Турска би могла да одговара за ратне злочине

Турска би могла да одговара за ратне злочине због погубљења извршених у Сирији, упозориле су Уједињене нације.

Свијет 15.10.2019 | 22:13
Турска би могла да одговара за ратне злочине
Канцеларија УН за људска права саопштила је да су од почетка турске офанзиве на сјевероистоку Сирије документоване цивилне жртве узроковане ударима из ваздуха, копненим нападима и снајперском ватром.

АП подсјећа да су Турска и њихови савезници из редова сиријских побуњеника покренули офанзиву на сјевероистоку Сирије наводећи да је циљ пораз курдске милиције Јединице народне одбране (ЈПГ) које Анкара сматра терористима.

Сиријске демократске снаге (СДФ) оптужују турске савезнике да су из засједе на путу на сјеверу Сирије убили курдског политичара Хеврина Калафа, што побуњеници негирају.

Портпарол Канцеларије УН за људска права Руперт Колвил рекао је да посједују видео-снимак на којем се види погубљење три курдска заробљеника а које су извршили припадници "Ахрар ал Шаркија", која је савезник са Турском, на аутопуту између Хасаке и Манџиба.

Према његовим ријечима, УН су добиле извјештаје да су Калафа на истом путу убили припадници те организације.

"Турска би могла бити сматрана одговорном као држава због кршења које врше групације повезане са њом. Анкара има контролу над овим групацијама или операцијама током којих су се ова кршења десила", нагласио је Колвил.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цомета,и

15.10.2019 21:24

И...треба да одговара!а ко це да одговара 100 тероростицких напада,1500 погинулих турака од 2000 које је извела ЈпГ Курдистана на територију Турске!?и на крају та организација је на списку терористицких организација у УН!ЗНАЦИ ДУПЛИ СТАНДАРД!ЛЕПО БОГАМИ ОД ЕВРОПЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

16.10.2019 03:19

Зар ово није исто као стебтеница, или је само курде дозвољено убијати и тјерати из куца.

Name

А ОЋЕ

16.10.2019 04:50

А ОЋЕ СИГУРНО. У СЛОПУ НАВОДНИХ САНКЦИЈА. КАКВЕ ГЛУПОСТИ. ПА ТИ СУ УБАЦИЛИ 100 ХИЉАДА НАЈГОРИХ УБИЦА ПРЕКО СВОЈЕ ТЕРОТОРИЈЕ У СИРИЈУ И ДЕБЕЛО ТО НАПЛАТИЛИ ОД КАТАРА , И ДРЖЕ САВ ПА ТИ БОСАНСКО МЕСО ПРОДАЈУ У СИРИЈИ ПО ТРИ ПУТА ВЕЋОЈ ЦИЈЕНИ. Е САД АЈД КАО И ЊИМА НЕКИ РАЧАК ДА СМЈЕСТИМО. АЈТЕ БРЕ ЉУДИ.

Name

Цометанту

16.10.2019 05:51

Шта причаш ти?Твоја турска је потрчала признавати косово као државу само зато што су муслимани,и данас их пропагирају,војска тог косова је проглашена и данас у УН терористичком,курде у својој држави убијају јер им недају ни аутономију а камоли државу е то су ти троструки стандарди шабане јер у туђој земљи проглашавати државу и отимат територију док исти случај имаш у својој је болест исламска,исто би и бх урадила а има Републику Српску која има све облике државе,дакле да су Срби паметни подржали би Курде.

Name

израелац

15.10.2019 21:54

чим је неко са Милорадом добар, одма следећи дан га ништа не иде у животу.. тако и Ердоган ево...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

16.10.2019 10:31

хахахахаххааа.... нису вам то Срби да их мозете невине и на правди Бога хапсити и осудјивати на дугогодисње робије биједо европска ...

ОДГОВОРИТЕ