Turska bi mogla da odgovara za ratne zločine

Turska bi mogla da odgovara za ratne zločine zbog pogubljenja izvršenih u Siriji, upozorile su Ujedinjene nacije.

Svijet 15.10.2019 | 22:13
Turska bi mogla da odgovara za ratne zločine
Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da su od početka turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije dokumentovane civilne žrtve uzrokovane udarima iz vazduha, kopnenim napadima i snajperskom vatrom.

AP podsjeća da su Turska i njihovi saveznici iz redova sirijskih pobunjenika pokrenuli ofanzivu na sjeveroistoku Sirije navodeći da je cilj poraz kurdske milicije Jedinice narodne odbrane (JPG) koje Ankara smatra teroristima.

Sirijske demokratske snage (SDF) optužuju turske saveznike da su iz zasjede na putu na sjeveru Sirije ubili kurdskog političara Hevrina Kalafa, što pobunjenici negiraju.

Portparol Kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil rekao je da posjeduju video-snimak na kojem se vidi pogubljenje tri kurdska zarobljenika a koje su izvršili pripadnici "Ahrar al Šarkija", koja je saveznik sa Turskom, na autoputu između Hasake i Mandžiba.

Prema njegovim riječima, UN su dobile izvještaje da su Kalafa na istom putu ubili pripadnici te organizacije.

"Turska bi mogla biti smatrana odgovornom kao država zbog kršenja koje vrše grupacije povezane sa njom. Ankara ima kontrolu nad ovim grupacijama ili operacijama tokom kojih su se ova kršenja desila", naglasio je Kolvil.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Cometa,i

15.10.2019 21:24

I...treba da odgovara!a ko ce da odgovara 100 terorostickih napada,1500 poginulih turaka od 2000 koje je izvela JpG Kurdistana na teritoriju Turske!?i na kraju ta organizacija je na spisku teroristickih organizacija u UN!ZNACI DUPLI STANDARD!LEPO BOGAMI OD EVROPE!

ODGOVORITE
Name

Rale

16.10.2019 03:19

Zar ovo nije isto kao stebtenica, ili je samo kurde dozvoljeno ubijati i tjerati iz kuca.

Name

A OĆE

16.10.2019 04:50

A OĆE SIGURNO. U SLOPU NAVODNIH SANKCIJA. KAKVE GLUPOSTI. PA TI SU UBACILI 100 HILJADA NAJGORIH UBICA PREKO SVOJE TEROTORIJE U SIRIJU I DEBELO TO NAPLATILI OD KATARA , I DRŽE SAV PA TI BOSANSKO MESO PRODAJU U SIRIJI PO TRI PUTA VEĆOJ CIJENI. E SAD AJD KAO I NJIMA NEKI RAČAK DA SMJESTIMO. AJTE BRE LJUDI.

Name

Cometantu

16.10.2019 05:51

Šta pričaš ti?Tvoja turska je potrčala priznavati kosovo kao državu samo zato što su muslimani,i danas ih propagiraju,vojska tog kosova je proglašena i danas u UN terorističkom,kurde u svojoj državi ubijaju jer im nedaju ni autonomiju a kamoli državu e to su ti trostruki standardi šabane jer u tuđoj zemlji proglašavati državu i otimat teritoriju dok isti slučaj imaš u svojoj je bolest islamska,isto bi i bh uradila a ima Republiku Srpsku koja ima sve oblike države,dakle da su Srbi pametni podržali bi Kurde.

Name

izraelac

15.10.2019 21:54

čim je neko sa Miloradom dobar, odma sledeći dan ga ništa ne ide u životu.. tako i Erdogan evo...

ODGOVORITE
Name

Joja

16.10.2019 10:31

hahahahahhaaa.... nisu vam to Srbi da ih mozete nevine i na pravdi Boga hapsiti i osudjivati na dugogodisnje robije bijedo evropska ...

ODGOVORITE