ЕК: Гордић је Партизанов јунак за скор 3-0!

Партизан осцилирао, али истрајао за 3/3 у Еврокупу! Кошаркаши Партизана победили су Ритас на гостовању у Литванији резултатом 66:61 и остварили трећу победу у Еврокупу.  Црно-бели у тврдој и неизвесној утакмици успели да прекину серију неуспеха у дуелима са Ритасом.  Нови брејк уз порођајне муке! Сјајни Гордић прецртао Ритас, Партизан има 3-0! Црно-бели су већ близу проласка у наредну рунду, велика победа у Литванији.

Кошарка 15.10.2019 | 20:14
ЕК: Гордић је Партизанов јунак за скор 3-0!
Црно-бели су прекинули низ Литванаца од шест победа, као и пет узастопних у Литванији, и такође им се реванширали за два пораза у прошлосезонском издању Еврокупа.

Вицешампион Србије је тријумфом дошао до максималних 3/3 у другом најелитнијем такмичењу у Европи, док је Ритас уписао други неуспех, после дебакла у Лиможу.

Црно-бели су имали највећу предност током треће четвртине од девет поена, али је Ритас успео да се врати у меч серијом 11:0 и поведе, те меч уведе у драматичну завршницу коју је практично решио Немања Гордић.

Црно-бели су лоше ушли у меч и губили од самог почетка. Пако Круз је погађао тешке шутеве и одвео своју екипу на 16:9, а гостима није помогао ни промашен зицер Пејнерса.

Одличне минуте црно-бели су добили уласком Гордића, који је у три узастопна напада измислио поене - прво кроз две асистенције Мозлију, а онда тешким шутем преко руке.

На крају прве деонице Партизан је стигао до егала, 18:17.

Друга четвртина почела је још неквалитетније него прва, са доста изгубљених лопти и тешких шутева на обе стране.

Андреа Тринкијери је добио техничку грешку средином другог квартала јер није био задовољан суђењем и неоправдано недосуђеним фаулом над Николом Јанковићем, а недуго затим његов тим је направио серију од 5:0.

Серија Партизана наставила се и завршила тек на крају првог полувремена. Волден је погодио тројку, донео прво вођство Партизану тек у 19. минуту, а онда после добре одбрану тројку погодио и Пејџ за 30:34.

Са тим резултатом се отишло на полувреме, а Партизан је добру игру из саме завршнице првог полувремена пренео на друго.

Бирчевић, који је био катастрофалан у првом полувремену, успео је да веже пет поена и да црно-белима донесе 37:44.

Дошао је Партизан и до +9, а Гордић је у нападу шутнуо тројку из солидне позиције. Није је погодио, а онда је уследила поменута серија Литванаца од 11:0 за потпуни егал.

Из егала у који се тада ушло се није ни излазило. Партизан је константно водио током четврте четвртине, али њихова предност није прелазила четири поена плуса.

У последња два минута ушло се са 56:60, то јест плус четири за српског представника, а онда је Каириси погодио двојку, затим промашио зицер, а онда остао половичан са линије пенала, за 59:60.

На 27 секунди до краја одговорност је преузео Гордић, погодио тројку за +4, од чега није било опоравка за литвански клуб.

Најбољи у Партизану били су Маркус Пејџ са 17 поена (4/5 за три), сјајни Гордић са 13 поена, шест скокова и седам асистенција, али и Вил Мозли који је одиграо скоро 32 минута и уписао 11 поена и седам ухваћених лопти.

Оно што ће забринути навијаче Партизана је још једна лоша, то јест практично "невидљива" партија Арта Параховског, који је одиграо само четири минута.

Раде Загорац је шутирао 2 од 10, али имао и шест скокова, док се није прославио ни Огњен Јарамаз са 0/5.

На другој страни по 15 поена имали су Круз и Бенџиус, док је једини преостали двоцифрени био Каирис са десет.

У наредном колу Групе Б Еврокупа Партизан дочекује Локомотиву 22. октобра, док Ритас дан касније гостује Тофашу.

Немања Гордић најзаслужнији је што је Партизан први пут у својој историји савладао Ритас у Вилњусу!

Искусни плејмејкер у 38. минуту је из тешке ситуације донео црно-белима "плус четири" (56:60), и то након што су за пуна четири минута убацили само један поен и само неспретношћу домаћих играча остали у каквој-таквој резултатској предности.

Још важнији кош, преломну тројку, Гордић је постигао 27 секунди пре краја (59:63), а Маркус Пејџ је после промашаја Пака Круза на другој страни, искористио три од четири слободна бацања и "оверио" тријумф којим је српски представник поправио скор на 3-0 и остао на челу табеле.

У мечу 3. кола Б групе Еврокупа, Ритас - Партизан 61:66 (18:17, 12:17, 18:16, 13:16)!

Црно-белима је овај меч дошао у не баш идеалном моменту, после првог пораза од почетка сезоне (и припремног периода), на гостовању Приморској.

Традиција им није ишла у прилог, јер је Ритас од сезоне 2014/15 добио свих шест утакмица против Партизана у Еврокупу, а на свом терену ни пре тога није знао за пораз од некадашњег првака Европе, док су пре десетак година одмеравали снаге у елитном континенталном такмичењу.

Међутим, изабраници Андрее Тринкијерија углавном нису дозволили домаћим играчима да се размашу. Чак су учинили да већим делом меча изгледају толико лоше, да је логично било поставити питање како су у првом колу успели да савладају Локомотиву Кубањ, као првог фаворита групе?!

Ритас јесте константно водио до пред крај првог полувремена, али се видело да је Партизану потребно само да "веже" три добра напада и тако преузме контролу.

То се и десило када су Кори Волден и Маркус Пејџ погодили тројке за 30:34, а Пејџ још једну - његову трећу - на старту другог полувремена. Била је то већ серија 10:0 и потпуно другачија утакмица.

Период добре игре Партизана протегао се до 26. минута, када је Никола Јанковић донео максималних девет разлике (37:46), а онда је Ритас "право ниоткуда" одговорио серијом 11:0 и вратио се у вођство. Ипак, било је то на врло кратко.

Црно-бели су до краја треће деонице преокренули на 48:50 и у грешкама обојеној четвртој четвртини стигли до тријумфа, захваљујући описаном "херојству" Гордића. Био је то меч који ни најватренији навијачи Партизана неће желети поново да виде, али на крају се пише само победа и то је са овог гостовања једина важна вест. Нарочито ако се зна колико клуб кроз историју није имао успеха у мечевима на Балтику...

Није Партизан блистао, далеко до тога, али је одрадио велики посао! Велики посао! Успео је тим Андрее Тринкијерија да направи брејк на страни и савлада Ритас усред Вилњуса за скор од 3-0 у Еврокупу ове сезоне. И једни и други су се доста мучили, али је Партизан у свему томе извукао најбоље за себе и сада је већ близу проласка у наредну рунду - 66:61.

Два гостовања - две победе! Укупно 3-0. Играло се тврдо, па и ружно, али на крају није могло боље по црно-беле. Гордић (13 поена) је са двојком, па тројком испао херој Партизана, а врло добар је био поентерски и Маркус Пејџ (17 поена). Партизан је успео, а после Приморске ствари нису изгледале нимало "ружичасте".

Решавало се све у последњој четвртини у којој је био егал, а Партизан је имао благу резултатску иницијативу. Пејџ је погађао важне шутеве, а добра одбрана је мучила Ритас који се патио у нападу, а то је скратио Круз фантастичном тројком. Играло се потом кош за кош, Гордић је погодио један тежак шут из окрета, било је и промашених зицера, Каирис је промашио слободна бацања, а онда је Гордић дао невероватно битну тројку на 27 секунди до краја. Пејџ је погодио важна слободна бацања и ту је био крај.

Партизан слави иако је и на овом мечу играо без Рашона Томаса који је пропустио дуеле и против Игокее, Тофаша и Приморске. Пејџ је дао 17 поена, Гордић 13, а Мозли 11. Код Ритаса су Круз и Бендзијус дали по 15.

Ритас је боље почео меч, напао је црно-беле испод коша где је одмах направио разлику и дошао до лаких поена, па је већ тада било јасно да ће се Парни ваљак мучити са одбраном унутрашње игре Еходаса и Круза.

Партизан се много мучио у нападу, највише је покушавао Загорац и својом добром игром је одржавао црно-беле у животу који су “порађали” сваки поен, а рецимо Пејнерс је промашио чист зицер. Са друге стране Ритас је играо доста лакше, са тројком Бендзијуса Ритас се брзо одвојио на предност од 13:6. Мозли је прорадио потом са два закуцавања, а Гордић је са три асистенције и једним добрим полагањем мало размрдао свој тим и тако је и резултат био у егалу.

Бирчевић је јако лоше шутирао за три поена, везао је три промашаја, Пејџ у два наврата није ухватио лопту, Параховског није било нигде, али је зато Мозли играо добро у оба смера, погађао, ударао банана, хватао лопте, Гордић је диктирао ритам па се Партизан одржавао у “животу”.  А одржавао се и због тога што ни Ритас није никако блистао у игри. Било је много грешака на обе стране, а успаванку у игри прекинуо је Тринкијеритехничком грешком због судијског критеријума.

Са тројком Волдена Партизан је први пут повео на утакмици, потом је Пејџ додао још једну тројку, па су црно-бели пред сам крај полувремена мало дали гас и на одмор отишли са резултатом 34:30. Можда и највише захваљујући енергији Мозлија који је био врло добар у одбрани, чувао је обруч на импресиван начин.

На старту другог полувремен је Пејџ почео доста боље да игра, да погађа, али је упркос вођству било видно да се Партизан мучи у нападу (лоша додавања, изгубљене лопте), што је исто могло да се примени и на Ритас. Са два добра потеза Бирчевића, као и Јанковића, Партизан је стигао до девет поена предности, а на уласку у последњу деоницу резултат је био 50:48 за Партизан. Испустио је ту шансу тим Андрее Тринкијерија да се одлепи и реши меч, па се Ритас мало по мало враћао и потпуно стигао црно-беле.

Прави ролеркостер од утакмице… На крају је тас на ваги отишао на Партизанову страну.

ЕВРОКУП: Ритас - Партизан 61:66 (18:17, 12:17, 18:16, 13:16)

Дворана: Сименс Арена
Судије: Дифала, Картал, Лаврукин

РИТАС: Сирвидис 2, Бицкаускис, Гиједраитис, Холовеј 5, Круз 15, Еходас 2, Гидзијунас 3, Бендзијус 15, Блажевич 4, Каирис 10, Баирстоу 5, Буткевичијус

ПАРТИЗАН: Волден 7, 6ск, Загорац 7, Пејџ 17, Гордић 13, 7ас, Параховски, Јарамаз, Милетић, Величковић, Бирчевић 5, Јанковић 4, Пејнерс 2, Мозли 11, 7ск



Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар