EK: Gordić je Partizanov junak za skor 3-0!

Partizan oscilirao, ali istrajao za 3/3 u Evrokupu! Košarkaši Partizana pobedili su Ritas na gostovanju u Litvaniji rezultatom 66:61 i ostvarili treću pobedu u Evrokupu.  Crno-beli u tvrdoj i neizvesnoj utakmici uspeli da prekinu seriju neuspeha u duelima sa Ritasom.  Novi brejk uz porođajne muke! Sjajni Gordić precrtao Ritas, Partizan ima 3-0! Crno-beli su već blizu prolaska u narednu rundu, velika pobeda u Litvaniji.

Košarka 15.10.2019 | 20:14
EK: Gordić je Partizanov junak za skor 3-0!
Crno-beli su prekinuli niz Litvanaca od šest pobeda, kao i pet uzastopnih u Litvaniji, i takođe im se revanširali za dva poraza u prošlosezonskom izdanju Evrokupa.

Vicešampion Srbije je trijumfom došao do maksimalnih 3/3 u drugom najelitnijem takmičenju u Evropi, dok je Ritas upisao drugi neuspeh, posle debakla u Limožu.

Crno-beli su imali najveću prednost tokom treće četvrtine od devet poena, ali je Ritas uspeo da se vrati u meč serijom 11:0 i povede, te meč uvede u dramatičnu završnicu koju je praktično rešio Nemanja Gordić.

Crno-beli su loše ušli u meč i gubili od samog početka. Pako Kruz je pogađao teške šuteve i odveo svoju ekipu na 16:9, a gostima nije pomogao ni promašen zicer Pejnersa.

Odlične minute crno-beli su dobili ulaskom Gordića, koji je u tri uzastopna napada izmislio poene - prvo kroz dve asistencije Mozliju, a onda teškim šutem preko ruke.

Na kraju prve deonice Partizan je stigao do egala, 18:17.

Druga četvrtina počela je još nekvalitetnije nego prva, sa dosta izgubljenih lopti i teških šuteva na obe strane.

Andrea Trinkijeri je dobio tehničku grešku sredinom drugog kvartala jer nije bio zadovoljan suđenjem i neopravdano nedosuđenim faulom nad Nikolom Jankovićem, a nedugo zatim njegov tim je napravio seriju od 5:0.

Serija Partizana nastavila se i završila tek na kraju prvog poluvremena. Volden je pogodio trojku, doneo prvo vođstvo Partizanu tek u 19. minutu, a onda posle dobre odbranu trojku pogodio i Pejdž za 30:34.

Sa tim rezultatom se otišlo na poluvreme, a Partizan je dobru igru iz same završnice prvog poluvremena preneo na drugo.

Birčević, koji je bio katastrofalan u prvom poluvremenu, uspeo je da veže pet poena i da crno-belima donese 37:44.

Došao je Partizan i do +9, a Gordić je u napadu šutnuo trojku iz solidne pozicije. Nije je pogodio, a onda je usledila pomenuta serija Litvanaca od 11:0 za potpuni egal.

Iz egala u koji se tada ušlo se nije ni izlazilo. Partizan je konstantno vodio tokom četvrte četvrtine, ali njihova prednost nije prelazila četiri poena plusa.

U poslednja dva minuta ušlo se sa 56:60, to jest plus četiri za srpskog predstavnika, a onda je Kairisi pogodio dvojku, zatim promašio zicer, a onda ostao polovičan sa linije penala, za 59:60.

Na 27 sekundi do kraja odgovornost je preuzeo Gordić, pogodio trojku za +4, od čega nije bilo oporavka za litvanski klub.

Najbolji u Partizanu bili su Markus Pejdž sa 17 poena (4/5 za tri), sjajni Gordić sa 13 poena, šest skokova i sedam asistencija, ali i Vil Mozli koji je odigrao skoro 32 minuta i upisao 11 poena i sedam uhvaćenih lopti.

Ono što će zabrinuti navijače Partizana je još jedna loša, to jest praktično "nevidljiva" partija Arta Parahovskog, koji je odigrao samo četiri minuta.

Rade Zagorac je šutirao 2 od 10, ali imao i šest skokova, dok se nije proslavio ni Ognjen Jaramaz sa 0/5.

Na drugoj strani po 15 poena imali su Kruz i Bendžius, dok je jedini preostali dvocifreni bio Kairis sa deset.

U narednom kolu Grupe B Evrokupa Partizan dočekuje Lokomotivu 22. oktobra, dok Ritas dan kasnije gostuje Tofašu.

Nemanja Gordić najzaslužniji je što je Partizan prvi put u svojoj istoriji savladao Ritas u Vilnjusu!

Iskusni plejmejker u 38. minutu je iz teške situacije doneo crno-belima "plus četiri" (56:60), i to nakon što su za puna četiri minuta ubacili samo jedan poen i samo nespretnošću domaćih igrača ostali u kakvoj-takvoj rezultatskoj prednosti.

Još važniji koš, prelomnu trojku, Gordić je postigao 27 sekundi pre kraja (59:63), a Markus Pejdž je posle promašaja Paka Kruza na drugoj strani, iskoristio tri od četiri slobodna bacanja i "overio" trijumf kojim je srpski predstavnik popravio skor na 3-0 i ostao na čelu tabele.

U meču 3. kola B grupe Evrokupa, Ritas - Partizan 61:66 (18:17, 12:17, 18:16, 13:16)!

Crno-belima je ovaj meč došao u ne baš idealnom momentu, posle prvog poraza od početka sezone (i pripremnog perioda), na gostovanju Primorskoj.

Tradicija im nije išla u prilog, jer je Ritas od sezone 2014/15 dobio svih šest utakmica protiv Partizana u Evrokupu, a na svom terenu ni pre toga nije znao za poraz od nekadašnjeg prvaka Evrope, dok su pre desetak godina odmeravali snage u elitnom kontinentalnom takmičenju.

Međutim, izabranici Andree Trinkijerija uglavnom nisu dozvolili domaćim igračima da se razmašu. Čak su učinili da većim delom meča izgledaju toliko loše, da je logično bilo postaviti pitanje kako su u prvom kolu uspeli da savladaju Lokomotivu Kubanj, kao prvog favorita grupe?!

Ritas jeste konstantno vodio do pred kraj prvog poluvremena, ali se videlo da je Partizanu potrebno samo da "veže" tri dobra napada i tako preuzme kontrolu.

To se i desilo kada su Kori Volden i Markus Pejdž pogodili trojke za 30:34, a Pejdž još jednu - njegovu treću - na startu drugog poluvremena. Bila je to već serija 10:0 i potpuno drugačija utakmica.

Period dobre igre Partizana protegao se do 26. minuta, kada je Nikola Janković doneo maksimalnih devet razlike (37:46), a onda je Ritas "pravo niotkuda" odgovorio serijom 11:0 i vratio se u vođstvo. Ipak, bilo je to na vrlo kratko.

Crno-beli su do kraja treće deonice preokrenuli na 48:50 i u greškama obojenoj četvrtoj četvrtini stigli do trijumfa, zahvaljujući opisanom "herojstvu" Gordića. Bio je to meč koji ni najvatreniji navijači Partizana neće želeti ponovo da vide, ali na kraju se piše samo pobeda i to je sa ovog gostovanja jedina važna vest. Naročito ako se zna koliko klub kroz istoriju nije imao uspeha u mečevima na Baltiku...

Nije Partizan blistao, daleko do toga, ali je odradio veliki posao! Veliki posao! Uspeo je tim Andree Trinkijerija da napravi brejk na strani i savlada Ritas usred Vilnjusa za skor od 3-0 u Evrokupu ove sezone. I jedni i drugi su se dosta mučili, ali je Partizan u svemu tome izvukao najbolje za sebe i sada je već blizu prolaska u narednu rundu - 66:61.

Dva gostovanja - dve pobede! Ukupno 3-0. Igralo se tvrdo, pa i ružno, ali na kraju nije moglo bolje po crno-bele. Gordić (13 poena) je sa dvojkom, pa trojkom ispao heroj Partizana, a vrlo dobar je bio poenterski i Markus Pejdž (17 poena). Partizan je uspeo, a posle Primorske stvari nisu izgledale nimalo "ružičaste".

Rešavalo se sve u poslednjoj četvrtini u kojoj je bio egal, a Partizan je imao blagu rezultatsku inicijativu. Pejdž je pogađao važne šuteve, a dobra odbrana je mučila Ritas koji se patio u napadu, a to je skratio Kruz fantastičnom trojkom. Igralo se potom koš za koš, Gordić je pogodio jedan težak šut iz okreta, bilo je i promašenih zicera, Kairis je promašio slobodna bacanja, a onda je Gordić dao neverovatno bitnu trojku na 27 sekundi do kraja. Pejdž je pogodio važna slobodna bacanja i tu je bio kraj.

Partizan slavi iako je i na ovom meču igrao bez Rašona Tomasa koji je propustio duele i protiv Igokee, Tofaša i Primorske. Pejdž je dao 17 poena, Gordić 13, a Mozli 11. Kod Ritasa su Kruz i Bendzijus dali po 15.

Ritas je bolje počeo meč, napao je crno-bele ispod koša gde je odmah napravio razliku i došao do lakih poena, pa je već tada bilo jasno da će se Parni valjak mučiti sa odbranom unutrašnje igre Ehodasa i Kruza.

Partizan se mnogo mučio u napadu, najviše je pokušavao Zagorac i svojom dobrom igrom je održavao crno-bele u životu koji su “porađali” svaki poen, a recimo Pejners je promašio čist zicer. Sa druge strane Ritas je igrao dosta lakše, sa trojkom Bendzijusa Ritas se brzo odvojio na prednost od 13:6. Mozli je proradio potom sa dva zakucavanja, a Gordić je sa tri asistencije i jednim dobrim polaganjem malo razmrdao svoj tim i tako je i rezultat bio u egalu.

Birčević je jako loše šutirao za tri poena, vezao je tri promašaja, Pejdž u dva navrata nije uhvatio loptu, Parahovskog nije bilo nigde, ali je zato Mozli igrao dobro u oba smera, pogađao, udarao banana, hvatao lopte, Gordić je diktirao ritam pa se Partizan održavao u “životu”.  A održavao se i zbog toga što ni Ritas nije nikako blistao u igri. Bilo je mnogo grešaka na obe strane, a uspavanku u igri prekinuo je Trinkijeritehničkom greškom zbog sudijskog kriterijuma.

Sa trojkom Voldena Partizan je prvi put poveo na utakmici, potom je Pejdž dodao još jednu trojku, pa su crno-beli pred sam kraj poluvremena malo dali gas i na odmor otišli sa rezultatom 34:30. Možda i najviše zahvaljujući energiji Mozlija koji je bio vrlo dobar u odbrani, čuvao je obruč na impresivan način.

Na startu drugog poluvremen je Pejdž počeo dosta bolje da igra, da pogađa, ali je uprkos vođstvu bilo vidno da se Partizan muči u napadu (loša dodavanja, izgubljene lopte), što je isto moglo da se primeni i na Ritas. Sa dva dobra poteza Birčevića, kao i Jankovića, Partizan je stigao do devet poena prednosti, a na ulasku u poslednju deonicu rezultat je bio 50:48 za Partizan. Ispustio je tu šansu tim Andree Trinkijerija da se odlepi i reši meč, pa se Ritas malo po malo vraćao i potpuno stigao crno-bele.

Pravi rolerkoster od utakmice… Na kraju je tas na vagi otišao na Partizanovu stranu.

EVROKUP: Ritas - Partizan 61:66 (18:17, 12:17, 18:16, 13:16)

Dvorana: Simens Arena
Sudije: Difala, Kartal, Lavrukin

RITAS: Sirvidis 2, Bickauskis, Gijedraitis, Holovej 5, Kruz 15, Ehodas 2, Gidzijunas 3, Bendzijus 15, Blaževič 4, Kairis 10, Bairstou 5, Butkevičijus

PARTIZAN: Volden 7, 6sk, Zagorac 7, Pejdž 17, Gordić 13, 7as, Parahovski, Jaramaz, Miletić, Veličković, Birčević 5, Janković 4, Pejners 2, Mozli 11, 7sk



Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar