EP: BiH razočarala - ostala samo teorija...

Prosinečkom i ekipi ostala samo teoretska šansa! Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Grčke 2:1, u osmom kolu Evropskog prvenstva.  Šehić i sreća nisu mogli protiv autogola u Atini! Bosna i Hercegovina je poražena od Grčke (2:1) iako je zaslužila da izgubi mnogo ubjedljivije na sablasno praznom Olimpijskom stadionu "Spiros Luis" u Atini. "Zmajevima" je ostala šansa za plasman na EURO 2020 samo kroz baraž Lige nacija.  Najgori meč otkako je Robert Prosinečki preuzeo Zmajeve. . .  Finci na pragu najvećeg uspeha u istoriji, Puki dva puta majstorski! Ovo znači i velika pomeranja u plej-ofu. . .  Srbija će umesto Finske, vrlo verovatno imati drugog potencijalnog rivala u finalu doigravanja. . .

Fudbal 15.10.2019 | 23:24
EP: BiH razočarala - ostala samo teorija...
Izabranici Roberta Prosinečkog ovim porazom su zatvorili vrata EURO 2020, s obzirom da imaju pet bodova manje od Finske na dva kola do kraja.

Finci se u narednom duelu sastaju sa poslednjeplasiranim Lihtenštajnom, dok se BiH sastaje sa vodećom ekipom grupe J, Italijom.

Grčka je potpuno nadigrala Bosnu, uputili su čak 26 šuteva, od čega je osam išlo u okvir gola. Sa druge strane, imali su svega četiri šuta i "heleni" su zasluženo došli do trijumfa.

Tragičar Bosne i Hercegovine je Kovačević, koji je u 88. minutu postigao autogol. Prethodno je Grčka povela preko Pavlidisa u 30. minutu, dok je Gojak izjednačio u 35.

Reprezentacija BiH će, ukoliko ne napravi čudo, imati šansu da se plasira na EP putem završnog turnira Lige nacija.

U drugom meču grupe selekcija Italije savladala je Lihtenštajn rezultatom 5:0. "Azuri" su opravdali ulogu favorita, a golove su redom postizali Bernardeski 2, Beloti 70, 90+2, Romanjoli 77. i El Šaravi 82.

Bosna i Hercegovina, poput Srbije, od večeras može u potpunosti da se posveti plej-ofu Lige nacije. Ono što su Jeremni započeli u septembru (dobili BiH sa 4:2), danas su dovršili Grci - četa Roberta Prosinečkog izgubila je sve realne šanse da se kroz kvalifikacije nađe na EURU. U sablasnom ambijentu grandioznog i praznog stadiona Spiros Luis, Heleni su kasnim golom srušili Bosance (2:1) i praktično pogurali Fince do ulaznih vrata prvog velikog takmičenja u njihovoj istoriji. 

Situacija u grupi J sada je potpuno jasna. Finska u novembru igra kod kuće protiv slabašnog Lihtenštajna i svakom pobedom overava plasman na Evropski šampionat. Bosni i Hercegovini ostaje da kroz dva preostala sureta ove grupe (Italija i Lihtenštajn) uigrava tim za plej-of...

Dovoljan je letimičan pogled na statistiku da se "opravda" ovaj trijumf domaćeg tima kome ovaj meč apsolutno ništa nije značio. Grci su već izgubili sve šanse, ali večeras su odigrala za čast. I spasli su je. Mada to nije imao ko da vidi, jer na olimpijskom stadionu nije bilo ni 2.000 ljudi?! Možete zamisliti atmosferu kada tako mali broj ljudi dođe na tribine koje primaju skoro 70.000 navijača.

A sad o onoj statistici - Grčka je imala čak 26 udaraca ka golu BiH, od čega osam u ovkir gola i samo zahvaljući golmanu Ibrahimu Šehiću poraz nije bio ubedljiviji. Njegovih šest odbrana spaslo je Zamjeve ozbiljne blamaže, mada i ovih 1:2 tamošnji mediji ocenjuju kao bruku, navodeći da se radi o daleko najlošijem izdanju reprezentacije otkako je Robert Prosinečki preuzeo tim.

Golove za domaći sastav postigli su Pavlidis u 30. minutu i Adnan Kovačević, koji je pogodio sopstvenu mrežu u 88. Gol za BiH delo je mladog Amera Gojaka na centaršut Seada Kolašinca. 

Drugi meč ove grupe (Lihtenštajn - Italija) bio je lišen svake rezultatske neizvesnosti. Italijani su već obezbedili plasman na EURO, a večeras su igrali za svog selektora Roberta Manćinija koji juri predratni rekord Vitorija Poca, jedinog čoveka do večeras koji je sa Azurima vezao devet pobeda. Sada su Manćini i Poco izjednačeni, a aktuelni selektor imaće šansu da postane broj jedan u utakmici protiv Bosne i Hercegovine.

Italijani puni samopouzdanja i u kombinovanom sastavu večeras su slistili Lihtenštajn sa 5:0. 

Kako su "zmajevi" poletjeli protiv Finske, tako su bolno prizemljeni u Atini!

GRČKA - BiH 2:1 (1:1)

Iako su imali imperativ pobjede, izabranici Roberta Prosinečkog praktično nisu ništa pokazali protiv "nemotivisanih" Grka, kojem je jedini motiv bio fudbalsko dokazivanje.

A "heleni" su dokazali da su u svim segmentima nadigrali selekciju BiH uprkos sablasno praznom Olimpijskom stadionu "Spiros Luis", na kojem se više čula pjesma bh. navijača nego Grka.

Stvorili su Grci sijaset prilika, pogađali stative i da nije bilo večeras odličnog golmana Ibrahima Šehića, BiH bi se vratila kući sa dupke napunjenom mrežom.

Domaćin je poslije početnog ispitivanja snaga poveo u 30. minutu nakon lijepe akcije u kojoj je "ispala" gotovo kompletna odbrana "zmajeva", a rutinski egzekuciju završio Vangelis Pavlidis - 1:0.

Da je Bakakis par minuta kasnije bio precizniji poslije nove brze akcije Grka, odnosno da Šehić nije bio posebno dobro raspoložen, domaćin bi već tada završio priču i praktično riješio pitanje pobjednika, kad je uslijedilo izjednačenje.

Defanzivac Arsenala Sead Kolašinac probio je po lijevoj strani i centrirao, a u kaznenom prostoru se odlično snašao napadač Dinama Amer Gojak i pogodio za izjednačenje i sa rezultatom 1:1 se otišlo na odmor.

Suvišno bi bilo pominjati sve prilike koje su u nastavku stvorili Grci i koliko toga je odbranio Šehić, a kad ni on nije mogao ništa, stativa je spašavala "zmajeve", prvo u 60, a potom i 75. minutu nakon udaraca rezerviste Jorgosa Masurasa i Konstantinosa Stafilidisa.

Tad se rodio tračak nade kod navijača "zmajeva" zbog poznatog fudbalskog pravila da će uslijediti kazna zbog propuštenih grčkih prilika i da će BiH postići gol do kraja.

U samom finišu fudbaler BiH doduše jeste postigao pogodak, ali je pogodio pogrešnu mrežu! Adnan Kovačević je postigao gol u 88. minutu za pobjedu Grčke, koja je bila više nego zaslužena.

S obzirom da je Finska rutinski slavila protiv Jermenije (3:0), napravila je razliku od pet bodova i već u novembarskom prozoru protiv Lihtenštajna će zasigurno "ovjeriti" prolaz, dok će BiH ostati jedina šansa da kroz baraž Lige nacija u martu osigura nastup na šampionatu Evrope.

GRČKA: Paschalakis, Bakakis, Bakasetas, Cacidiakos, Galanopulos, Janulis, Kurbelis, Limnios (od 84. minute Fetfacidis), Mentalos (od 60. minuta Masuras), Pavlidis (od 71. minuta Donis), Stafilidis.

BiH: Šehić, Kvržić, Kovačević, Bičakčić, Kolašinac, Cimirot (od 46. minuta Jajalo), Sarić (od 63. minute Duljević), Pjanić, Hajrović, Gojak, Hodžić (od 71. minuta Bajić).

Finci na pragu najvećeg uspeha u istoriji, Puki dva puta majstorski! Ovo znači i velika pomeranja u plej-ofu... Srbija će umesto Finske, vrlo verovatno imati drugog potencijalnog rivala u finalu doigravanja...

Svaka čast Jermenima na svemu što uradili u ovim kvalifikacijama, uzeli su čak 10 bodova, ali večerašnjim porazom u Finskoj njihove nade da bi mogli do čuda - što bi plasman na drugo mesto u ovaoj grupi svakako predstavljao - ugušene su. Četa selektora Markua Kanerve tukla je Jermeniju sa 3:0, zadržala poziciju dva i sve konce u svojim rukama kada je u pitanju borba za direktan plasman na EURO. 

Finci imaju 15 bodova, pet više od Bosne i Hercegovine, a Finska će zavisiti isključivo od sebe i svojih rezultata u preostala dva kola. A čeka ih još gostovanje Grcima (kojima taj duel ništa neće značiti), odnosno domaćinstvo davno prežaljenom Lihtenštajnu.

Već smo pisali o tome, ali da ponovimo: direktan plasman Finske na EURO dovešće do određenih promena kada je u pitanju plej-of u Ligi nacija, konkretno u C ligi, kojoj pripada Srbija. Kako trenutno stvari stoje, Srbija ide na Norvešku u polufinalu, a onda bi u velikom finalu i meču za plasman na EURO igrala protiv boljeg Škotska - Finska. Međutim, ukoliko bi Finci otišli direktno, onda bi naš potencijalni rival u finalu mogao da bude neko drugi. Konkretno, u tom slučaju žrebom bi bilo odlučeno ko će na Škote - Rumunija, Bugarska ili Izrael. 

Jedna od te tri selekcije imaće veliku sreću, jer će ostati u baražu C lige. Preostale dve ići će u baraž A lige i imaće mnogo teže rivale...

Kada je u pitanju večerašnji meč Finska je u potpunosti nadigrala Jermeniju. Imala je mnogo veći posed lopte, mnogo više ozbiljnih akcija i konkretnih šansi. Temu Puki, napadač Noriča, po ko zna koji put ove sezone pokazao je da igra u životnoj formi. Postigao je dva gola u drugom poluvremenu za nokaut Jermena, oba manirom vrhunskog golgetera, bockanjem preko golmana...

Puki je, podsetimo, dao šest golova u prvih osam kola Premijer lige, a na tu cifru dodao je još četiri komada i dresu reprezentacije, računajući od starta nove sezone. Na šest poslednjih mečeva u dresu nacionalnog tima Puki je dao sedam golova.

Ukoliko uspe da se plasira na EURO 2020. biće to najveći uspeh u istoriji finskog fudbala. Ova zemlja nikada nije učestvovala na nekom velikom završnom takmičenju.

GRUPA J

Utorak

Finska - Jermenija 3:0 (1:0)
/Jensen 31, Puki 61, 88/

Grčka - BiH 2:1 (1:1)
/Pavlidis 30, Kovačević 88ag - Gojak 35/

Lihtenštajn - Italija 0:5 (0:1)
/Bernardeski 2, Beloti 70, 90+2, Romanjoli 77, El Šaravi 82/



Izvor: mondo.ba/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar