Можете замислити атмосферу када тако мали број људи дође на трибине које примају скоро 70.000 навијача.

А сад о оној статистици - Грчка је имала чак 26 удараца ка голу БиХ, од чега осам у овкир гола и само захваљући голману Ибрахиму Шехићу пораз није био убедљивији. Његових шест одбрана спасло је Замјеве озбиљне бламаже, мада и ових 1:2 тамошњи медији оцењују као бруку, наводећи да се ради о далеко најлошијем издању репрезентације откако је Роберт Просинечки преузео тим.

Голове за домаћи састав постигли су Павлидис у 30. минуту и Аднан Ковачевић, који је погодио сопствену мрежу у 88. Гол за БиХ дело је младог Амера Гојака на центаршут Сеада Колашинца. 

Други меч ове групе (Лихтенштајн - Италија) био је лишен сваке резултатске неизвесности. Италијани су већ обезбедили пласман на ЕУРО, а вечерас су играли за свог селектора Роберта Манћинија који јури предратни рекорд Виторија Поца, јединог човека до вечерас који је са Азурима везао девет победа. Сада су Манћини и Поцо изједначени, а актуелни селектор имаће шансу да постане број један у утакмици против Босне и Херцеговине.

Италијани пуни самопоуздања и у комбинованом саставу вечерас су слистили Лихтенштајн са 5:0. 

Како су "змајеви" полетјели против Финске, тако су болно приземљени у Атини!

ГРЧКА - БиХ 2:1 (1:1)

Иако су имали императив побједе, изабраници Роберта Просинечког практично нису ништа показали против "немотивисаних" Грка, којем је једини мотив био фудбалско доказивање.

А "хелени" су доказали да су у свим сегментима надиграли селекцију БиХ упркос сабласно празном Олимпијском стадиону "Спирос Луис", на којем се више чула пјесма бх. навијача него Грка.

Створили су Грци сијасет прилика, погађали стативе и да није било вечерас одличног голмана Ибрахима Шехића, БиХ би се вратила кући са дупке напуњеном мрежом.

Домаћин је послије почетног испитивања снага повео у 30. минуту након лијепе акције у којој је "испала" готово комплетна одбрана "змајева", а рутински егзекуцију завршио Вангелис Павлидис - 1:0.

Да је Бакакис пар минута касније био прецизнији послије нове брзе акције Грка, односно да Шехић није био посебно добро расположен, домаћин би већ тада завршио причу и практично ријешио питање побједника, кад је услиједило изједначење.

Дефанзивац Арсенала Сеад Колашинац пробио је по лијевој страни и центрирао, а у казненом простору се одлично снашао нападач Динама Амер Гојак и погодио за изједначење и са резултатом 1:1 се отишло на одмор.

Сувишно би било помињати све прилике које су у наставку створили Грци и колико тога је одбранио Шехић, а кад ни он није могао ништа, статива је спашавала "змајеве", прво у 60, а потом и 75. минуту након удараца резервисте Јоргоса Масураса и Константиноса Стафилидиса.

Тад се родио трачак наде код навијача "змајева" због познатог фудбалског правила да ће услиједити казна због пропуштених грчких прилика и да ће БиХ постићи гол до краја.

У самом финишу фудбалер БиХ додуше јесте постигао погодак, али је погодио погрешну мрежу! Аднан Ковачевић је постигао гол у 88. минуту за побједу Грчке, која је била више него заслужена.

С обзиром да је Финска рутински славила против Јерменије (3:0), направила је разлику од пет бодова и већ у новембарском прозору против Лихтенштајна ће засигурно "овјерити" пролаз, док ће БиХ остати једина шанса да кроз бараж Лиге нација у марту осигура наступ на шампионату Европе.

ГРЧКА: Пасцхалакис, Бакакис, Бакасетас, Цацидиакос, Галанопулос, Јанулис, Курбелис, Лимниос (од 84. минуте Фетфацидис), Менталос (од 60. минута Масурас), Павлидис (од 71. минута Донис), Стафилидис.

БиХ: Шехић, Квржић, Ковачевић, Бичакчић, Колашинац, Цимирот (од 46. минута Јајало), Сарић (од 63. минуте Дуљевић), Пјанић, Хајровић, Гојак, Хоџић (од 71. минута Бајић).

Финци на прагу највећег успеха у историји, Пуки два пута мајсторски! Ово значи и велика померања у плеј-офу... Србија ће уместо Финске, врло вероватно имати другог потенцијалног ривала у финалу доигравања...

Свака част Јерменима на свему што урадили у овим квалификацијама, узели су чак 10 бодова, али вечерашњим поразом у Финској њихове наде да би могли до чуда - што би пласман на друго место у оваој групи свакако представљао - угушене су. Чета селектора Маркуа Канерве тукла је Јерменију са 3:0, задржала позицију два и све конце у својим рукама када је у питању борба за директан пласман на ЕУРО. 

Финци имају 15 бодова, пет више од Босне и Херцеговине, а Финска ће зависити искључиво од себе и својих резултата у преостала два кола. А чека их још гостовање Грцима (којима тај дуел ништа неће значити), односно домаћинство давно прежаљеном Лихтенштајну.

Већ смо писали о томе, али да поновимо: директан пласман Финске на ЕУРО довешће до одређених промена када је у питању плеј-оф у Лиги нација, конкретно у Ц лиги, којој припада Србија. Како тренутно ствари стоје, Србија иде на Норвешку у полуфиналу, а онда би у великом финалу и мечу за пласман на ЕУРО играла против бољег Шкотска - Финска. Међутим, уколико би Финци отишли директно, онда би наш потенцијални ривал у финалу могао да буде неко други. Конкретно, у том случају жребом би било одлучено ко ће на Шкоте - Румунија, Бугарска или Израел. 

Једна од те три селекције имаће велику срећу, јер ће остати у баражу Ц лиге. Преостале две ићи ће у бараж А лиге и имаће много теже ривале...

Када је у питању вечерашњи меч Финска је у потпуности надиграла Јерменију. Имала је много већи посед лопте, много више озбиљних акција и конкретних шанси. Тему Пуки, нападач Норича, по ко зна који пут ове сезоне показао је да игра у животној форми. Постигао је два гола у другом полувремену за нокаут Јермена, оба маниром врхунског голгетера, боцкањем преко голмана...

Пуки је, подсетимо, дао шест голова у првих осам кола Премијер лиге, а на ту цифру додао је још четири комада и дресу репрезентације, рачунајући од старта нове сезоне. На шест последњих мечева у дресу националног тима Пуки је дао седам голова.

Уколико успе да се пласира на ЕУРО 2020. биће то највећи успех у историји финског фудбала. Ова земља никада није учествовала на неком великом завршном такмичењу.

ГРУПА Ј

Уторак

Финска - Јерменија 3:0 (1:0)
/Јенсен 31, Пуки 61, 88/

Грчка - БиХ 2:1 (1:1)
/Павлидис 30, Ковачевић 88аг - Гојак 35/

Лихтенштајн - Италија 0:5 (0:1)
/Бернардески 2, Белоти 70, 90+2, Ромањоли 77, Ел Шарави 82/



Извор: мондо.ба/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар